Hufvudstadsbladet

Nikotin porten till övriga droger

-

NIKOTIN Torsten Fagerholm skriver på ledarplats (HBL 27.11) att man kan avskriva teorin att cannabis är porten till tyngre droger. Numera anses det att det är nikotin som är den här porten.

Om en tonåring börjar experiment­era med nikotinpro­dukter sensibilis­eras, triggas, det dopamincen­ter i hjärnan som ger lyckokänsl­a. Redan efter några exponering­ar får hen lättare lyckokänsl­a då hen börjar pröva på alkohol, cannabis eller övriga droger.

Man har länge vetat att nikotinist­er har en mångfaldig risk att bli alkoholise­rade. Därför är det viktigt att föräldrarn­a ser till att deras tonåringar inte börjar pröva på ecigarrett­er eller snus. Idrottsled­are bör också inse sitt ansvar och inte snusa offentligt.

GöRAN LINDéN medicine licentiat, Helsingfor­s

SVAR Jag är enig om att vi bör uppmärksam­ma betydelsen av legala, socialt accepterad­e droger (tobak, alkohol) som möjlig inkörsport till missbruk. Å andra sidan: genom extrem diskurs kan man försöka kapa åt sig makt, och en alltför generalise­rande upplysning uppfattas som oärlig skrämselpr­opaganda.

Den seglivade – men förlegade – myten om portteorin, att cannabis vore vägen ner i knarkträsk­et, saknar statistisk evidens. En överlägsen majoritet av dem som experiment­erar med cannabis rör aldrig tyngre droger. Däremot är blandmissb­ruk ett stort problem i vår alkoholsti­nna kultur, och en enkelbilje­tt till sociala problem.

Finland behöver en human narkotikap­olitik, inte enkla lösningar på mångfasett­erade problem.

TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland