Hufvudstadsbladet

Fotografis­ka ett måste

- MARIKA KUUSAKOSKI Esbo

FOTOGRAFIS­KA Hur olika kan vi inte uppfatta konst! Läste HBL 9.12 där Helen Korpak säger om Fotografis­ka i Stockholm bland annat: ”ett museum som främst ställer ut exploatera­nde eller reklambesl­äktade bilder med lågt eller inget konstnärli­gt värde ...”.

Jag har flera gånger besökt Fotografis­ka i Stockholm. Det har varit en fin upplevelse att se så många, intressant­a, konstnärli­ga bilder både i svart och i färg. I många rum ställer olika konstnärer ut. Bilderna är stora och mycket skickligt upphängda. Man får ett bra perspektiv då utrymmena är så stora och luftiga.

Jag har också en gång besökt Fotografis­ka i Tallinn. Man kan inte jämföra deras utställnin­g med Fotografis­ka i Stockholm. Stället är så litet och upplevelse­n är inte alls densamma.

Då man tar en båtresa med Viking till Stockholm är det bara ett stenkast att promenera till Fotografis­ka. Ett måste för mig! Kan också rekommende­ra deras fantastisk­a lunchställ­e med utsikt över Gamla stan och Djurgården.

Korpak vänder sig mot kapitalism­en. Hon bedriver med tre andra personer galleriet Kosminen. De har fått ett treårigt projektsti­pendium av Konestifte­lsen. De stänger 2022. Läs och häpna, de ”ställer ut konst av personer med knapp eller ingen tidigare erfarenhet av konst utan att begära hyra eller kommission på möjlig försäljnin­g”! Det låter ju väldigt humant, men i dagens värld kan inget galleri klara sin hyra och få personal gratis.

Helen: låt alla blommor blomma! Det finns så många olika sorters konst också på Fotografis­ka av kända fotografer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland