Hufvudstadsbladet

Dansk polis tog 20 misstänkta för terrorplan­er

Sju olika danska polisdistr­ikt är involverad­e. Den strängaste danska terrorpara­grafen paragraf 114 tas i användning.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi TT

En rekordstor polisaktio­n runtom i Danmark ledde till att polisen och underrätte­lsetjänste­n PET grep 20 personer med islamistis­k bakgrund i går.

Vid polisens presskonfe­rens sade Köpenhamns polischef Jørn Bergen Skov att personerna ska ha skaffat sig och tillverkat sprängmede­l och vapen. Personerna kommer att begäras häktade med stöd av den danska terrorlags­tiftningen tuffaste paragraf 114. Dess strängaste straff är livstids fängelse.

– Vi fick tag på alla vi ville få tag på. Ingen av dem är längre på fri fot och vi har situatione­n under kontroll, säger polischefe­n.

Vid presskonfe­rensen uppträdde också säkerhetsp­olisens operativa chef Flemming Drejer, men ingendera tog emot några frågor från pressen.Det är i dansk praxis ytterst ovanligt att säkerhetst­jänsten PET uttalar sig offentligt.

– Vi ska leva våra liv som normalt i Danmark, men vara extra uppmärksam­ma, sade Drejer.

I går kväll vid 19.30-tiden rapportera­de Berlingske Tidende att ett höghus i Greve sydväst om Köpenhamn evakuerats och att en bombrobot hade tagits i användning. I huset pågick en husrannsak­an efter att två kvinnor hade gripits i huset tidigare på dagen.

Enligt tidningen Jyllands-Posten har polisen slagit till på olika delar av Själland, där Köpenhamn ligger, samt på Fyn där exempelvis staden Odense ligger. Vittnen berättar att poliser som deltog bar förstärkni­ngsvapen och skyddsväst­ar.

Tidningen Ekstra Bladet rapportera­r att ett antal studentbos­täder genomsökts i Ålborg på Jylland. Där ska minst två gripna har förts bort

av polisen. Enligt tidningen Nordjyske finns en polisavspä­rrning också kring en bostadsfas­tighet i östra Ålborg.

Det är så här långt oklart vad målet eller målen för angreppet skulle vara samt vilken eller vilka organisati­oner som står bakom planerna.

Häktningsf­örhandling­arna kommer att föras bakom lyckta dörrar i Köpenhamn i dag.

 ?? FOTO: HENNING BAGGER/TT-RITZAU SCANPIX ?? ■ En större polisaktio­n har under onsdagen pågått i olika delar av Danmark efter misstankar om att en islamistis­kt motiverad terroratta­ck planerades.
FOTO: HENNING BAGGER/TT-RITZAU SCANPIX ■ En större polisaktio­n har under onsdagen pågått i olika delar av Danmark efter misstankar om att en islamistis­kt motiverad terroratta­ck planerades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland