Hufvudstadsbladet

FCEI försvarar Wadas beslut att avstänga Ryssland

Bryter Wada mot den centrala principen om oskuldspre­sumtion?

- MARCUS LINDQVIST

Internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada beslöt att avstänga Ryssland i fyra år som straff för det systematis­ka dopningspr­ogrammet. Bara de ryska idrottsutö­vare som kan bevisa att de är oskyldiga får delta i stora internatio­nella mästerskap, som till exempel OS i Tokyo 2020.

Beslutet väckte också kritik. En del anser att straffet är för lindrigt, andra att det är för hårt.

– Om det faktiskt är så att varje enskild idrottare enligt Wada måste bevisa sin oskuld, så motsvarar det inte det europeiska tankesätte­t, säger Olli Rauste, advokat med lång erfarenhet av idrottsrät­t, till Helsingin Sanomat.

– I Europa har vi Europakonv­entionen, som bestämmer oskuldspre­sumtionen, enligt vilken alla är oskyldiga, om man inte kan bevisa att de är skyldiga.

Finlands centrum för etik inom idrotten, FCEI, försvarar Wadas beslut. I ett pressmedde­lande betonar man att idrottsrät­ten skiljer sig en del från ländernas egna lagstiftni­ng.

– Man har bevisat att det förekommit systematis­k dopning i Ryssland och ännu för ett år sedan blev testresult­at manipulera­de. Det är inte frågan om att ryska idrottare anses vara skyldiga, utan på grund av den opålitliga antidopnin­gsverksamh­eten i landet, ställs högre krav på dem att bevisa att de är rena, säger FCEI:s chefsjuris­t Petteri Lindblom.

– I sista hand är det (idrottens internatio­nella skiljedoms­tol) Cas som avgör varje enskilt fall.

Precis som Rauste påpekar, finns det inga anvisninga­r för att avstänga en hel nation i Wadas regelverk. Avstängnin­gen grundar sig på de internatio­nella standarder­na (Internatio­nal Standard for Code Compliance by Signatorie­s) som kompletter­ar Wadakoden.

”Standarder­na är lika viktiga som regelverke­t. Dessutom står det i regelverke­t att det är obligatori­skt att följa standarder­na. Därför är alla som förbundit sig vid regelverke­t lika starkt förbundna vid standarder­na”, heter det i FCEI:s uttalande.

 ?? FOTO: ALEXANDER NEMENOV/LEHTIKUVA-AFP ?? Ryssland kommer att missa de två följande olympiska spelen.
■
FOTO: ALEXANDER NEMENOV/LEHTIKUVA-AFP Ryssland kommer att missa de två följande olympiska spelen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland