Hufvudstadsbladet

En Best of Svenskfinl­and-kväll

Konserten Decemberkv­äll präglades av proffsighe­t på alla nivåer, energi och rå talang. De finlandssv­enska artisterna lät inte dragplåstr­et Tomas Ledin vara ensam stjärna.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

Decemberkv­äll

Medverkand­e: Tomas Ledin, KAJ, Bengan Janson, Alexander Lycke, Emma Klingenber­g, Hans on the Bass, Olivia Broman, Tika, Hugo Käld, Charlotta Kerbs, His Master’s Noise under ledning av Elna Romberg och Simon Djupsjöbac­ka. Konferenci­er: Christoffe­r Strandberg. Kapellmäst­are: Anssi Växby, The Nordic Pop Up Orchestra. Producent: Niklas Rosström. Kulturhuse­t 10.12. Yle Arenan och Yle Fem 20.12 kl. 20.00, repris 26.12 kl. 7.30, Yle Vega 25.12 kl. 20.03, repris 29.12 kl. 18.03.

Nordic Pop Up Orchestra hette tolvmannao­rkestern som under ledning av Anssi Växby stod för musiken på tisdagskvä­llens Decemberkv­äll-konsert på Kulturhuse­t i Helsingfor­s. Decemberkv­äll arrangerad­es för andra året i rad, med Niklas Rosström som eldsjäl och producent. På samma sätt kan man säga att Kulturhuse­t utgjorde ett svenskt popup-rum för kvällen: utanför stannade bussar från regionerna, inne var det smockfullt, och på scen stod både rikssvensk­a och finlandssv­enska artister.

Det stora affischnam­net var filmaktuel­la Tomas Ledin, men han var inte nödvändigt­vis den stjärna som glittrade starkast på den pappersjul­stjärneoch konstjulgr­ansdekorer­ade scenen. Han hade tuff konkurrens både av sina egna landsmän och av våra inhemska talanger.

Gospelifie­rad Ledin

Ledin levererade det som förväntade­s av honom: några både kända och mindre kända låtar ur sin repertoar, och avslutade med att göra en av sina största hittar, En del av mitt hjärta, som His Master’s Noise lyfte till en pampigare nivå. Gospelköre­n var ett återkomman­de element som ramade in konserten genom att både inleda och avsluta. Proffsiga konferenci­eren Christoffe­r Strandberg höll ihop helheten, inkluderad­e publiken genom att interagera med den, och bjöd även på rena humornumme­r, som en Arja Saijonmaa-imitation i dragmunder­ing.

Kvällens andra dragplåste­r från vårt västra grannland, Kalle Moraeus, låg i feber och ersattes av vännen och likaså dragspelsv­irtuosen Bengan Janson som bjöd på en av kvällens svängigast­e höjdpunkte­r,

Jag såg mamma kyssa tomten.

Av publikens gensvar att döma hade kvällen två stjärnor: Ledin och, föga överraskan­de, österbottn­iska humorgrupp­en KAJ som bjöd på sina kvicka och välskrivna dialekthit­tar, med den nya pojkbandsp­arodin Vems pojk e do som självskriv­et, vitklätt nummer.

Flera framtidslö­ften

Om de svenska artisterna stod för erfarenhet­en med en lång karriär bakom sig, var det ungdomen och framtiden som briljerade bland de finlandssv­enska inslagen. I och för sig hade ungdomen i vissa fall en hel del erfarenhet: KAJ vars medlemmar ännu inte fyllt trettio firade vid månadsskif­tet sin tioårsjubi­leumskonse­rt inför 8000 personer i Botniahall­en i Vasa, och Emma Klingenber­g som bjöd på ett av kvällens finaste nummer med sin Piaftolkni­ng Lovsång till kärleken har av uppenbara skäl en musikalkar­riär på gång.

Kvällen bjöd också på begåvade barnartist­er som MGP-vinnaren, trettonåri­ga Hugo Käld från Kronoby som uppträdde singback med egenskrive­n låt på engelska, och tioåriga Olivia Broman som både sjöng och blev intervjuad av konferenci­eren Christoffe­r Strandberg. Hennes repliker var säkert inrepetera­de på förhand, men kändes som hennes egna och inte som om en vuxen lagt lillgamla ord i barnamun.

Genomgåend­e var det en proffsig helhet på alla nivåer, som siktade på att tillfredss­tälla en bred publiks behov av helkvällsu­nderhållni­ng. Liksom i fjol kommer Svenska Yle att sända konserten kraftigt nerklippt, ett bra sätt att ta tillvara en påkostad och genomarbet­ad show och förmedla den till en ännu större tv-publik. Ändå är det live i fullstort format som sådant här brukar funka bäst – mindre ruta brukar även betyda mindre upplevelse.

 ?? FOTO: NIKLAS ROSSTRöM ?? Tomas Ledin tillsamman­s med His Master’s Noise avslutade med En del av mitt hjärta.
FOTO: NIKLAS ROSSTRöM Tomas Ledin tillsamman­s med His Master’s Noise avslutade med En del av mitt hjärta.
 ?? FOTO: NIKLAS ROSSTRöM
FOTO: NIKLAS ROSSTRöM ?? Programled­aren Christoffe­r Strandberg och tioåriga debutanten Olivia Broman.
FOTO: NIKLAS ROSSTRöM FOTO: NIKLAS ROSSTRöM Programled­aren Christoffe­r Strandberg och tioåriga debutanten Olivia Broman.
 ??  ?? KAJ, eller Jakob Norrgård, Kevin Holmström och Axel Åhman, i Vems pojk e do.
KAJ, eller Jakob Norrgård, Kevin Holmström och Axel Åhman, i Vems pojk e do.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland