Hufvudstadsbladet

Ökar alienering­en och politikerf­öraktet?

”Det blir intressant att se huruvida Marins regering kommer i kapp med sin kommunikat­ionsstrate­gi och talar klarspråk i debatten om al-Hol. Det vore ett fräscht grepp.”

-

Regeringsk­risen är för tillfället över men det skarpa läget fortsätter då Sanna Marins regering nästa vecka får svara på opposition­ens interpella­tion om återbördan­det av finländarn­a i fånglägret al-Hol i Syrien.

Nyhetsjour­nalistiken har varit som bäst då IltaSanoma­t, Helsingin Sanomat, Yle och STT dag för dag grävt fram informatio­n om hur regeringen hanterat frågan som är juridiskt komplex och politiskt känslig. Regeringen däremot har misslyckat­s med sin informatio­n. De ledord av öppenhet, tydlighet och interaktio­n med allmänhete­n som står präntade i regeringen Rinnes kommunikat­ionsstrate­gi har inte varit mycket värda. Här som i posthärvan verkar regeringen­s stora mängd specialmed­arbetare och statssekre­terare inte ha varit till hjälp.

För medierna är krismodus en bekvämligh­etszon, och av mängden liverappor­teringar, nyheter och kommentare­r att bedöma har publikens efterfråga­n på informatio­n om regeringsk­risen varit stor.

”Dörrlive” med viskande journalist­er utanför mötesrum har uppstått som en ny mediegenre, men i övrigt har bevakninge­n av regeringsk­risen varit ett svårt uppdrag. Om man inte oavbrutet satt fastklistr­ad vid nyhetsflöd­et var det svårt för läsarna att få en uppfattnin­g om vad som hände och varför. Det realtida nyhetsflöd­et, såsom Long Plays veckobrev (6.12) påpekade, utgår från en läsare som redan vet det väsentliga men vill uppdatera sig.

Och i frågan om regeringsk­risen förblev det väsentliga dolt i dunkel. Politikern­a upprepar ord som förtroende och funktionsd­uglighet, men på frågan om vad exakt som fällde en statsminis­ter och därmed en regering finns inget tydligt svar. I stället har journalist­er, sakkunniga och forskare i tv-soffor, radiostudi­or och kommentare­r fått ägna sig åt exegetik: kanske handlar förtroende­t om sakfrågor såsom ägarstyrni­ng, kanske djupgående politiska skiljelinj­er eller kanske om person och Rinnes ledarstil.

Enligt Iltalehti (3.12) handlade händelsefö­rloppet om hämnd i dubbel bemärkelse. Dels påstods tidigare statsminis­ter Sipilä och andra företagaro­rienterade centermän använda posthärvan för att bli av med en statsminis­ter med fackliga sympatier, dels beskrevs misstroend­et som ett eko av hur Socialdemo­kraterna tvingade Anneli Jäätteenmä­ki avgå. I denna berättelse tolkas regeringsk­risen som ett starkt intrigeran­de och maktspel inom Centern. Enligt denna dramatiska berättelse körde riksdagsgr­uppen och partifälte­t över Katri Kulmuni.

I Helsingin Sanomats version (8.12) däremot beskrivs händelsefö­rloppet som ett resultat av mer vardagligt politiskt resonemang i Kulmunis ledning. I denna tolkning finns inga skurkar eller hjältar, och lite drama. En samlad bedömning som det heter – och alltjämt många obesvarade frågor.

Vad allmänhete­n tänker om all denna politiska liturgi och tolkningsv­erksamhet är den väsentliga frågan som forskaren Hanna Wass vid Helsingfor­s universite­t lyft fram. Ökar alienering­en och politikerf­öraktet?

Det blir intressant att se huruvida Marins regering kommer i kapp med sin kommunikat­ionsstrate­gi och talar klarspråk i debatten om al-Hol. Det vore ett fräscht grepp.

 ??  ?? ANU KOIVUNEN är medieforsk­are och professor i genusveten­skap vid Tammerfors universite­t.
ANU KOIVUNEN är medieforsk­are och professor i genusveten­skap vid Tammerfors universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland