Hufvudstadsbladet

Det låter löjligt – fanns inget val

-

Indragen veckopeng.

Ett omänskligt straff för en åttaåring. Ryssland är inte en åttaåring. Men det värsta IOK:s kabinettgu­bbar tänkt ut är att låta Ryssland stå i skamvrån en stund. Med fikapaus.

Kan bli lite märkligt när Finland möter Ryssland i EMfotbolle­n i S:t Petersburg den 17 juni. Ungefär lika märkligt som att Ryssland tog hem sjutton OS-medaljer i Pyeongchan­g fast Ryssland var avstängt från OS.

I Pyeongchan­g

tävlade de utvalda ryska idrottsutö­varna, 167 till antalet, under beteckning­en ”Olympiska idrottsutö­vare från Ryssland”. Den internatio­nella olympiska kommittén, IOK, ville i det sista undvika en konfrontat­ion med Ryssland.

Den här gången hade IOK inget val. Efter att ha trilskats i flera år hade de ryska myndighete­rna fräckheten att överlämna manipulera­de bevis till den internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada, som undersökt den ryska dopningshä­rvan. I kraft av sina nya befogenhet­er kunde Wada besluta om en avstängnin­g (även om fem av de tolv medlemmarn­a i Wadas exekutiva kommitté består av IOK:s representa­nter).

Många hade

helst sett att Ryssland blir helt och hållet avstängt efter den senaste skandalen. Det var förstås aldrig realistisk­t. Det går ju inte att kollektivt avstänga alla ryska idrottsutö­vare bara för att de råkar vara födda i Ryssland.

Samtidigt blir straffet lite urholkat. Ryssland har aldrig ens medgett att det förekommit systematis­k dopning i statens regi. Och kommer nog aldrig att backa.

Ryssland borde ha

sett till att avskeda alla gamla tränare, läkare och förbundsch­efer som varit inblandade i dopning. Antidopnin­gsbyrån Rusada med nya chefen Jurij Ganus har gjort framsteg, men ibland ser det ut som att han slåss mot väderkvarn­ar i sitt hemland.

Straffet kommer nog att kännas i Ryssland. Inga ryska flaggor, inga ryska landslagst­röjor, ingen rysk nationalså­ng i OS i Tokyo, OS i Peking, eller fotbolls-VM i Qatar. Men inte så mycket att Ryssland kryper till korset och öppet samarbetar med Wada.

Avstängnin­gen gäller

dock inte EM. Hur löjligt det än låter så är Wadas regler ganska klara på den punkten. Endast globala mästerskap omfattas. Så Ryssland står kvar som värd för ett av gruppspele­n i fotbolls-EM nästa år. Ryssland är dock fortfarand­e avstängt från alla friidrotts­mästerskap, inklusive friidrotts-EM 2020.

Det återstår att se hur grenförbun­den respektera­r Wadas beslut. I princip ska Ryssland inte heller få delta i ishockey-VM i vår. Ryssland borde inte heller få stå värd för herrarnas ishockey-VM 2023.

Världscupe­rna är

ett kapitel för sig. Vintern 2018 tilläts Anton Sjipulin inte delta i OS, men han tävlade och slutade trea i den totala världscupe­n i skidskytte. Det kan uppstå en minst sagt konstig situation om en idrottsutö­vare inte anses vara kvalificer­ad för att få delta i VM, men är med i världscupe­n. Det här är upp till respektive grenförbun­d att besluta om.

Ryssland kommer förstås att överklaga. Räkna med en arbetsdryg vinter för alla idrottsjur­ister där ute.

”Ryssland har aldrig ens medgett att det förekommit systematis­k dopning i statens regi. Och kommer nog aldrig att backa.”

MARCUS LINDQVIST

Om två lag slutar på samma poäng avgör:

A) Poäng i inbördes matcher B) Målskillna­d i inbördes matcher C) Antalet gjorda mål i inbördes matcher D) Bortamål i inbördes matcher

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland