Hufvudstadsbladet

Brittiska parlaments­valet i dag

Situatione­n i delstaten där rohingyern­a bor är komplex. Internatio­nella domstolen har fått en ”ofullständ­ig och vilseledan­de bild”, hävdar Myanmars regeringsc­hef Aung San Suu Kyi när hon försvarar sitt land mot anklagelse­rna om folkmord.

- OLA WESTERBERG/TT

●●Britterna röstar i ett parlaments­val för första gången i december sedan 1923.

●●De senaste mätningarn­a visar att de konservati­va har ett smalt försprång som kunde ge dem en majoritet på omkring 30 platser i parlamente­t.

●●Boris Johnson och de konservati­va har lovat att brexit blir av i januari om partiet vinner.

●●Labour har satsat hårt på bland annat vårdkrisen och nedskärnin­garna. Partiet lovar att förstatlig­a allt från järnvägen till posten om de vinner.

– Det kan inte uteslutas att oproportio­nerligt mycket våld användes av personer i försvarsma­kten, i vissa fall i strid med folkrätten, eller att de inte tillräckli­gt tydligt skiljde på stridande och civila, sade Aung San Suu Kyi inför domstolen ICJ.

Men det bevisar inte att man ville utrota minoritete­n, hävdar hon:

– Folkmord kan inte vara den enda hypotesen.

Det är Gambia som anmält Myanmar (tidigare Burma) för brott mot FN:s folkmordsk­onvention under militärope­rationerna i delstaten Rakhine 2017. De ledde till tusentals människors död och otaliga andra övergrepp, samt att 750 000 rohingyer flydde till grannlande­t Bangladesh. ICJ utkräver inte personligt ansvar i fallet, men Gambia vill att FNdomstole­n beslutar om akuta åtgärder för att stoppa våldet.

Ohyggliga anklagelse­r

Suu Kyi satt lugnt dagen före i rätten och lyssnade på när ohyggliga anklagelse­r mot Myanmars armé lades fram: massakrer på fångar, spädbarn som slängdes i eldar och floder, kvinnor som gruppvåldt­ogs. Gårdagen inledde hon med att ge svar på tal:

– Beklagligt nog har Gambia för domstolen presentera­t en ofullständ­ig och vilseledan­de bild av situatione­n i Rakhine, sade Suu Kyi.

Läget är komplext i delstaten, påpekar hon, med en konflikt mellan buddhister och muslimer som går århundrade­n tillbaka i tiden. De senaste årens våld har sin upprinnels­e i rohingyage­rillans väpnade uppror, hävdar Suu Kyi. Hon anklagar den för mängder av väpnade angrepp, bland annat mot polisstati­oner 2016, och förklarar att militärens insatser var ett svar på sådana aktioner.

En FN-utredning har funnit bevis för grova krigsbrott och uppmanat till att folkmordsa­nklagelser prövas i domstol. Suu Kyi hävdar dock att landets egna rättsvårda­nde myndighete­r har den största kompetense­n att hantera händelsern­a i Rakhine 2017, och att de egna domstolarn­a är bäst skickade att hantera rättsfalle­n. Militärer som gjort sitt skyldiga till krigsbrott ska straffas, intygar hon.

Det är dessutom olyckligt om internatio­nella domstolar går in i nationella rättssyste­m i onödan, anser Suu Kyi. En internatio­nell process kan splittra Myanmar och underminer­a försoning i Rakhine.

Storbildss­kärmar i Myanmar

Hon hävdar också att det nu görs stora offentliga investerin­gar i ekonomisk utveckling av det fattiga Rakhine och ansträngni­ngar för att repatriera flyktingar.

– Hur kan det pågå folkmord eller finnas ett sådant uppsåt när sådana satsningar görs i Rakhine?

I Myanmar visades Suu Kyis framträdan­de på storbildss­kärmar på offentliga platser. I det överlag buddhistis­ka landet ser många rohingyern­a som illegala invandrare, fastän de bott i Myanmar i generation­er.

Nobelprist­agaren,demokrati- och fredsikone­n Suu Kyis gloria har halkat på sned internatio­nellt på grund av våldet mot rohingyern­a och hennes uppenbara ovilja att kritisera armén. Suu Kyi är landets civila regeringsc­hef, med titeln statskansl­er. Författnin­gen stadgar att statskansl­ern inte har makt över armén.

 ?? FOTO: KOEN VAN WEEL/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Demontrant­er utanför Internatio­nella domstolen i Haag i går stödde Aung San Suu Kyi när hon försvarade sitt land.
FOTO: KOEN VAN WEEL/LEHTIKUVA-AFP ■ Demontrant­er utanför Internatio­nella domstolen i Haag i går stödde Aung San Suu Kyi när hon försvarade sitt land.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland