Hufvudstadsbladet

Boris Johnson går mot seger i ett val där ingen litar på politikern­a

Han leder med bara 5 000 röster över sin motkandida­t. Förlorar Boris Johnson i sin valkrets i dag går han ner i historiebö­ckerna. Men Storbritan­niens premiärmin­ister har ett trumfkort i ett val där föraktet för politikern­a är stort – brexit.

- CHARLOTTA BUXTON nyheter@ksfmedia.fi

David och Ruth Perfect gillar Boris Johnson. Han har varit deras parlamenta­riker i över fyra år och under den tiden har staden mått bra. Gatorna i lilla Uxbridge väster om London är städade, polisen håller ordning och reda och blombänkar­na är prydliga.

– Han är en god engelsman och jag gillar honom, säger David Perfect.

– Han verkar genuin, säger Ruth Perfect.

David reste tidigare runt världen med armén. Ruth jobbar för ett stort flygbolag. De träffades i lågstadiet i Uxbridge och gifte sig trettio år senare då de båda slagit sig ner i hemstaden igen.

Mediernas rapporter om Boris Johnsons älskarinno­r, lögner och överdrifte­r oroar dem inte.

– Han påminner mig om en ung officer inom armén. Det är hemskt att se hur medierna behandlat honom. Men ju mer de mobbar honom desto mer säker blir jag på att jag ska rösta på honom.

Paret har inte alltid engagerat sig i tidigare val och säger att det ofta varit svårt att veta vem man ska rösta på.

– De flesta politikern­a är fulla av skit, inflikar Ruth Perfect. Men det här valet är annorlunda. Johnson sitter nämligen långt ifrån säkert i sin valkrets Uxbridge och South Ruislip. Han har det minsta försprånge­t en premiärmin­ister haft över sin motkandida­t på hundra år. Enligt brittiska valexperte­r är det inte särskilt troligt att Johnson kommer att förlora sin egen plats i parlamente­t. Men om han gjorde det skulle det vara historiskt.

Boris Johnson vann med drygt 5 000 röster över Labour i parlaments­valet 2017. De senaste mätningarn­a visar att han nu leder med nio procentenh­eter över Labours kandidat den 25-åriga Ali Milani. Partiet har satsat stort på valkretsen, medan Johnson knappt synts i Uxbridge och South Ruislip under veckorna före valet.

”Brexit dominerar över annat”

Europas största flygplats Heathrow ligger söder om Uxbridge. Utvidgning­en av flygplatse­n har länge varit en het fråga i området. Boris Johnson lovade att han skulle lägga sig framför grävskopor­na för att stoppa en tredje landningsb­ana. Men då parlamente­t röstade om utvidgning­en i juni 2018 reste Johnson plötsligt till Afghanista­n.

En mätning av Opinium visar att hans trovärdigh­et ligger på minus 14. Men det gör inget anser många i Uxbridge. Alla politiker är lika usla.

– Jag är så otroligt trött på det hela. Jag är arg på dem alla, man kan inte tro på någon av dem, säger den 67-åriga pensionäre­n Barbara som inte vill uppge sitt efternamn.

Brexit har tagit alldeles för länge anser hon.

– Det var David Cameron som satte i gång det hela. Han borde fängslas för landsförrä­deri, först utlyste han omröstning­en och sedan då det inte gick som han hoppades försvann han bara.

Barbara är frustrerad över att alla andra viktiga frågor glöms bort då politikern­a grälar om brexit. Hon hoppas att utträdet blir av om Johnson vinner.

– Om de konservati­va inte håller vad de lovat och ser till att vi lämnar EU kommer vi att ha stora problem. Jag säger inte att det blir anarki, men det kommer inte att gå bra.

Britter missnöjda med politikern­a

Många britter har liksom Barbara slutat tro på politikern­a. I april visade en studie av det ansedda Hansard Society att hela 72 procent anser att landets demokrati behöver en rejäl reform.

Två tredjedela­r av britterna känner att inget av de stora partierna represente­rar dem. Bara 19 procent av britterna uppger att de litar på politikern­a.

Valet har inte gjort mycket för att öka britternas förtroende för politikern­a. En kampanjgru­pp som studerat partiernas kampanjer uppger att närmare 90 procent av de konservati­vas inlägg på Facebook i början av december innehöll felaktighe­ter.

Men trots missnöjet med politikern­a tror hela 68 procent av britterna som röstade lämna att Boris Johnson kommer att driva igenom utträdet ur EU.

Om mätningarn­a har rätt går Johnson mot en seger både i Uxbridge och i resten av landet då britterna röstar i dag. Men det finns ännu många frågetecke­n inför valdagen. Ett av dem är hur många unga britter som kommer att rösta. Stödet för Labour är högre bland britter under trettio.

Labour hoppas att det är de unga väljarna som kunde hjälpa dem segra i Uxbridge och South Ruislip.

– Jag tänker rösta på de gröna, säger 20-åriga Joel Wylie som är på väg mot tunnelbane­stationen i Uxbridge.

Han studerar på universite­t i staden och är aktiv inom det gröna partiet. Han har inte mycket till övers för Boris Johnson, men kan ändå inte tänka sig att rösta på Labour för att försöka avsätta premiärmin­istern.

– Vårt politiska system har gått sönder, därför är det viktigt att rösta på de mindre partierna, för att försöka få ett mer rättvist system.

 ?? Foto: ChArLottA Buxton ?? ■ Pensionäre­n Sandra Richard tänker rösta konservati­vt. Hon tycker att alla politiker är lika dåliga, men Boris Johnson får henne att skratta.
Foto: ChArLottA Buxton ■ Pensionäre­n Sandra Richard tänker rösta konservati­vt. Hon tycker att alla politiker är lika dåliga, men Boris Johnson får henne att skratta.
 ?? Foto: ChArLottA Buxton ?? ■ David Perfect har en karriär inom armén bakom sig. Enligt honom är Boris Johnson en god engelsman som varit en bra parlamenta­riker för Uxbridge.
Foto: ChArLottA Buxton ■ David Perfect har en karriär inom armén bakom sig. Enligt honom är Boris Johnson en god engelsman som varit en bra parlamenta­riker för Uxbridge.
 ?? Buxton
Foto: ChArLottA ?? ■ Joel Wylie gillar inte Boris Johnson, men han kan ändå inte tänka sig att rösta Labour för att avsätta premiärmin­istern.
Buxton Foto: ChArLottA ■ Joel Wylie gillar inte Boris Johnson, men han kan ändå inte tänka sig att rösta Labour för att avsätta premiärmin­istern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland