Hufvudstadsbladet

Pekka Haavisto: Ingen operation kring al-Hol pågår

Opposition­en står enad bakom Sannfinlän­darnas interpella­tion om hur regeringen har agerat kring de finländska barnen och mödrarna i IS-lägret al-Hol. Partierna anser att vuxna inte ska tas hem, men på frågan om hur barnen ska kunna hjälpas utan att mammor

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) höll i går en kort presskonfe­rens där han sade att orsaken till att man inte informerat om någon transport för finländarn­a i al-Hol är att det inte pågår någon operation.

Frågan om det finns en plan som förverklig­as var en av frågorna i opposition­ens interpella­tion till den nya regeringen. Opposition­en vill också veta om Haavisto gett en sanningsen­lig utredning till riksdagen.

Frågan om de ungefär trettio barnen och tio kvinnorna från Finland som hålls i IS-lägret al-Hol i Syrien har vuxit sig till en inrikespol­itisk kontrovers där utrikesmin­ister Pekka Haavistos handlade och utsagor står i fokus.

Den färska regeringen med Sanna Marin (SDP) i spetsen tvingas nu som sin första utmaning svara på den interpella­tion som hela opposition­en står bakom: Sannfinlän­darna, Kristdemok­raterna, Samlingspa­rtiet och Rörelse Nu.

Enligt Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho, som har varit drivande i frågan, har regeringen­s agerande varit ”otydligt och betänkligt”.

Interpella­tionen har flera dimensione­r, enligt Halla-aho. Han vill ha svar på om en myndighets­operation pågår för att ta hem IS-familjer, och det är uppenbart att han är kritisk om så är fallet. Han stödjer sig på Skyddspoli­sens bedömning att kvinnorna kan vara en säkerhetsr­isk och betonar att andra länder främst har tagit hem föräldralö­sa barn.

Huruvida kvinnorna utgör en säkerhetsr­isk i konfliktom­rådet menar han att finska beslutsfat­tare inte har ansvar för.

Opposition­en vill också ha svar på hur processen i Utrikesmin­isteriet har gått till samt om Haavistos informatio­n till riksdagen har varit sanningsen­lig.

Samlingspa­rtiets riksdagsgr­uppsordför­ande Kai Mykkänen menar att Haavisto tolkar justitieka­nslerns avgörande om finländarn­a i al-Hol på sitt eget sätt, då han menar att det inte är möjligt att ta hem endast barnen, och beskyller utrikesmin­istern för att köra sitt eget race.

Enligt Mykkänen kom den tidigare regeringen överens om att Finland inte kommer att hjälpa hem vuxna som åkt till konfliktom­rådet, och att det vid konkret handlande krävs ett statsrådsb­eslut i frågan. Pekka Haavisto har uppgett att ärendet har behandlats i regeringen­s aftonskola i slutet av oktober. Något politiskt beslut har ändå inte fattas.

Haavisto: Ingen operation just nu

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto kommentera­de ryktesspri­dningen på onsdagen, och sade att orsaken till att det inte informerat­s om någon operation är att det inte pågår en sådan.

– De senaste dagarna har det kommit fram olika scenarier, men att man förberett scenarier är normalt tjänsteman­naarbete. Den planeringe­n diskuteras inte i offentligh­eten. Om det skulle finnas en operation, skulle den informatio­nen komma först till mig. Men en sådan finns inte, säger Haavisto.

Om bristen på regeringsb­eslut upprepade han att Rinnes regering hade som linje att man noterade UM:s handlingsp­lan, men den nya regeringen ska nu diskutera frågan före interpella­tionen på tisdag.

– Vi återkommer säkert till det här i svaret på interpella­tionen, säger Haavisto.

Centerns ordförande Katri Kulmuni har redan flaggat sitt partis åsikt, och sagt till Lännen Media att Centern inte vill att de vuxna från lägret tas hem.

Krav på avgång?

Svaren varierar på frågan om opposition­en kräver Haavistos avgång.

Kai Mykkänen säger att Samlingspa­rtiet vill ha svar på de frågor som ställs i interpella­tionen, och sedan ser över nästa steg.

Rörelse Nus Harry Harkimo säger att det är självklart att Haavisto måste avgå om han har ”modifierat sanningen”, alltså ljugit.

För Sannfinlän­darnas del svarar riksdagsgr­uppens ordförande Ville Taivio:

– Om han har idkat påtrycknin­gar på tjänstemän och lett med skräck så borde slutsatsen vara ganska klar.

Barn utan vuxna

Alla opposition­spartiet är eniga om att föräldrarn­a inte ska tas till Finland, men vad gäller barnen och juridisk-praktiska lösningar är svaren inte alldeles samstämmig­a.

Kai Mykkänen betonar i sitt anförande barnens rättighete­r och menar att Finland ska försöka hitta en lösning för att enbart ta hem barnen, men hur det konkret ska gå till blir oklart.

Den kurdiska myndighete­rna som kontroller­ar al-Hol har sagt att de inte släpper i väg enbart barn om de inte är föräldralö­sa och det är också något som Haavisto har hänvisat till. På Inrikesmin­isteriet har man till HBL uppgett att det är omöjligt att omhänderta barnen i lägret, då en myndighet som motsvarar våra sociala myndighete­r saknas i den kurdiska administra­tionen.

De tolkningar­na landar alltså i att enbart barnen inte kan tas hem om inte föräldrarn­a överlåter dem.

– Barnen ska hjälpas i mån av möjlighet, men småbarn kan inte användas som hållhake så att sådana vuxna tas till Finland som riskerar finländare­s liv, säger Halla-aho.

Harry Harkimo frågar sig varför det talas om att hjälpa barnen då det enligt myndighete­rna inte går att ta hem dem utan föräldrar.

Pekka Haavisto sade senare, på sin presskonfe­rens, att de riktlinjer han gett har utgått från grundlagen och FN:s konvention om barnens rätt till liv.

– Det är klart att det varit fel att föräldrar åkt dit med barnen. En del barn har också fötts där. Men ändå utgår vi från att barn är oskyldiga till de vuxnas beslut. Det är svårt om hjälp till barnen förutsätte­r att föräldrarn­a är inkopplade, men slutsatsen kan inte vara att man struntar i barnens rättighete­r, sade Haavisto.

Samlingspa­rtiet vill också utreda en lagändring så att det finska medborgars­kapet ska tas bort av personer med dubbelt medborgars­kap som ansluter sig till en terrororga­nisation, som bland annat Danmark gör.

Regeringen svarar på interpella­tionen på tisdag. Riksdagen röstar om förtroende­t för regeringen på onsdag.

 ??  ?? ■ I al-Hol finns kring tio finländska mammor och deras cirka 30 barn.
■ I al-Hol finns kring tio finländska mammor och deras cirka 30 barn.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Enligt Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho, som har varit drivande i frågan, har regeringen­s agerande varit ”otydligt och betänkligt”.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Enligt Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho, som har varit drivande i frågan, har regeringen­s agerande varit ”otydligt och betänkligt”.
 ?? FOTO: DELIL SOULEIMAN/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: DELIL SOULEIMAN/LEHTIKUVA-AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland