Hufvudstadsbladet

Tove Janssons Helsingfor­s

- ELISABETH SANDELIN

Sent i november landar jag i ett mörkt Helsingfor­s. Som Hemulen i boken Sent i november känner jag mig melankolis­k när jag långsamt vaknar till verklighet­en och inser att det faktiskt är sent i november. Men snön har fallit och julkaktuse­n har börjat blomma.

När den blå timmen smyger sig på tar jag mig till Skatudden där Tove Janssons barndomshe­m finns på Lotsgatan 4, i ett jugendhus på sockel i grovhuggen natursten med tung sluten fasad i puts och rundat torn.

Med ett skimmer kring de österländs­ka kupolerna reser sig Uspenskijk­atedralen tyst på Skatuddsbe­rget och klockorna ringer på samma sätt som när Tove lekte i parken intill, nu döpt till Tove Janssons park.

När kölden hade lagt sina bryggor över fjärdarna gick den unga Tove mot Norra hamnen iklädd pälsmössa och kappa till Vedkajen, samma ställe varifrån båten sommartid avgick till sommarpara­diset, ön Klovharun. Här remmade hon sina skridskor och gled ut på den blanka isen för att göra piruetter och åttor bland pojkar som tävlade om vem som åkte snabbast.

Havet svallar ännu fritt och rader av ljus glider ut och in i Södra hamnen. Jag tycker som Muminpappa­n att båtar i natten är underbara: Det är så man ska börja ett nytt liv, med en brinnande stormlykta i masttoppen.

Och mitt nya liv är isen som rasslar under de bara fötterna. Men snart sluter sig det varma vattnet mjukt kring mig. När jag går upp dansar ångan över bassängen och Blekholmar­na och Klippan flyter som festliga krokaner på vattenytan.

Där Esplanaden tar sin början gömmer sig Svenska Teaterns vita fasad bakom de kala lindarna. Här hade Tove Janssons första pjäs Mumintroll­et och kometen premiär för 70 år sedan i december.

Vid Kapellets gnistrande fasad vilar Viktor Janssons fontänskul­ptur Vattennymf­erna i elegant klassicism. Tove Janssons far avbildar två sjöjungfru­rs lek med en fisk på vågorna. För den större av sjöjungfru­rna var Tove modell, den mindre föreställe­r brodern.

Ett par kvarter söderut på Ulrikasbor­gsgatan finns Toves konstnärsa­teljé dit hon flyttade 1944. En relief av den unga Tove förevigad av hennes pappa pryder fasaden och det var här hon skrev: Jag vill gå vidare, nej, inte gå, utan leka mig vidare i livet...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland