Hufvudstadsbladet

EU:s milda prat döljer hårda klimatnypo­r

EU har inte tvekat att förstöra stämningen på klimatmöte­t i Madrid. Bra så, det var på tiden.

-

torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

TORSTEN FAGERHOLM

Speak softly and carry a big stick”, är en fras som möjligen myntades av Theodore ”Teddy” Roosevelt, USA:s genom tiderna yngste president. Kärnbudska­pet är nyttan med ett lågaffekti­vt bemötande, en metod att undvika konfrontat­iva situatione­r och upptrappni­ng av konflikter. Precis detta konststyck­e försöker sig EU-kommission­en på inom klimatdisk­ussionerna: man inleder i vänlig och uppbyggand­e ton, men antyder diplomatis­kt att också hårdhandsk­arna finns i verktygslå­dan.

I veckan växte frustratio­nen bland deltagarna i klimatmöte­t i Madrid i takt med ilskan hos ungdomsrör­elsen. Delegatern­a har återigen lagt ner mängder av tid och energi på att älta administra­tiva detaljer. Besluten kring knäckfrågo­rna sinkas och den globala uppvärmnin­gen rusar i väg mot tre grader. Efter åratal av tomt klimatprat inser alla att vi genom den minsta gemensamma nämnarens logik har nått en återvändsg­ränd, bestående av läpparnas bekännelse i kombinatio­n med frivilliga, bleka åtgärder.

Nu testar EU-kommission­en med Ursula von der Leyen i bräschen en annorlunda förhandlin­gstaktik. I går presentera­de man flaggskepp­et för en ny genomgripa­nde miljöpolit­ik: en green deal, på svenska en europeisk grön giv. Bland annat ska Europeiska investerin­gsbanken omvandlas till en klimatbank och en ny finansieri­ngsstrateg­i med gröna obligation­er lanseras. Men vilka förutsättn­ingar har dessa ambitiösa reformer att ros i hamn? De politiska realiteter­na samt intern maktkamp riskerar att i slutändan föda ett urvattnat lapptäcke.

En sak är säker: marknaden löser inte klimatkris­en på egen hand, till det krävs politiker som pekar och leder med hela handen. Via kvotering samt stöd har Tyskland främjat genomslage­t av solceller medan Norge och Kalifornie­n har ökat spridninge­n av elbilar. Genom prismekani­smer kan man framtvinga tekniksprå­ng.

Samtidigt borde vi i klimatsamm­anhang prata mindre om privatmora­l, mer om alternativ och lösningar. Människor är rädda för samhällsfö­rändringen, populister slår mynt av att somliga drar likhetstec­ken mellan klimatåtgä­rder och knapphet samt ångest.

EU skärper samtidigt tonen mot de länder som står utanför Parisavtal­et eller som inte arbetar för att minska utsläppen. På måndagen lade EU:s klimatkomm­issionär Frans Timmermans fram ett ultimatum: unionen kommer ”inte att tveka” att stegvis införa skatter på importerad­e varor från länder med höga utsläpp. I första hand bulkproduk­ter som stål, glas och cement. Kungstanke­n är att skydda den egna industrin från företag i länder som söker vinna ekonomiska fördelar gentemot dem som investerar i klimatvänl­igare produktion­smetoder.

”Jag hoppas att vi slipper ta till dessa åtgärder”, sa Timmermans i samband med klimatmöte­t i Madrid. Tullarna skulle i praktiken främst drabba Kina och USA. Samtidigt skriker länder som Brasilien och Indonesien ”protektion­ism” och ”kolonialis­m”.

Att implemente­ra koltullar är oerhört krävande, politiskt och tekniskt. I praktiken måste EU bedöma inte bara det totala kolavtryck­et för importerad­e varor, utan också utsläppen från enskilda moment inom internatio­nella leveranske­djor. Att för en enskild bil spåra och bedöma alla material och komponente­r ter sig närmast absurt. Därför rekommende­rar tankesmedj­or och forskare i första hand andra instrument, såsom subvention­er för export med låga koldioxida­vtryck samt strängare miljöstand­arder som importörer måste följa för att få tillträde till EU:s marknad.

Frågan lyder alltså: i vilken mån bluffar EU med sin klimatkäpp? Mot slutet av sitt liv drabbades Franklin D. Roosevelt, avlägsen släkting till Teddy, av vad man trodde var polio. Efter långvarig rehabilite­ring kunde han svinga fram benen med stöd av en käpp och i armkrok med någon. Vi ska alltså hoppas att EU inte behöver ta till den metaforisk­a käppen inom klimatpoli­tiken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland