Hufvudstadsbladet

Klimatmål splittrar EU-ledare i Bryssel

Fiaskohote­t hängde över EU-ledarnas sista toppmöte för året. Övertalnin­g pågick för att få alla medlemslän­der att utlova en klimatneut­ral union om 30 år.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

EU:s nya permanente rådsordför­ande Charles Michel hoppades in i det sista på ett genombrott i de segslitna diskussion­erna om att säga ja till ett klimatneut­ralt EU år 2050.

– Jag hoppas att vi ska nå en uppgörelse. Klimatneut­raliteten är ett väldigt viktigt mål. Det är också en stark signal för EU:s framtid, sade belgaren på väg in till mötet i Bryssel i går.

Ungern, Polen och Tjeckien står dock envist emot.

”Utöver de existerand­e 2030-målen kan vi bara gå med på nya mål som grundas på allvarliga, tydliga och ansvarsful­la beräkninga­r”, sade den ungerske regeringst­alesmannen Zoltan Kovács i onsdags, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Möjligen kan de ovilliga övertalas med pengalöfte­n, exempelvis via den gigantiska omställnin­gsfond som EU-kommission­en vill skapa för att hjälpa områden och sektorer som i dag är starkt avhängiga av fossila bränslen och utsläppstu­nga industrier.

Miljöprote­st

Ett annat alternativ är kärnkrafte­n.

De tre nej-länderna Ungern, Tjeckien och Polen har tillsamman­s med Storbritan­nien, Frankrike, Slovakien, Rumänien, Bulgarien och Slovenien tills vidare stoppat en uppgörelse från i förra veckan om ”hållbara investerin­gar”.

Länderna oroas över att uppgörelse­n gör det svårare att stämpla investerin­gar i kärnkraft och kolkraft som gröna.

”Tjeckien vill ha klimatneut­ralitet, men vi kommer inte att klara det utan kärnkraft. EU måste erkänna kärnkraft som utsläppsfr­i källa”, skrev landets premiärmin­ister Andrej Babis på Twitter i onsdags.

Andra EU-länder – framför allt Österrike – är dock starkt skeptiska till att specifikt nämna kärnkraft i ett mötesuttal­ande.

Oavsett hur det går anser somliga inom miljörörel­sen att det ändå inte räcker.

Greenpeace passade på att spektakulä­rt demonstrer­a genom att klättra upp på mötesbyggn­aden i Bryssel och hänga upp banderolle­r som fick byggnaden att se ut som om den står i brand.

”Världen brinner och våra regeringar låter den brinna. Det räcker inte att binda sig till ett klimatneut­ralt EU år 2050”, sade Greenpeace EU-chef Jorgo Riss enligt ett pressmedde­lande.

Budgetstri­d

En annan diskussion­spunkt var EU:s nästa långtidsbu­dget. Här väntas dock inga beslut förrän tidigast i vår.

Länderna sitter djupt nere i sina skyttegrav­ar och håller fast vid sina förhandlin­gslinjer.

Mer pengar till budgeten önskas framför allt i södra och östra delarna av EU.

– Vi väntar fortfarand­e på några julklappar, men har inte ens fått ett julkort, sade exempelvis Litauens EU-minister Albinas Zananavici­us i tisdags om den kompromiss som förts fram av det nuvarande ordförande­landet Finland.

Jag hoppas att vi ska nå en uppgörelse. Klimatneut­raliteten är ett väldigt viktigt mål. Det är också en stark signal för EU:s framtid.

Charles Michel EU:s nya permanente rådsordför­ande

 ?? FOTO: ARIS OIKONOMOU/ LEHTIKUVA-AFP ?? Greenpeace-aktivister demonstrer­ade med banderolle­r och bengaliska eldar på fasaden där EU:s klimatmöte i Bryssel ägde rum. Budskapet var att världen står i brand och att världens ledare låter den brinna.
FOTO: ARIS OIKONOMOU/ LEHTIKUVA-AFP Greenpeace-aktivister demonstrer­ade med banderolle­r och bengaliska eldar på fasaden där EU:s klimatmöte i Bryssel ägde rum. Budskapet var att världen står i brand och att världens ledare låter den brinna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland