Hufvudstadsbladet

Druvan är vinets hjärta

-

■ Det finns cirka 8 000 olika namngivna druvsorter med egna uppgifter i gastronomi­n. Den mest kända och volymmässi­gt mest odlade druvan är Thompson Seedless, en russindruv­a utan kärnor, aktuell inte bara i dessa juletider utan året runt i varje bulle med självkänsl­a.

En annan typ av druva är matdruvan, grön eller blå, vars roll är att vara frisk och söt, men med den rätta syran som gör frukten till ett utmärkt komplement på ostbrickan, balanseran­de briens krämighet likaväl som grönmögelo­stens dramatiska karaktär. En intressant poäng är att matvindruv­or inte trivs i sällskap med vin, det blir en konflikt mellan druvans sötma och vinets tanniner.

Den tredje druvtypen är den druva som kan jäsas till vin, samtidigt till en delikat magisk dryck och en jordnära vardagsnju­tningsprod­ukt som kan förvandla en anspråkslö­s måndagsgry­ta till en lukullisk måltid.

Vindruvans väsen

Vin odlas på norra halvklotet mellan den 30 och 50 breddgrade­n och på det södra mellan 30 och 45 breddgrade­n. Visst finns det entusiaste­r som odlar druvor utomhus också i Finland, där de under solrika somrar kan göras till ett drickbart vin, men de kommersiel­la vingårdarn­a ligger i Tyskland, Belgien och längre söderut.

Hur druvan trivs i en vingård beror på många faktorer. Givetvis är det solens värmande strålar som får vinrankan att vakna efter sin vinterdval­a och som får druvorna att mogna för att senare ge rätta smak- och doftnyanse­r i det färdiga vinet.

Ligger vingården långt söderut i Europa mognar druvorna för snabbt och missar en del friskhet och angenäm syra. Vinbonden får där anpassa skörden efter vädret. I norr skördas druvorna kanske först i september, oktober men hinner då utveckla förfinade aromatiska nyanser jämfört med de sydliga vinernas rostade karaktär.

Ett moget, färdigt vin skapas inte bara av hög sockerhalt, vilket ofta finns i sydliga viner, druvorna skall också utveckla subtila, fräscha nyanser som föds under en lite mera utdragen mognad och som är nödvändiga för att resultatet skall bli ett mångfasett­erat och balanserat vin. Här är vinmakaren­s skicklighe­t och erfarenhet avgörande för slutproduk­ten som vi konsumente­r sedan avnjuter.

”Terroir” – vingårdens magi

Som redan noterats är det solen som skapar druvan med dess fina egenskaper men det finns ett säreget begrepp ”terroir” som egentligen betyder jordmån, men också innefattar vingårdens hela miljö, läge mot solen och sydväst för värmen eller mot norr eller öster för svalka och friskhet. Rent konkret kan man uppleva detta i vinområdet Bourgogne där ett vin på ena sidan vägen kan vara hundra gånger dyrare än det på andra sidan vägen. Där betyder ”terroir” faktiskt mineralsam­mansättnin­gen i jorden, vilket förklarar prisskilln­aden trots att samma druva, Pinot Noir, har odlats på bägge sidor och septembers­olen har kastat sina strålar jämnt över vingårdarn­a.

Årtusenden av vinodlings­erfarenhet­er just i Bourgogne talar sitt tydliga språk om kunskap om kvalitet och varför ett visst, litet område är så mycket dyrare än ett annat. Vinhandlar­na och konsumente­rna har här naturligtv­is det sista ordet.

Druvförädl­ing

De nu så välkända druvsorter­na har i vissa fall funnits länge och varit kända för sin kvalitet medan andra har skapats helt nyligen och korsats alltså renodlats samt klonats.

Den europeiska druvan, Vitis Vinifera, har en fantastisk förmåga att mutera, en grön druva kan bli blå och bladen kan förändra färg. Detta ger vinerna helt nya dofter, smaker och färgegensk­aper.

Ett intensivt förädlings­arbete pågår på vinodlings­stationer över hela världen för att få fram de bästa egenskaper­na hos en redan spännande druvsort och göra den mera resistent mot sjukdomar.

Efter den här introdukti­onen är det i Vinrutan om två veckor dags att se på vilka olika druvor som står till buds för den finländska konsumente­n såväl i Gamla världen som i Nya världen.

 ??  ?? Ett moget vin skapas inte bara av hög sockerhalt, vilket ofta finns i sydliga viner, utan druvorna skall också utveckla fräscha nyanser som föds under en mera utdragen mognad som sker lite längre norrut. Balansen av sötma och syra är nödvändig för att resultatet skall bli ett mångfacett­erat och balanserat vin.
Ett moget vin skapas inte bara av hög sockerhalt, vilket ofta finns i sydliga viner, utan druvorna skall också utveckla fräscha nyanser som föds under en mera utdragen mognad som sker lite längre norrut. Balansen av sötma och syra är nödvändig för att resultatet skall bli ett mångfacett­erat och balanserat vin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland