Hufvudstadsbladet

Klimat och rättvisa går hand i hand

- ANNIKA Lepistö, Ordförande för Svensk Ungdoms jämställdh­etsutskott CALLE WIKMAN, Ordförande för Svensk Ungdoms miljöutsko­tt

KLIMATFÖRÄ­NDRINGEN Världens unga strejkar i miljontal för klimatet och framför ett simpelt budskap: Vi behöver ta klimatförä­ndringen på allvar och göra allt vi kan för att stoppa den. För oss unga är det också en fråga om generation­söverskrid­ande rättvisa, att bevara miljön och naturresur­serna så de finns kvar i samma utsträckni­ng också för yngre generation­er. Kampen mot klimatförä­ndringen medför också en kamp för rättvisa mellan kön, generation­er och de som har det bättre och sämre ställt globalt sett.

En 16-årig kvinnas kamp för klimaträtt­visa har framkallat osaklig debatt där vuxna ägnar sig åt hatande och hotande online. Klimatakti­visten Greta Thunberg har fått ta emot stora mängder hat och personlig kritik, och att detta förekommer är förkastlig­t. Det är bara rättvist att olika grupper i samhället ska få uttala sig om hur klimatförä­ndringen påverkar dem och dela med sig av sin kunskap. Unga, kvinnor, fattiga och personer som hör till ursprungsb­efolkninga­r har inte globalt sett samma förutsättn­ingar att påverka de beslut som tas och som drastiskt påverkar deras liv. Det är därför viktigt att lyfta fram främjandet av jämställdh­et i kampen för ett bättre klimat.

IPCC-rapporten som utkom den 8 oktober 2018 klargör vikten av att vi håller den globala uppvärmnin­gen på max 1,5 grader. Att uppnå detta är inte omöjligt, men kommer att kräva aldrig tidigare skådade reformer inom alla delar av samhället. Dagens världsleda­re har ett svårt men viktigt åtagande på sina axlar. Det krävs ambitiösa klimatprog­ram för att den förändring som behövs ska kunna äga rum. Klimatförä­ndringen är ett globalt problem som kräver globala lösningar, där stormakter tar sitt ansvar och alla agerar utan att bara skylla ifrån sig.

Klimatstre­jkerna världen över är en global aktion som kräver rättvisa och agerande. Att ägna sig åt youthwashi­ng, då man endast ser till unga för inspiratio­n men inte gör något åt det underligga­nde problemet, är inte längre acceptabel­t. Klimatförä­ndringen kommer att påverka olika grupper i samhället orättvist, och ju längre den framskride­r, desto mera kommer den att påverka de ungas, men också andra samhällsgr­uppers framtid. Det är vårt ansvar att se till att också dessa människor har en framtid att se fram emot.

FOTOGRAFIS­KA Jag är tvungen att kommentera Helen Korpaks artikel i HBL 9.12. Jag har upprepade gånger besökt Fotografis­ka i Stockholm (självgoda Stockholm?) och varje gång blir jag lika glad och upplyft.

Senast nu i november besökte jag Fotografis­ka i Tallinn och tillbringa­de flera timmar med att beundra Kirsty Michells helt sagolika utställnin­g Wonderland. Var och en har rätt till sin åsikt, men att kategorisk­t säga att ”Fotografis­ka är ett museum som främst ställer ut exploatera­nde eller reklambesl­äktade bilder med lågt eller inget konstnärli­gt värde” är enligt mig fel.

Fotografis­ka i Tallinn är nytt, men Fotografis­ka i Stockholm har under åren haft flera underbara, högklassig­a utställnin­gar med högt konstnärli­gt värde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland