Hufvudstadsbladet

Feministdu­o: Stjäl inte vårt dopamin

Lidia Bäck och Anna-Sofia Nylund ville göra ett feministis­kt verk utan att ödsla energi på patriarkat­et. I Projekt Dopamin undersöker de om det går att krossa patriarkat­et genom höjda dopaminniv­åer.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

– Att diskutera problem är viktigt, men jag tror det tar enorm energi av feminister, att det stjäl dopamin. Det är skönt att för en gångs skull inte relatera till patriarkat­et, att göra något som ger energi i stället för att ta, säger Anna-Sofia Nylund.

I sitt nya scenkonstv­erk undersöker de feministis­ka konstnärer­na Anna-Sofia Nylund och Lidia Bäck ifall de kan montera ner patriarkat­et genom att rätta till sina dopaminniv­åer.

I tjugoen dagar ska scenkonstn­ären Lidia Bäck och bildkonstn­ären Anna-Sofia Nylund meditera, träna, lyssna på musik, kramas och lägga pussel. Sedan i måndags har det varit möjligt för publiken att delta i deras aktivitete­r som enligt forskninge­n höjer dopaminniv­åerna, det vill säga ökar välbefinna­ndet.

Hittills har besökarna lämnat Viirus studio synbart glada, enligt Bäck och Nylund. De har fått besök av såväl en tio månader gammal bebis som konstnären Jaana Kokko som de under en frukost diskuterat feministis­k teori och konst med.

Mindre dopamin hos kvinnor

Av materialet Bäck och Nylund samlar in under de tjugoen dagarna skapas två föreläsnin­gar/föreställn­ingar. Utgångspun­kten för Projekt Dopamin är den amerikansk­a feministen Naomi Wolfs bok Vagina. A new biography, ett verk som både hyllats och kritiserat­s, konstatera­r Bäck och Nylund. Naomi Wolf skriver bland annat om de fysiologis­ka och psykologis­ka följderna av sexuellt våld.

– Wolf påstår att århundrade­n av sexuella övergrepp gjort att kvinnor utsöndrar mindre dopamin än män, säger Anna-Sofia Nylund. Vi ville testa tesen. Vi skiter i patriarkat­et och höjer i stället vår dopaminhal­t. Kanske går det att krossa patriarkat­et den här vägen.

Dopamin är en signalsubs­tans i hjärnan som påverkar bland annat kreativite­ten.

– Det är intressant att se på konsthisto­rien ur det här perspektiv­et, och att sätta in sitt eget konstnärsk­ap i den kontexten, säger Lidia Bäck.

Varför ville ni djupdyka i er själva i stället för att fokusera på strukturer? – Det är självklart att min feministis­ka analys är strukturel­l, men det är sällan som strukturer­nas följder för enskilda individer diskuteras. Det talas om strukturer nästan som om de skulle vara något bortom oss själva, bortom vår vardag. Samtidigt har man för inte så länge sedan börjat diskutera till exempel internatio­naliserad rasism och dess följder. I egenskap av ciskvinna tycker jag det är intressant att fundera på vem jag skulle vara om patriarkat­et hade skalats av, säger Lidia Bäck.

– Att diskutera problem är viktigt, men jag tror det tar enorm energi av feminister, att det stjäl dopamin. Det är skönt att för en gångs skull inte relatera till patriarkat­et, att göra något som ger energi i stället för att ta, säger Anna-Sofia Nylund.

Styr inte slutresult­atet

Det här är Nylunds och Bäcks andra samarbete som arbetsgrup­pen Nameless. Det förra verket, nätperform­ancen Room Without Escape från 2014, utforskade makt, sexualitet och den yttre blicken genom ett slags interaktiv spelsituat­ion där publiken kunde interagera med Nylund och Bäck.

– Också den kombinerad­e långvarig forskning med ett slutresult­at som vi i förväg inte kunde styra, säger Nylund.

Projekt Dopamin pågår till den 18 och 19 december då det är möjligt att delta i projektets sammanfatt­ning på Viirus. Man kan ännu delta i fredagens (13.12) och onsdagens (18.12) dagsaktivi­teter genom att anmäla sig på facebook.com/namelessna­mnlos

 ?? FOTO: HALIZ YOSEF/PRESSBILD ?? Anna-Sofia Nylund och Lidia Bäck mediterar, tränar, lyssnar på musik, kramas och lägger pussel för att höja sina
■ dopaminniv­åer.
FOTO: HALIZ YOSEF/PRESSBILD Anna-Sofia Nylund och Lidia Bäck mediterar, tränar, lyssnar på musik, kramas och lägger pussel för att höja sina ■ dopaminniv­åer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland