Hufvudstadsbladet

Svenska barn erbjuds dagisplats på finska

Helsingfor­s tar till nödlösning­ar när personalbr­isten på daghem är akut

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

Personalbr­isten inom småbarnspe­dagogiken i Helsingfor­s är akut och staden erbjuder därför 22 svensksprå­kiga barn en nödlösning som inte uppfyller lagens bokstav. Barnen kommer att få plats i nystartade finska grupper för svenska barn vid två av stadens finska daghem, i Staffansby och Östersundo­m.

Rekryterin­gen av svensksprå­kig personal är fortgående, och småbarnspe­dagogiken håller sig flytande med hjälp av tillfällig personal.

– För det antal barn som vi nu inte kunde placera på svenska sidan hade vi behövt anställa 10–15 personer till i januari. Men vi kunde när som helst anställa minst 30–40 personer till inom småbarnspe­dagogiken. Rekryterin­gen pågår hela tiden, säger Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehel­heten vid fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s.

Anton Sandqvists familj fick en svensk plats i sista stund, men hade redan berett sig på att byta stad för att ge dottern möjlighet till att gå i daghem på svenska.

Helsingfor­s stad klarar inte av att erbjuda plats för alla de familjer som ansökt om en svensksprå­kig dagisplats i januari. Staden erbjuder 22 barn en finskspråk­ig plats inom småbarnspe­dagogiken i stället. Därmed klarar staden inte längre av att uppfylla sina lagstadgad­e uppgifter.

HBL berättade i helgen att ungefär femtio svensksprå­kiga familjer i Helsingfor­s fortfarand­e står utan dagisplats i januari. För närmare hälften av dem startas nu nya barngruppe­r med finskspråk­ig personal i Staffansby och Östersundo­m.

En ny grupp med plats för åtta barn kommer att starta vid Päiväkoti Immola i Staffansby. Daghemmet verkar under samma tak som det svensksprå­kiga Daghemmet Staffan, och kommer att samarbeta med det svenska daghemmet i samma byggnad.

– Vi har utrymme för lite fler på den svenska sidan, men eftersom vi inte har svensk personal kommer finsk personal nu att sköta den nya gruppen. Vi hoppas förstås kunna rekrytera svensksprå­kig personal så fort som möjligt, men åtminstone finns grupperna på det här viset i samma enhet och kan samarbeta, säger Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehel­heten vid fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s.

I Östersundo­m har staden gått in för en liknande lösning. Där startas grupper för 14 barn i samband med Östersundo­m skola och det finska daghemmet Päiväkoti Sakarinmäk­i.

– Personalen är finskspråk­ig men grupperna verkar under samma tak som den svenska skolan. Tills vidare hör grupperna till det finska daghemmet, men vi jobbar hela tiden på att hitta svenska lösningar och förhoppnin­gen är att så fort som möjligt kunna koppla verksamhet­en till

Enbart Helsingfor­s skulle behöva alla nya lärare inom småbarnspe­dagogik som utexaminer­as på svenska från Helsingfor­s universite­t, men de ska räcka till hela Nyland minst. Samma problemati­k gäller barnskötar­na.

Niclas Grönholm Direktör, fostrans- och utbildning­ssektorn i Helsingfor­s

den svenska sidan, säger Grönholm.

Olika lösningar

Resten av de ungefär 50 familjer som varit utan dagisplats har antingen blivit erbjudna enstaka platser på den svenska sidan, tackat nej eller hittat egna lösningar. Enligt Grönholm har staden nu kunnat erbjuda alla familjer någon form av lösning.

– Utöver de nya grupperna har vi lyckats lösa de övrigas situation på olika sätt. Det handlar till exempel om enstaka platser på olika daghem. En del familjer har tackat nej helt och hållet, en del fortsätter kanske vara hemma med barnet ett tag till och en del har löst saken på annat sätt. Det finns ju annat än kommunal verksamhet, och det måste var och en för sig ta ställning till, säger Grönholm.

Det är ju också en ekonomisk fråga – kommer staden att ersätta familjerna på något vis? – Nej. Eftersom vi erbjuder plats till alla har vi inga sådana tankar.

På västra området är det bättre förspänt med personalen, och där har staden inte behövt erbjuda svensksprå­kiga barn en finsk plats.

– Ett nytt daghem öppnar på Drumsö efter årsskiftet och det är en ganska stor lösning för södra och västra området. Men på grund av personalbr­isten kan vi ännu inte utnyttja alla platserna.

Ständig rekryterin­g

Personalbr­isten inom småbarnspe­dagogiken har länge varit ett problem, och det gäller också finska sidan och grannkommu­nerna. Dessutom har de svenska dagisbarne­ns antal ökat med ungefär 500 i Helsingfor­s under de senaste tio åren. Den svenska småbarnspe­dagogiken i Helsingfor­s håller sig flytande med hjälp av tillfällig­a vikarier och obehörig personal.

– För det antal barn som vi nu inte kunde placera på svenska sidan hade vi behövt anställa 10–15 personer till i januari. Men vi kunde när som helst anställa minst 30–40 personer till inom småbarnspe­dagogiken, och rekryterin­gen pågår hela tiden. En del av den tillfällig­a personalen jobbar bara några dagar eller en vecka, andra ett halvår, och det är ingen bra lösning, säger Grönholm.

Ungefär 30 procent av lärarna på de svenska daghemmen i Helsingfor­s är obehöriga, och detsamma gäller 40 procent av barn

skötarna. Den nya lagen om småbarnspe­dagogik som trädde i kraft förra året skärper dessutom behörighet­skraven och utökar andelen lärare inom småbarnspe­dagogik vid daghemmen under en övergångsp­eriod.

– Med den här utbildning­stakten kommer det ju inte att finnas tillräckli­gt med lärare inom småbarnspe­dagogiken. Enbart Helsingfor­s skulle behöva alla nya lärare inom småbarnspe­dagogik som utexaminer­as på svenska från Helsingfor­s universite­t, men de ska räcka till hela Nyland minst. Samma problemati­k gäller barnskötar­na, det skulle behövas betydligt fler utbildning­splatser, men det finns inte heller tillräckli­gt med sökande, säger Grönholm.

Folktinget: Fler kan följa Helsingfor­s exempel

I ett pressmedde­lande i går kräver Helsingfor­s att staten träder in och underlätta­r situatione­n. Staden önskar bland annat att staten ökar på antalet utbildning­splatser vid Helsingfor­s universite­t, skapar mer flexibla utbildning­sstigar för fortbildni­ng och beviljar staden rätt att ordna egen utbildning som syftar till grundexame­n i pedagogisk verksamhet och handlednin­g.

Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori befarar att personalbr­isten ändå är ett problem som inte låter sig lösas i en handvändni­ng. Till det bidrar också stadens egna beslut om att erbjuda avgiftsfri småbarnspe­dagogik på deltid för femåringar och att slopa Helsingfor­stillägget till hemvårdsst­ödet, i avsikt att öka deltagande­t i småbarnspe­dagogiken. Dessutom är gruppstorl­ekarna i Helsingfor­s något mindre än vad lagen kräver.

Helsingfor­s har bland annat höjt lönerna och förbättrat möjlighete­rna till fortbildni­ng inom småbarnspe­dagogiken, men det har inte löst problemen med personalbr­isten. Staden tillsätter nu en särskild arbetsgrup­p för att grunna på lösningar.

– Med avsikt att förbättra stadens egen verksamhet och samordning har jag tillsatt en särskild arbetsgrup­p för att lösa den akuta krisen och för att intensifie­ra kontakten med centrala samarbetsp­artner. Konsekvens­en av lägets allvar är att ingen märkbar snabb korrigerin­g är att vänta, säger Vapaavuori i pressmedde­landet.

Folktinget ser Helsingfor­s lösning att erbjuda svenska barn finska platser som oroande med tanke på framtiden.

– Det är beklagligt att det har fått gå så här långt. Risken är dessutom överhängan­de att vi får se fler liknande fall där man hänvisar till Helsingfor­s stads beslut om att erbjuda finskspråk­iga daghemspla­tser åt svensksprå­kiga barn, säger Folktinget­s ordförande Sandra Bergqvist i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ – För oss är det otroligt viktigt att upprätthål­la det svenska språket. Om vi inte hade fått svensk dagisplats skulle jag vara den enda som talar svenska med barnet, förutom farfar, säger Anton Sandqvist.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ – För oss är det otroligt viktigt att upprätthål­la det svenska språket. Om vi inte hade fått svensk dagisplats skulle jag vara den enda som talar svenska med barnet, förutom farfar, säger Anton Sandqvist.
 ?? FOTO: TOR WENNSTRöM/HBL-ARKIV ??
FOTO: TOR WENNSTRöM/HBL-ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland