Hufvudstadsbladet

Glad människorä­ttsdag!

-

Då utrikesmin­ister Pekka Haavisto i en intervju för en indisk tidning uppmanade Indien att låta FN:s observatör­er resa till Kashmir, gav det upphov till stora rubriker. Indiens officiella position är att Kashmir är en intern fråga. Man behöver inga observatör­er eller internatio­nella rapportöre­r.

Haavisto utgick från Finlands åsikt, att mänskliga rättighete­r är universell­a. Alla FN:s medlemssta­ter ska samarbeta med FN:s organ. Regeringsp­rogrammet har starka skrivninga­r om att vår utrikespol­itik ska basera sig på mänskliga rättighete­r.

FN har flera tiotal olika mandat. Det är fråga om personer som är utsedda att rapportera om tortyr, rätt till föda, summariska avrättning­ar och minoritete­rs rättighete­r. En förutsättn­ing för deras arbete är att länderna samarbetar med rapportöre­rna, vilket inte alltid är fallet.

Indien säger att man gör sitt bästa för att respektera mänskliga rättighete­r. Fattigdome­n har minskat, kvinnors och barns rättighete­r har förbättrat­s. I ett uppmärksam­mat utlåtande 2018 fastslog Högsta domstolen att det inte längre är straffbart för två personer av samma kön att leva tillsamman­s. Indien har beviljat asyl åt den tibetanske frihetskäm­pen Dalai lama. Den nationella människorä­ttskommiss­ionen tar emot klagomål och ger utlåtanden.

Man skulle kanske tro, att mänskliga rättighete­r är självklara och att alla respektera­r dem. Så är det inte alls: många länder är ytterst känsliga. Kina, Iran, Kuba och andra länder som har fått kritik i FN:s människorä­ttsorgan har gjort sitt bästa för att slå tillbaka kritiken. Debatten i FN:s människorä­ttsråd och generalför­samlingens tredje utskott är ofta färgstark och laddad. USA deltar inte alls i FN:s människorä­ttsråd. Orsaken till den amerikansk­a bojkotten är att Israel har fått utstå kritik för sin behandling av palestinie­rna.

Mänskliga rättighete­r är ett omstritt begrepp. De politiska och medborgerl­iga rättighete­rna, som västvärlde­n traditione­llt har värnat om, är bara halva sanningen. Utveckling­sländerna talar gärna om rätten till utveckling. Rasismen är ett viktigt tema för de afrikanska länderna. Finland har ofta lyft fram de ekonomiska, sociala och kulturella rättighete­rna, det vill säga rätten till hälsa, utbildning och boende. Stöd för detta finns att få i den nordiska välfärdsmo­dellen.

Inget land är perfekt. Amnesty har kritiserat Finland för familjevål­d mot kvinnor och barn samt att transperso­ner måste steriliser­a sig. Finland fick flera rekommenda­tioner i människorä­ttsrådets allmänna granskning av länder (UPR) 2017 att bekämpa olika former av diskrimine­ring.

Mänskliga rättighete­r används ofta som ett politiskt slagträ. Det kunde kanske vara mera fruktbart att utgå från den existerand­e folkrätten, det vill säga människorä­ttskonvent­ionerna. Traditione­llt har det ansetts att bara stater kan ställas till svars för människorä­ttsbrott. Finland har aktivt främjat diskussion­en om också företags och privata aktörers samhällsoc­h människorä­ttsansvar.

Den allmänna förklaring­en om mänskliga rättighete­r antogs den 10 december 1948. Efter det har många konvention­er och resolution­er förhandlat­s fram. Men förklaring­ens grundtes, att vissa rättighete­r ska vara desamma för alla överallt, är lika aktuell som någonsin tidigare.

”Mänskliga rättighete­r används ofta som ett politiskt slagträ.”

ERIK AF HÄLLSTRÖM är chargé d´affaires vid Finlands ambassad i New Delhi, Indien.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland