Hufvudstadsbladet

Så blev barnen i al-Hol en inrikespol­itisk fråga

Politikern­a har undvikit att ta i den känsliga frågan om IS-återvändar­na med tång – tills nu.

- ANNA SVARTSTRÖM

Det är snart ett år sedan det sista IS-fästet föll och kvinnor och barn från området stängdes in i läger. Det största är i al-Hol i Syrien där också omkring tio mödrar med finskt medborgars­kap samt deras trettio barn finns.

Sedan dess har det varit klart att flera av kvinnorna vill tillbaka Finland, och att barnen är utsatta i de dåliga förhålland­en som råder.

På samma sätt har vi journalist­er sedan dess försökt belysa ärendet och få informatio­n om Finlands linje i frågan. Politikern­a har ändå varit förtegna och undvikande och utlovade beslut har skjutits framåt flera gånger. Det har gällt både under Sipiläs och Rinnes regeringar.

Dels är orsaken politisk. Frågan är kontrovers­iell och känslig.

Bland annat Skyddspoli­sen har pekat på att kvinnorna, och till och med barnen, kan utgöra ett säkerhetsh­ot. Få vill ta på sig beslutet att hjälpa vuxna tillbaka, personer som har anslutit sig till en terrorröre­lse vars fruktansvä­rda grymheter är kända – och av vilka flera fortfarand­e kan vara radikalise­rade.

I andra vågskålen finns barnen och de konvention­er som binder oss, kort sagt: att barnens rätt till liv och trygghet ska gå före allt.

Så samtidigt som opposition­en väcker interpella­tion om regeringen­s agerande, finns det de som applåderar att det nu äntligen verkar röra på sig i frågan om barnen.

Dels handlar tystnaden om sekretess och säkerhet, vilket också utrikesmin­ister Pekka Haavisto lyfte fram under onsdagens korta presskonfe­rens. I ärenden där barnskydd, sjukvård och polis är inkopplade är det inte möjligt att gå ut med ingående informatio­n och frågan är vem det gagnar.

Under hösten har myndighete­rnas förberedel­ser trappats upp. Som HBL har rapportera­t har ett femtiotal tjänstemän från olika myndighete­r arbetat med hur barnen ska tas till och tas emot i Finland, av allt att döma är mammorna inkluderad­e bland annat för att de kurdiska myndighete­rna har sagt att de inte ger ifrån sig enbart barnen. Myndighete­rna vill ha bort så många som möjligt från lägret som utgör en belastning för den sårbara administra­tionen.

Mediernas bevakning har också eskalerat och detsamma gäller politikern­as intresse i frågan, inte minst hos Sannfinlän­darna och den övriga opposition­en. Många rykten är i svang och läckorna och de anonyma källorna är för finländska förhålland­en ovanligt många.

Det här hade kunnat undvikas om regeringen och utrikesmin­istern hade varit tydligare i sin kommunikat­ion, alltsedan förra vintern och inte fått det att se ut som att terrorsekt­ens fall och IS-resenärern­as vilja att återvända kom som en överraskni­ng – för det kan den väl inte har gjort. Då hade ärendet knappast heller nått dagens proportion­er där kärnan trots allt är hur vi ska göra med ett fyrtiotal personer. Att tänka sig full öppenhet på detaljnivå i det här fallet är ändå knappast realistisk­t eller särskilt klokt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland