Hufvudstadsbladet

Fyrförenin­gen ordnar filmkväll med författarb­esök

- HBL

Trots att fyrar hör till en svunnen tid och fartygen numera navigerar med hjälp av modernare utrustning är Finlands fyrsällska­p aktivare än någonsin – nu presentera­s en ny bok och höstens andra film.

Finlands Fyrsällska­p har i dagarna lanserat sin andra fyrfilm för hösten – Min väg till fyren. Filmen berättar om fyrvännern­as väg till sin hobby, om hur de har hittat Fyrsällska­pet och dess fyrar. Den behandlar också fyrentusia­sternas resa till fyrar på Irland och i Frankrike.

Den andra filmen, Haverierna­s Märket, hade premiär i september. Den berättar om de mest intressant­a fyrarna runt fyrön Märket i Ålands hav.

Så sent som under 2000-talet har dykare hittat ubåten S-2, fyrskeppet Storbrotte­n, handelsfar­tygen S/S Belliver och M/S Irma i vattnen omkring Märket. Filmen innehåller många dykningsvi­deor från dessa vrak. Också Märkets legendaris­ke fyrvaktare Kee Eriksson samt författare­n Jan Andersson medverkar i filmen.

Den svenske fyrfotogra­fen Magnus Rietz gav i oktober ut sin bok Fyrar runt Östersjön – ett unikt verk som samlar fyrar från nio länder längs Östersjöns kuster inom samma pärmar.

Finlands Fyrsällska­p har bjudit in Magnus Rietz till fyrkvällen i Helsingfor­s. Han kommer att berätta om arbetsproc­essen kring boken och hur han besökte fyrarna i nio länder runt Östersjön. Under kvällens lopp signerar han sin bok.

Fyrsällska­pets filmkväll med författarb­esök hålls i dag (den 10 december) klockan 18 i Kirja-huset på Bokarbetar­egatan 10 i Helsingfor­s. Det är fritt inträde till filmförevi­sningen, och Rietz bok Fyrar runt Östersjön finns till salu.

 ?? FOTO: MAGNUS RIETZ ?? Seitskär fyr i östra Finska viken ligger i Ryssland men det fanns en tid då den tillhörde Finland. Bilden ingår i Magnus Rietz färska bok Fyrar runt Östersjön, som har utkommit i höst.
FOTO: MAGNUS RIETZ Seitskär fyr i östra Finska viken ligger i Ryssland men det fanns en tid då den tillhörde Finland. Bilden ingår i Magnus Rietz färska bok Fyrar runt Östersjön, som har utkommit i höst.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland