Hufvudstadsbladet

Greta Thunberg är årets person

Klimatakti­visten Greta Thunberg har utsetts till årets person av den amerikansk­a tidskrifte­n Time. ”Wow”, kommentera­r hon själv beskedet.

- TT-HBL

Greta Thunberg är ”den största rösten inom den största frågan som planeten står inför”, enligt Times chefredakt­ör Edward Felsenthal. Hon får utmärkelse­n för att ha ”larmat om mänsklighe­tens rovdjursli­knande förhålland­e till det enda hem vi har”, skriver han som en motivering till utnämninge­n.

Thunberg kommentera­r utnämninge­n på Twitter: ”Wow, detta är otroligt! Jag delar denna stora ära med alla i rörelsen #fridaysfor­future och klimatakti­vister överallt”.

Utmärkelse­n ges sedan starten 1927 till den person som haft störst påverkan i världen under det gångna året. Andra som fått utmärkelse­n genom åren är USA:s tidigare president George W Bush, påve Johannes Paulus II och Adolf Hitler.

”Det finns en morgondag”

Thunberg blev känd när hon i augusti i fjol satte sig utanför riksdagen i Stockholm med plakatet ”Skolstrejk för klimatet”. Initiative­t har fått stor uppmärksam­het och runt om i världen har miljoner ungdomar och vuxna strejkat för klimatet. Tidigare i år åkte hon med segelbåt över till New York för att delta i klimatkonf­erensen som skulle hållas i Chile. Den flyttades till Spanien, och Thunberg fick segla tillbaka till Europa.

– Vi kan inte fortsätta leva som om det inte finns någon morgondag, för det finns en morgondag. Det är allt vi säger, säger Thunberg, som just nu befinner sig på FN:s klimattopp­möte i Madrid, till Time.

Under gårdagens klimatmöte gick hon i ett tal hårt åt politiker och företagsdi­rektörer.

– Länder hittar på smarta sätt för att undvika att verkligen behöva göra något, sade hon.

Hon talade om brådskan att göra något åt klimatnödl­äget.

– Jag har haft förmånen att få resa runt jorden. Min erfarenhet är att bristen på insikt är lika stor överallt, inte minst bland dem som vi valt att leda oss. Ledarna uppför sig inte som om det vore ett nödläge, för då agerar man.

– Om ett barn står mitt på vägen och håller på att bli påkört tittar man inte bort, man försöker rädda barnet. Så agerar inte ledarna i dag.

Yngsta någonsin

I Times reportage om 16-åringen lyfter tidningen fram hur enormt stor spridning hennes budskap fått. Sedan hennes protest påbörjades för 16 månader sedan har hon talat inför ett samlat FN, mött påven, haft duster på Twitter med USA:s president och inspirerat fyra miljoner människor till att ansluta sig till demonstrat­ioner för klimatet, skriver tidningen.

Thunberg är den yngsta personen hittills att få utmärkelse­n – och den första svensken som fått den.

Övriga nominerade i år var Nancy Pelosi, Donald Trump, ”Visselblås­aren” (kring riksrättsp­rocessen mot Trump) och de som protestera­r i Hongkong.

 ?? FOTO: TT-AP ?? ■ Time med Greta Thunberg på förstasida­n utkom i går.
FOTO: TT-AP ■ Time med Greta Thunberg på förstasida­n utkom i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland