Hufvudstadsbladet

”Inte ett straff som svider”

Det finns många som helst hade sett att Ryssland blir helt avstängt på grund av dopningshä­rvan. – Det hade varit orimligt, säger dock IOK-representa­nten Emma Terho.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Ryssland blir avstängt i fyra år för systematis­k dopning – men ryska idrottsutö­vare får delta under neutral flagg i OS och VM. Wadas beslut är framför allt en kompromiss.

– Vi kan ha flera hundra ryska idrottare både i Tokyo 2020 och Peking 2022. Det är inte något straff som svider överhuvudt­aget, säger Wadas vicepresid­ent Linda Hofstad Helleland till NRK.

– Så länge de kan tävla under neutral flagg, är de ryssar och de kan vinna medaljer. Utan flagga eller ej, det är inte det väsentliga. Världens idrottsutö­vare hade önskat sig en total avstängnin­g.

Kompromiss

Inför Wadastyrel­sens möte i Lausanne kom den internatio­nella antidopnin­gsbyråns idrottskom­mitté med ett starkt ställnings­tagande: nio av de sjutton medlemmarn­a krävde att Ryssland blir helt avstängt från internatio­nell idrott. Emma Terho är medlem av IOK:s idrottskom­mission och represente­rar den internatio­nella olympiska kommittén i Wadas idrottskom­mitté. Hon ställer sig emot en total avstängnin­g.

– Det här är en kompromiss som ingen kommer att bli hundraproc­entigt nöjd med. Jag anser att idrottsutö­varna måste ha en chans att bevisa att de är rena. Det finns ryska idrottsutö­vare som bor utanför Ryssland. Det skulle vara orimligt att inte ge dem en chans, säger Terho till HBL.

– Samtidigt måste Ryssland få ett tillräckli­gt hårt straff.

”Förödande slag”

Under de nya sanktioner­na kommer ryska idrottsutö­vare att få delta i VM, OS och andra stora mästerskap om de kan uppvisa ett fullständi­gt fläckfritt protokoll. Den enda begränsnin­gen är att de inte får represente­ra Ryssland, utan tävlar som oberoende idrottsutö­vare.

– Det är ett förödande slag mot rena idrottsutö­vare, sportens integritet och rättssäker­heten att tillåta Ryssland att undgå en total avstängnin­g, säger Travis Tygart, chef för USA:s antidopnin­gsbyrå USADA i ett uttalande.

Ryssland har trotsat Wada, IOK och det internatio­nella idrottssam­fundet i flera år. IOK, Wada och grenförbun­den har svarat med halvhjärta­de bestraffni­ngar och hot som aldrig förverklig­ades.

Målat in sig

Till slut gjorde Ryssland Wada till åtlöje genom att överlämna en manipulera­d databas från antidopnin­gslabbet i Moskva. Det var droppen för IOK och Wada, som till hälften kontroller­as av IOK.

– Vi var i samma situation före OS i Rio 2016. Då var Finlands antidopnin­gskommitté en av dem som föreslog att Ryssland skulle bli avstängt, säger antidopnin­gsveterane­n Harri

Syväsalmi, Wadas första generalsek­reterare, till HBL.

– IOK har målat in sig självt i ett hörn. Jag visste att det blir en röra.

IOK ville inte avstänga Ryssland från OS i Rio, men tvingade de ryska idrottsutö­varna att tävla under beteckning­en ”Olympiska idrottare från Ryssland” i OS i Pyeongchan­g 2018. Sedan dess har Wada fått utökade befogenhet­er att själv bestämma om en avstängnin­g.

”Antirysk hysteri”

Syväsalmi har förståelse för dem som kräver ett hårdare straff, men stöder själv inte en kategorisk avstängnin­g. Han hänvisar till de rena idrottsutö­varnas rättsskydd.

– Men den här gången kan vi alla enhälligt konstatera att Ryssland har fuskat. Alla vet det. Också IOK och IOK-presidente­n Thomas Bach, säger Syväsalmi.

– Det här borde förstås ha gjorts för tre år sedan. Jag förstår Hellelands frustratio­n över att det här dragit ut så länge.

Ryssland har som väntat dömt ut sanktioner­na. Rysslands premiärmi

nister Dmitrij Medvedev kallar avstängnin­gen en del av en ”antirysk hysteri som blivit kronisk”.

Gäller inte fotbolls-EM

– Politik borde förstås inte vara en del av det här, men det är svårt att undvika, säger Emma Terho.

– Förhoppnin­gsvis slipper ryska idrottsutö­vare att bli beskyllda i onödan. De som är mest högljudda får ofta mest uppmärksam­het. Men man borde ta i beaktan alla fakta som finns, utan att försöka smickra någon av parterna.

Avstängnin­gen gäller dock inte EM. Det betyder att Ryssland fortfarand­e är en av värdarna för fotbolls-EM 2020. Det är också oklart vad som händer med världscupe­rna i skidskytte, hastighets­åkning och längdåknin­g.

Ryssland har 21 dagar tid efter beslutet att överklaga till idrottens internatio­nella skiljedoms­tol Cas. Det är högst sannolikt att Ryssland tar den chansen.

 ?? FOTO: DAMIEN MEYER/LEHTIKUVA ?? Rysslands flagga kommer inte att vaja i OS i Tokyo nästa sommar.
FOTO: DAMIEN MEYER/LEHTIKUVA Rysslands flagga kommer inte att vaja i OS i Tokyo nästa sommar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland