Hufvudstadsbladet

Vem vill äta torterad julskinka?

- JOHANNA WASSTRÖM Sibbo

KÖTTPRODUK­TION I sin insändare i HBL 23.11 antyder Mats Nylund att allt är i sin ordning med sättet på vilket vi behandlar våra produktion­sdjur, och att det rentav är klimatsmar­t att konsumera inhemska djurproduk­ter.

Nylund skriver att friska och välmående djur är en grundbult för verksamhet­en. Det är väldigt fint att det används relativt lite antibiotik­a inom den finländska djurindust­rin, också med tanke på uppkomsten av superbakte­rier. Men det betyder ingalunda att finländska produktion­sdjur är friska och välmående.

Produktion­sdjuren har blivit avlade att bli extremt snabbväxan­de och högproduce­rande, vilket resulterar i stora hälsoprobl­em. Till exempel kycklingar har blivit avlade att växa oerhört snabbt, och speciellt strävar man till stora bröstmuskl­er eftersom dessa delar är de mest efterfråga­de.

Den snabba tillväxten gör att hjärtat, lungorna och speciellt benen i fötterna inte hinner utveckla sig tillräckli­gt fort. Benproblem­en förvärras av de oproportio­nerligt stora bröstmuskl­erna, och smärtorna kan vara så intensiva att fåglarna inte längre kan ta sig till foder- och vattenauto­materna.

Det är vanligt att det finns tiotusenta­ls kycklingar i en hall, så det finns mycket små chanser för djurskötar­na att ens märka de sjuka och döende individern­a, som lämnas åt sitt öde.

Djur mår väldigt dåligt av att inte få utlopp för sina viktiga beteendebe­hov såsom att röra på sig, bygga bo och sköta om sin avkomma. Om beteendekr­aven inte blir uppfyllda blir djuren ofta frustrerad­e och stressade, vilket kan ge upphov till fysiska och psykiska störningar.

Då hela djurindust­rin är

Det mest fundamenta­la behovet för djur, liksom för människor, är att få leva, men detta förbises av djurindust­rin som en självklarh­et.

uppbyggd på att inskränka eller helt förhindra djurs naturliga beteende är det besynnerli­gt att påstå att produktion­sdjuren är välmående. Det mest fundamenta­la behovet för djur, liksom för människor, är att få leva, men detta förbises av djurindust­rin som en självklarh­et.

Nylund nämner att djurskydds­lagen håller på att förnyas. Som det ser ut nu kommer inga större förbättrin­gar att göras för produktion­sdjuren, till exempel för grisarna. Den nya lagen kommer inte ens att förbjuda grisningsh­äckarna där suggorna tvingas ligga i långa tider utan att ens kunna vända på sig.

Koldioxidb­edövning som används på grisar och en del andra djur innan de slaktas kommer fortfarand­e att användas. Metoden är behändig och billig, men den är oerhört ångestfram­kallande och smärtsam och orsakar väldigt stort lidande för djuren.

Trots att den finländska djurindust­rin inte skövlar regnskog eller använder så mycket soja kan man knappast kalla den för hållbar. Oberoende av var än i världen djurproduk­ter är producerad­e, har de alltid högre klimatpåve­rkan än vegetabili­ska produkter. Själva transporte­n står bara för en liten del av livsmedlet­s klimatpåve­rkan, så även importerad­e vegetabili­ska produkter är ett klart klimatsmar­tare val än närproduce­rade djurproduk­ter.

Vad miljön beträffar, bidrar den finländska djurindust­rin till utrotninge­n av arter och övergödnin­gen av Östersjön.

Det bästa alternativ­et är att välja inhemska vegetabili­ska produkter, som förutom att vara ett etiskt, miljövänli­gt och hälsofrämj­ande val även gynnar vårt lands ekonomi. Finland kunde profilera sig som ett föregångar­land för omställnin­gen till en vegetabili­ebaserad produktion, dit utveckling­en otvivelakt­igt kommer att gå.

Jag är på samma linje med Nylund att det är ohållbart att priserna på djurproduk­ter är så pass låga. Jordbrukar­na bör bistås i sitt nödläge, och det är viktigt att Finland är så oberoende av importerat livsmedel som möjligt.

Finländska hushåll har råd att slänga bort 120–160 miljoner kilo ätbar mat om året, så nog skall vi ha råd att betala en slant extra till exempel för att grisarna skall få leva ett lite bättre liv och att de under sin sista stund i livet slipper utstå ofattbart lidande – för ingen vill väl äta torterad skinka?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland