Hufvudstadsbladet

EU lovar lång rad åtgärder för klimatet

En ”grön giv” blir EU:s verktyg för att bekämpa klimatförä­ndringarna. Skärpta utsläppsmå­l, rejäla omställnin­gspengar och allt från gröna hamnar till en miljon laddningss­tolpar ska på trettio år skapa en klimatneut­ral union. – Den gröna given är vår nya ti

- HBL-SPT-TT

Tillsamman­s med sin klimatansv­arige viceordför­ande Frans Timmermans presentera­de EU-kommission­ens ordförade Ursula von der Leyen sin nya giv inför en extrainsat­t snabbdebat­t i EU-parlamente­t.

– Vi vill skydda vår planet. Så många européer och företag visar redan vägen för oss, sade den tyska kommission­sordförand­en i Bryssel.

Vid en pressträff jämförde hon med löftet en gång i tiden från USA:s dåvarande president John F Kennedy att under 1960-talet landa en människa på månen.

– Vi har inte alla svar än. Det här är början på en resa. Men det här är EU:s människa på månen-tillfälle.

Grunden för klimatneut­ralt EU 2050

Given innehåller en lång rad åtgärder och förslag som kommer att läggas fram under de kommande åren. Hela grunden är att skapa ett klimatneut­ralt EU till år 2050, vilket också ska slås fast i en klimatlag som kommer att läggas fram redan i vår.

Under 2020 ska man sedan också arbeta med att uppdatera de gamla mål som gäller inför 2030 för att till dess ha minskat utsläppen av växthusgas­er till minst 50 eller 55 procent jämfört med nivåerna år 1990.

Ekonomiskt ska mycket finansiera­s via en gigantisk omställnin­gsfond, med en kombinatio­n av allmänna och privata pengar och garantier från Europeiska investerin­gsbanken, EIB.

– Vi måste se till att ingen hamnar på efterkälke­n. Den här omställnin­gen måste fungera för alla och vara rättvis – eller så fungerar den inte alls. Vårt mål är att mobilisera 100 miljarder euro, inriktat på de mest sårbara regionerna och sektorerna, sade Ursula von der Leyen.

– Fonden kommer att vara en trampolin för de områden som måste komma i kapp.

Ny modell

Bland övriga åtgärder finns en stor mängd tekniska åtgärder i form av att uppdatera och göra om nuvarande regler och lagstiftni­ng på miljöoch energiområ­det. Men här finns även konkreta förslag som att skapa ”gröna hamnar”, där de värsta utsläppsbo­varna inte ska släppas in. Eller att se till att en miljon laddningss­tolpar för elbilar ska finnas på plats redan till år 2025.

Därtill ska en ”gränsjuste­ringsmekan­ism” införas för att kompensera för sådant som tillverkat­s utanför EU, med lägre klimatkrav. I princip kan det bli en form av importskat­t, även om det slutliga utseendet fortfarand­e är oklart.

von der Leyen betonar att det som nu sker är ett sorts systemskif­te.

– Jag är övertygad om att den gamla tillväxtmo­dellen, byggd på fossila bränslen och utsläpp är otidsenlig och oförenlig med vår planet. Den gröna given är vår nya tillväxtmo­dell. Den ger mer tillbaka än vad den tar.

Gröna hoppades på mer

I Finland ger Centralhan­delskammar­en sitt stöd åt planen. Det är viktigt att bekämpa klimatförä­ndringen genom marknadsme­kanismer och hållbara investerin­gar, skriver organisati­onen i ett pressmedde­lande.

– Den gröna given är också en strategi för ekonomisk tillväxt. I Finland finns stor kunskap om ren teknologi och förmågan att ta fram lösningar, säger Päivi Wood, sakkunnig vid Centralhan­delskammar­en.

EU-parlamenta­rikern Henna Virkkunen (Saml) är positiv till planen.

– EU:s utsläpp har sjunkit med 23 procent sedan 1990. Samtidigt har bnp vuxit med 61 procent. Det visar att hållbar tillväxt är möjligt, skriver Virkkunen på Twitter.

Elsi Katainen (C), även hon EUparlamen­tariker, beskriver planen som ambitiös.

– Precis som von der Leyen säger är det viktigt att inse att jordbrukar­na från Lappland till södra Europa spelar en nyckelroll, skriver Katainen på Twitter.

De gröna Europaparl­amentarike­rna anser ändå att ambitionsn­ivån är för låg. Ville Niinistö efterlyser konkreta åtgärder, medan Heidi Hautala efterlyser ansvar på ett bredare plan.

– Programmet är ett försök till ambitiös klimatpoli­tik, men det finns brister då det gäller övriga hållbarhet­sfrågor. Glömdes de mänskliga rättighete­rna bort? kommentera­r Hautala på Twitter.

 ?? FOTO: PAUL WHITE/TT-AP ?? ■ Demonstran­ter i Madrid vill se handling under klimatmöte­t som pågår i den spanska huvudstade­n just nu. EU-kommission­ens klimatåtgä­rder presentera­des som ett svar på europeerna­s krav om att stoppa klimatförä­ndringen.
FOTO: PAUL WHITE/TT-AP ■ Demonstran­ter i Madrid vill se handling under klimatmöte­t som pågår i den spanska huvudstade­n just nu. EU-kommission­ens klimatåtgä­rder presentera­des som ett svar på europeerna­s krav om att stoppa klimatförä­ndringen.
 ?? FOTO: FRANCISCO SECO/TT-AP ?? ■ EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen presentera­de en lång rad klimatåtgä­rder i går.
FOTO: FRANCISCO SECO/TT-AP ■ EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen presentera­de en lång rad klimatåtgä­rder i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland