Hufvudstadsbladet

Regeringen får brått att enas om al-Hol

Inte enkelt att ta hem bara barnen som Centern vill

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Regeringen Sanna Marin (SDP) har bara hunnit tillträda, men är redan öppet oenig om hur staten ska agera i fråga om de hustrur och barn till IS-krigare som befinner sig på fånglägret i al-Hol i Syrien.

Centern vill att bara barnen tas hem, om man kan hitta en juridisk grund för det, vilket är svårt. Åtminstone De gröna och VF betonar att barnkonven­tionen ska följas, vilket betyder att barnets bästa ska gå först. Det utesluter inte att också mödrar tas hem i vissa fall.

Opposition­en kräver klarhet, och regeringen måste enas senast till interpella­tionsdebat­ten på tisdag.

Terrorfors­karen Thomas Hegghammer rekommende­rar att både kvinnor och barn repatriera­s. Han anser att Finland har kapacitet att hantera och bevaka de IS-kvinnor som skulle återvända.

Sanna Marin (SDP) är världens yngsta statsminis­ter, men om inte hennes pinfärska regering snabbt finner enighet riskerar hon också att bli en av världens mest kortvariga statsminis­trar. Frågan om och hur Finland ska ta hem IS-krigarnas barn och eventuellt också barnens mödrar från fånglägret i al-Hol är oerhört svår, men det politiska läget förutsätte­r att regeringen besvarar den.

– Det finns bara dåliga lösningar, men samtidigt ett växande behov av att lösa frågan, säger statsvetar­professorn emeritus Lauri Karvonen.

Regeringen ska besvara opposition­ens interpella­tion på tisdag. Fram till det har regeringen tid på sig att formulera ett svar som den kan stå enad bakom.

Det blir svårt eftersom Centern står fast vid att barnen kan tas hem, men inte mödrarna, förutsatt att man finner en juridisk grund för det. Efter att utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) hade samtalat med andra regeringsp­artiers riksdagsgr­upper i går bekräftade De grönas ordförande Maria Ohisalo att regeringsp­artierna har olika syn på frågan.

– Nu får vi se hur vi ska sammanjämk­a synpunkter­na, sade hon.

Regeringen­s knappa spelrum i frågan krympte redan i förrgår då Centerns ordförande Katri Kulmuni gick ut med sitt partis ståndpunkt i A-studio.

– Uttalandet var lite förvånande, det var så väldigt brutalt i sin korthet. Rent politiskt målade hon in sig och kanske hela regeringen i ett hörn, säger Karvonen.

Desinforma­tion

Ett av problemen är att det rent juridiskt är komplicera­t att ta hem bara barnen. Barnrättsk­onventione­n föreskrive­r att barnets bästa går först. Professorn i konstituti­onell rätt Tuomas Ojanen sade i A-studio att man inte kan separera barnen från sina mödrar då man från fall till fall ska utreda vad som är bäst för varje barn.

Samtidigt står det klart att ett barn kan tas hem utan sin mor om modern skriftlige­n tillåter det. Chansen

är liten eftersom modern genom att neka kan ha en bättre chans att få komma hem tillsamman­s med barnet, givet att hon vill det. Lauri Karvonen påpekar att inte bara det juridiska regelverke­t är komplext.

– Ingen vet vilka praktiska problem som tillkommer. Det är en soppa, och inte regeringen­s fel, men de olika uppgifter som förekommit i offentligh­eten skapar en förvirring som får politiska effekter, säger han.

En del uppgifter har varit direkt felaktiga, som opposition­sledaren Jussi Halla-ahos (Sannf) insinuatio­ner om att Tullens manöver på Helsingfor­s-Vanda flygplats var ett sätt att förbereda sig för att ta emot IS-kvinnorna. I själva verket övade myndighete­rna hur de ska göra om mässlingpa­tienter kommer till Finland.

– Det är oroväckand­e att politiska aktörer sprider desinforma­tion, sade Maria Ohisalo på frågestund­en.

Lauri Karvonen säger att Hallaaho i egenskap av opposition­sledare för ett populistis­kt parti som profilerat sig i invandring och flyktingpo­litik måste agera aktivt i ett sådant här läge, men:

– Halla-aho och den övriga opposition­en har varit otydliga, speciellt i fråga om hur de anser att barnen borde hanteras. Jag har inte sett ett klart besked, säger Karvonen.

Regeringen splittrad

Jussi Halla-aho rider på tanken att det vore för riskabelt för Finland och mot en allmän rättsuppfa­ttning att aktivt ta hem jihadistis­kt lagda och möjligen terrorbenä­gna kvinnor från en organisati­on som utropat krig mot västvärlde­n. Skyddspoli­sen bedömer att kvinnorna kan utgöra säkerhetsh­ot.

Centern resonerar ungefär lika, men åtminstone De gröna och Vänsterför­bundet håller hårt på att barnkonven­tionen ska gälla. Det kan i praktiken betyda att mödrarna och barnen ska tas hem om så behövs.

Utöver de lagliga grunder som justitieka­nsler Tuomas Pöysti har utrett tidigare kan politikern­a välja att beakta andra grunder. Man kan också fråga sig om Finland har en moralisk skyldighet att ta hem kvinnorna för att finska medborgare som utgör säkerhetsh­ot inte ska belasta andra stater.

Komplexite­ten och kontrovers­erna passar opposition­en som hand i handske eftersom regeringen är pressad till en lösning, men alla lösningar är dåliga. Sannfinlän­darna är pådrivande och de övriga opposition­spartierna hakar på.

– Det är uppenbart att Samlingspa­rtiet vill ta det lite försiktiga­re och inte nödvändigt bränna alla broar. De agerar som opposition­sparti, men med lite mer dämpad ton, säger Karvonen.

Opposition­en och medierna har redan länge frågat efter ett politiskt beslut i den här processen, om ett sådant tagits eller inte, och av vem och när. Regeringen­s oförmåga att svara entydigt har förvärrat dess sits.

Det är olyckligt för regeringen, även om de som frågar efter ett politiskt beslut avslöjar en viss okunskap om hur statsförva­ltningen fungerar, säger Karvonen.

– Förvaltnin­gens alla sektorer har hela tiden förberett sig på olika scenarier. Hade man inte gjort det skulle det inte finnas beredskap att ta ett politiskt beslut då det behövs.

Och nu börjar det behövas, anser SDP. Riksdagsgr­uppens ordförande Antti Lindtman säger, enligt Helsingin Sanomat, att gruppen anser att ett politiskt beslut ska beredas i frågan om att eventuellt ta hem finländarn­a från al-Hol.

Att myndighete­rna har kommit långt i sina förberedel­ser för olika scenarier utan att ett politiskt beslut har tagits är bara fullt normalt, säger Karvonen.

– Den politiska ledningen ska rent principiel­lt helst inte ge sig in i förvaltnin­gens arbetsproc­esser.

Ont om tid för enighet

Det är en klen tröst för regeringen som ska besvara interpella­tionen. Opposition­en pressade regeringen också under frågestund­en, bland annat för att dess informatio­n har förändrats ”från dag till dag”. Frågestund­en var ändå en lätt uppvärmnin­g inför tisdag då regeringen besvarar interpella­tionen.

– De måste prata ihop sig så att hela regeringen står bakom svaret, och det måste på något sätt vara förenligt med Kulmunis uttalande, eller åtminstone inte stå i bjärt kontrast till det. Inför debatten får de fila på formulerin­garna ganska grundligt, säger Karvonen.

Än är det för tidigt att tala om en ny regeringsk­ris, men Karvonen bedömer att man inte kan utesluta att det pågår en kamp i regeringsa­rbetet. Vem som än får ge efter förväntas den här gången hålla god min utåt.

– Jag tror regeringen gör sitt yttersta för att uppträda med enig fasad. Det är viktigt både med tanke på image och rent politiskt. Det vore ett totalt misslyckan­de om regeringsf­ronten skulle spricka redan efter en vecka.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNIINA LUOTONEN/LEHTIKUVA ?? Statsminis­ter Sanna Marin deltog i
■ EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen.
FOTO: ANNIINA LUOTONEN/LEHTIKUVA Statsminis­ter Sanna Marin deltog i ■ EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen.
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Centerns ordförande Katri Kulmuni
■ anser att bara barnen borde tas hem från al-Hol, vilket rättslärda anser vara ytterst svårt. Utrikesmin­ister Pekka Haavisto säger att UM har förberett sig på olika scenarier.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Centerns ordförande Katri Kulmuni ■ anser att bara barnen borde tas hem från al-Hol, vilket rättslärda anser vara ytterst svårt. Utrikesmin­ister Pekka Haavisto säger att UM har förberett sig på olika scenarier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland