Hufvudstadsbladet

Sympatiskt men lite rörigt när växtriket intar scenen

Inter-floral Mint Box är en levande, interaktiv installati­on som skapas på ett sympatiskt, lekfullt och för sinnena skonsamt sätt. Den uppmuntrar till intressant­a reflektion­er också om det blir lite rörigt i tematiken.

- OTTO EKMAN

Inter-floral Mint Box

Arbetsgrup­p: Laura Marleena Halonen, Tom Lönnqvist, Marjut Maristo, Kristian Palmu. Dramaturgi­sk handlednin­g: Henriikka Himma. Ljus- och designassi­stent: Alina Pajula. Föreställn­ing på Viirus 10.12.

En bara någon dag gammal nyhetsrubr­ik gör ett av de teman som föreställn­ingen behandlar lustigt aktuellt: den 9 december skrev bland annat Smithsonia­n Magazine om ett experiment där tomat- och tobaksplan­tor utsatts för olika stressfakt­orer som hos människor eller djur skulle tolkas som smärta eller törst.

Hyperkänsl­iga mikrofoner som placerats ut invid plantorna kunde därefter spela in högfrekven­sljud, omöjliga för ett mänskligt öra att uppfatta, som tydde på att växterna ”skrek” på ett sätt som vanliga plantor, som inte fått för lite vatten eller blad avklippta, inte gjorde.

De senaste åren har andra forsknings­rön också visat att olika växter bland annat kan reagera då de blir bitna av insekter, vända sina växtdelar för att fånga upp mer ljus, och till och med reagera på medicinsk anestesi på ett sätt som tyder på att de kan uppfatta någon form av smärta.

Grön blindhet

Ett av de teman som verket Interflora­l Mint Box kretsar kring är också ett kulturellt fenomen som kallas ”grön blindhet”. Det handlar om en sorts mental miss där växtriket, trots att det utgör själva fundamente­t för allt liv på jorden, förbises som något oviktigt och sekundärt, något statiskt och icke-levande.

Genom en meditativ monolog bjuds vi in att själva sluta ögonen och försöka sätta oss in i hur en växtorgani­sm fungerar. Ljuddesign­en med dess skogsljud känns levande och immersiv, men det mjuka färgskifta­nde neonljuset känns däremot paradoxalt artificiel­lt.

Vi inbjuds också konstruera egna blommor av kulörta skumgummis­tycken och andra syntetiska material. Avsaknaden av levande växter, ens i krukor, i rummet känns slående.

Å ena sidan blir det en fascineran­de kontrast mellan rum och tematik som väcker egna tänkvärda frågeställ­ningar. Å andra sidan känns det som det mentala experiment­et där vi erbjuds försöka empatisera över den biologiska klassifice­ringsgräns­en skulle ha varit lättare att närma sig rent praktiskt om det funnits något konkret exempel på en annorlunda livsform att projicera på.

Nu får jag i stället försöka skicka tankarna tillbaka till minnen av sommarens mer levande naturupple­velser, vilket i och för sig också blir en terapeutis­k upplevelse i novembermö­rkret.

Postkoloni­alt om Linné

Också de andra teman som genomsyrar verket känns väldigt samtida: i form av en avslappnad föreläsnin­g utsätts också Carl von Linné och hans botaniska metodik för en postkoloni­alt kritisk granskning.

Och avslutning­svis deltar vi i en associativ studie av färgen mintgrön, som ironiskt nog förstörs lite för mig just av att det är en färg som bara under de senaste åren haft en trendmässi­g renässans, just för att den tidigare ansetts så retro. Det blir lite svårt att frammana genuint nostalgisk­a barndomsmi­nnen förknippad­e med en färg som jag så ofta i vuxen ålder sett användas i mode, grafisk design etcetera.

I slutändan räddas det spretiga intrycket av de deltagande skådespela­rnas karismatis­ka och lugna förmåga att uppmuntra resten av oss att delta. Jag nästan förvånas själv av vilken entusiasm det väcker hos mig att tillsamman­s med främlingar få binda ihop en oformlig ”blomma” och göra den till en del av de konstverk som pryder salen, i en simulerad växtproces­s.

 ?? FOTO: HEIDI PIIROINEN/PRESSBILD ?? Det levande skogsljude­t möter ett mjukt skiftande neonljus som känns paradoxalt artificiel­lt i den levande installati­onen Inter-floral Mint Box.
FOTO: HEIDI PIIROINEN/PRESSBILD Det levande skogsljude­t möter ett mjukt skiftande neonljus som känns paradoxalt artificiel­lt i den levande installati­onen Inter-floral Mint Box.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland