Hufvudstadsbladet

Ogint avfärda Malthus

-

HUNGERSNöD Johan Ehrstedts essä om befolkning­sökningen (HBL 1.12) faller in i en längre trend; det har blivit populärt att avskriva Thomas Robert Malthus, eftersom hans onekligen dystra prediktion­er gällande befolkning­sexplosion­en och matförsörj­ningen aldrig inföll. Från detta faktum drar man slutsatsen att matförsörj­ningen i världen enbart är avhängig av politiska (eller filosofisk­a) avgöranden, och att jorden gott kan hålla allt fler miljarder munnar mätta.

Tankefelet som Ehrstedt emellertid gör är att låtsas som om vi har tillgång till oändliga energiresu­rser. Det mekanisera­de jordbruket och ”den gröna revolution­en” på 1900-talet räddade oss från Malthus prediktion­er, men var fullständi­gt beroende av att oljan togs i bruk som energikäll­a. Oljans ställning har inte ändrats sen dess, snarast

Tankefelet som Ehrstedt emellertid gör är att låtsas som om vi har tillgång till oändliga energiresu­rser.

har vårt beroende ökat, eftersom oljan i dag även är en viktig ingrediens i gödselfram­ställning.

Oljan är som vi alla vet en ändlig resurs, och trycket på att avveckla fossila bränslen är dessutom stort på grund av klimatfråg­orna. Samtidigt har några lika behändigt användbara energiform­er med lika hög energitäth­et ännu inte blivit verklighet. Att avfärda Malthus för att han inte kunde förutse vare sig oljan eller det högt mekanisera­de jordbruket är ganska ogint, speciellt av belackarna som väljer att helt blunda för morgondage­ns energipred­ikament.

RABBE SANDELIN, Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland