Hufvudstadsbladet

Sällan hörda lieder om kärlek, sorg och det övernaturl­iga

Tuuli Lindeberg och Emil Holmström förenades i smärta och längtan under kvällen med lieder av Clara och Robert Schumann.

- FIONA CHOW

LIED Lieder av Clara och Robert Schumann

Tuuli Lindeberg, sång, Emil Holmström, piano. Helsinki-Bösendorfe­r 1880-serien, Angelicum 10.12.

Tredje konserten i Emil Holmströms nya konsertser­ie uppbyggd kring flygeln från 1882 fokuserade på paret Clara och Robert Schumann. Roberts Fantasties­tücke fungerade bra som inledning och visade på tonsättare­ns två olika sidor: den drömska och passionera­de, som han skrev mycket om. Särskilt melodin i andra satsen klingade melankolis­k i Holmströms händer. Dessutom kunde han i sista satsen verkligen visa att Bösendorfe­rn har en sjungande ton och möjliggör extrema dynamiska kontraster.

Robert skrev nästan hundrafyrt­io sånger under år 1840 inklusive sångcykeln Frauenlieb­e und -leben, åtta sånger som skildrar en kvinnas första kärlek, äktenskap, förlossnin­g och änkestånd. Chamissos text känns ganska föråldrad i dag när kvinnans ställning inte längre är beroende av man och barn. Ändå skönjs många bekanta känslor i dikterna.

Tuuli Lindebergs förträffli­ga sångröst och musikalisk­a insikter resulterad­e i ett i sig fint framförand­e, även om jag kom att sakna ett personligt grepp. Jag skulle till exempel gärna ha sett mera exalterad glädje i lovprisnin­gen av den älskade (Er, der Herrlichst­e von allen) eller på bröllopsda­gen (Helft mir, ihr Schwestern). Som åskådare vill man också i ett intimt rum uppleva alla känslor tillsamman­s med artister som vågar ta risker. Du Ring an meinem Finger blev samtidigt hisnande och intensiv.

Clara Schumanns liv var inte lätt med åtta barn och en psykiskt instabil man som dog i förtid. Det är ingen överraskni­ng att hennes lieder har otaliga känslomäss­iga stunder. O weh des Scheidens (Rückert) var en ny bekantskap för mig, fylld av smärta och längtan. Pianisten och sångerskan skapade en intensiv atmosfär av sorg i varje ton och ackord. Sista sången Die gute Nacht blev som en bön i sin enkelhet och mildhet.

Pianisten som målare

Trots att Lindeberg sjunger underbart blev jag mest fängslad av Holmströms förmåga att skapa en hel bild på bara några sekunder. I första sången av Frauenlieb­e, Seit ich ihn gesehen, kunde han med bara fyra ackord förflytta lyssnaren till den nyförälska­de kvinnans värld. Holmström visade prov på gedigen virtuosite­t i Claras Er ist gekommen och Loreley (om den onda sjöjungfru­n) med upphetsat skakande och ett ständigt flöde av toner från pianot.

Kvällens extranumme­r kändes inlednings­vis som ett mystiskt val. Robert Schumanns mindre kända Herzeleid om den nödställda Ophelia på vattnet är knappast det vanligaste avslutet på en liedkväll. Å andra sidan anknyter sången till romantiska teman som längtan, död och det övernaturl­iga, som präglade Claras och Roberts liv och musikalisk­a ideal.

 ?? KYTOHARJU
FOTO: MAARIT ?? Emil Holmströms förmåga att med några ackord förflytta lyssnaren till den nyförälska­des värld gör recensente­n lyrisk.
KYTOHARJU FOTO: MAARIT Emil Holmströms förmåga att med några ackord förflytta lyssnaren till den nyförälska­des värld gör recensente­n lyrisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland