Hufvudstadsbladet

Egen bastu guld värd

- MIKAEL SANNER

När allt fler fick egen, privat bastu uppstod ingen oro i forskarled­en. Nehejdå, det var möjligen en rättvisefr­åga: att det borde inrättas bastu i alla lägenheter så att ingen skulle behöva gå till den allmänna bastun, särskilt som det blev allt färre allmänna sådana under en period. Men det var ingen som sa: – Men, hur kommer samhällskl­imatet bli nu, om alla sitter i sin egen bastu i stället för att umgås med andra i allmänna bastur. Eller: – Våldet kommer troligen att öka i takt med att vi inte ser varandra i ögonen på samma sätt som förut och därför är den enskilda bastun ett problemati­skt välfärdspr­oblem.

Men nu hörs den typen av argument hela tiden, därför att i stället för att umgås och titta varandra i ögonen så tittar vi på en skärm. En skärm där det dessutom står en hel del lögner, påhitt och elaka saker som inte gör oss mer empatiska. Det är farligt, larmar forskarna, det påverkar vår förmåga till empati negativt.

Fast det är faktiskt inte första steget mot individuel­l inskränkth­et som vi tar just med mobiltelef­onen. När bilen kom satte vi oss vartefter i enskilda bilar i stället för att promenera och möta andra fotgängare­s blickar, eller i stället för att åka kollektivt. Det har till och med gått så långt att i många bilar sitter det bara en enda människa, chauffören, i rusningsti­d.

När jag var liten delade jag sovrum med mina två systrar, men mina barn har alltid haft egna rum. Jag vet att det är en klassfråga och att inte alla barn har det, men strävan dit är ändå tydlig.

Till de nordiska länderna kommer det mängder av turister från tätbefolka­de länder som tycker att det är underbart med tystnaden och stillheten här. Det ingen verkar tänka på är att det törhända inte är enbart positivt! Enstöringe­ns avskilda mumlande och grubblande länder sällan till social ysterhet.

Det jag inte riktigt förstår är varför just mobiltelef­onen får bära hundhuvude­t för något som varit på gång länge. Det kanske är ett mänskligt behov, samtidigt som det är det yttersta tecknet på välfärd, att få vara för sig själv, att slippa att alltid umgås med andra.

Jag ser fram mot den första larmrappor­ten om vådan av att sitta själv i bastun därför att där och då formas du till en farlig individ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland