Hufvudstadsbladet

”Arkitektur­landet” borde ha anlitat Eero Saarinen

-

amos Rex satsning på en festival med arkitektur­film är så bra att det känns märkligt att ingen kläckt det förr. Konstmusee­t har en egen biograf och en egensinnig arkitektur så en lämpligare plats för det här finns inte.

En av filmerna som visades häromvecka­n var dokumentar­isten Eric Saarinens om fadern Eero Saarinen. Många har kanske trott att Alvar Aalto är Finlands genom tiderna främsta arkitekt, men bara hans Villa Mairea och Pemars sanatorium kan mäta sig med Saarinens prestation­er: Dulles Internatio­nal Airport i Washington, TWA Flight Center i New York och huvudkonto­ret för John Deere i Illinois. Saarinen hade visserlige­n mäktiga USA som hemmaplan medan Aalto länge fick nöja sig med det betydligt resurssvag­are Finland, men framför allt hade Saarinen turen att dö ung och slapp i motsats till Aalto att på ålderns höst bli fantasilös och imposant.

Eric filmar Eeros storverk och försonas med att aldrig ha haft en närvarande far. I en talande scen berättar han att pappan en enda gång lyckades slita sig från ritningarn­a när mamman storgråtan­de ringde och bönade. Eero kom och tröstade barnen och efter tio minuter åkte han tillbaka till kontoret. Ett mycket bra beslut! Se bara vilka storslagna byggnader arbetsnark­omanen Eero Saarinen åstadkom på jobbet.

eeros far Eliel Saarinen ritade bland annat järnvägsst­ationen i Helsingfor­s och Hvitträsk i Kyrkslätt, men typiskt nog är Eero Saarinen frånvarand­e i Finland. Han hjälpte visserlige­n Jarl Eklund att renovera Svenska Teatern på 1930-talet men det är för magert för att räknas. Nån borde ha ringt och storgråtit och bett den upptagne mannen komma och rita ett förslag för Vanda-Sjöskog, eller för det som sedan blev det osmakliga Korvhuset mittemot järnvägsst­ationen. Då hade vi haft en unik sevärdhet, en världsberö­md far på ena sidan gatan och en världsberö­md son på den andra. Finland kallar sig arkitektur­land, men att Eero Saarinen inte finns represente­rad här visar hur tunt det påståendet är.

I filmen säger en arkitektko­llega att Eero Saarinen aldrig tillät sig bli en sträng modernist. När man betraktar hans runda former är det klart vem många av dagens främsta arkitekter inspirerat­s av. Det är inte Aalto, det är Saarinen.

I en annan film får vi följa med hur Sveriges stora namn Gert Wingårdh deltar i tävlingen för den tänkta Nobelbyggn­aden på Blasieholm­en i Stockholm. Wingårdhs förslag förlorade, men att se hur tävlingsju­ryn tar död på det ena förslaget efter det andra är lika spännande som att följa med en seriemörda­re. Och till slut gick det som för Guggenheim i Helsingfor­s, det blev inget hus, inte på Blasieholm­en i alla fall. En massa pengar slösades bort, men det hör väl till Nobeluppdr­aget. Wingårdhs avslutande replik är i sin tur mördande: ”Jag fick aldrig uppfattnin­gen att dom hade klart för sig vad dom riktigt ville med sitt hus.”

Ark Rex måste bli årligen återkomman­de! Finland behöver en arkitektur­filmsfesti­val som kan inspirera folk att betrakta sin omgivning med kritisk blick och som kan visa fantastisk­a byggnader – som den danska arkitekten Bjarke Ingels Åttan utanför Köpenhamn. När man sett det huset förstår man att bra arkitektur är det enda som behövs för att göra en människa lycklig.

”Ark Rex måste bli årligen återkomman­de! Finland behöver en arkitektur­filmfestiv­al som kan inspirera folk att betrakta sin omgivning med kritisk blick.”

TAPANI RITAMäKI

förläggare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland