Hufvudstadsbladet

En rad fullvuxna ekar flyttas med ny metod

Den inlånade metoden ger ekarna en andra chans. Ekarnas öde var antingen avverkning eller flytt.

- DANN PETTERSSON nyheter@hbl.fi

En rad ekar som stått mellan körfilerna på Sockenback­avägen i 30 år ska flyttas. Staden bygger en spårvagnsl­inje och träden står där rälsen kommer att dras.

De tjugofem ädelträden är mellan 40 och 50 år gamla. Merparten kommer att omplaceras i trakten, medan tre stycken flyttar till nordöstra Helsingfor­s. Där kommer Brobyparke­n att få förstärkni­ng, en liten park nära platsen där Vanda å och Kervo å flyter samman.

Tidpunkten för flytten är, enligt Juha Raisio på Helsingfor­s stad, idealisk. På vintern vilar träden och klarar sig längre ovanför marken. Han säger att beslutet om att flytta träden kom ganska hastigt och planeringe­n gick därför ganska fort.

Att flytta stora träd är ganska sällsynt i Finland. Metoden som används för den aktuella flytten är lånad från utlandet. En maskin har skeppats från Tyskland och ett svenskt företag är med i processen.

Automatise­rad process

Det är inte första gången staden flyttar träd, men tidigare var förloppet manuellt. För att få paketet kring rötterna att hålla ihop fryste man jorden kring rötterna till en is-jordkub. Trädet flyttades sedan manuellt med truck till destinatio­nen för plantering. En mycket tidskrävan­de metod.

Den aktuella metoden är automatise­rad. Maskinen som används väger 36 ton och har en specialsko­pa som delas itu för att kunna lyfta trädet från alla håll. Skopan rymmer 4,5 kubikmeter jord och rötter och den lämnar efter sig ett 1,5 meter djupt hål i marken.

Rent praktiskt är första steget att gräva plantering­shålet. Det andra steget är att gräva upp trädet – frakten som sker i skopan är steg tre och plantering­en steg fyra. Processen tar ungefär en timme, beroende på körsträcka.

– Det här är enda möjlighete­n att flytta så här många träd. Utan den här metoden skulle vi varit tvungna att avverka hela raden, säger Juha Raisio.

Trots att flytten är en stor omställnin­g för träden är han säker att den kommer gå bra. Trädens destinatio­ner har valts utgående ifrån två kriterier, var de behövs och vart de kan fraktas. Den stora jordklumpe­n kring rötterna och maskinens häftiga vikt begränsar utplacerin­gen en aning.

Vatten, vatten och vatten

Ekarna som flyttas har en stamdiamet­er på 100 centimeter och är bland de största som flyttats i Finland. Jarl Abrahamsso­n, den svenska experten som är på plats, säger att det går att flytta större träd. Men om träden har en stamomkret­s på över 120 cm blir processen en annan. Då krävs längre förberedel­se och lyftkran.

Enligt Abrahamsso­n överlever så gott som alla träd som flyttas med den här metoden. Oddsen för de aktuella träden förbättras ytterligar­e av att de är vana vid klimatet. De är härdade, säger han.

– Det tre viktigaste sakerna efter flytten är: vatten, vatten och vatten, säger Abrahamsso­n.

Någon promille av de flyttade träden tar skada av att inte vara svängda på samma sätt efter flytten. Då handlar det om svamp som växer på träden.

– Någon gång uppstår det problem, det rör sig om kanske fem av tusen träd som flyttas, säger han.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Eken grävs upp, lyfts och fraktas i ett svep.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Eken grävs upp, lyfts och fraktas i ett svep.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Till vänster Arjan Kendziersk­y och till höger Erhart Urban arbetar med att gräva upp trädet.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Till vänster Arjan Kendziersk­y och till höger Erhart Urban arbetar med att gräva upp trädet.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Jarl Abrahamsso­n från det svenska företaget Trädflytt berättar att man kan köpa lika stora ekar i Tyskland, men billigt är det inte. Innan trädet är fraktat och planterat är hålet i plånboken 20 000 euro stort.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Jarl Abrahamsso­n från det svenska företaget Trädflytt berättar att man kan köpa lika stora ekar i Tyskland, men billigt är det inte. Innan trädet är fraktat och planterat är hålet i plånboken 20 000 euro stort.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Här har eken fått sin plats i Brobyparke­n. I bakgrunden syns redan nästa plantering­sgrop.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Här har eken fått sin plats i Brobyparke­n. I bakgrunden syns redan nästa plantering­sgrop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland