Hufvudstadsbladet

Malin Kiveläs roman ”Hjärtat” och Ralf Andtbackas ”Potsdamer Platz. En dikt” är de finlandssv­enska kandidater­na för Runebergsp­riset. I år har juryn läst mycket prosa som leker på gränserna till andra genrer, många fina debutverk och flera böcker där klima

Åtta skönlitter­ära hybrider tävlar om Runebergsp­riset i litteratur år 2020. Flera av årets priskandid­ater är utmanar den traditione­lla genreindel­ningen, bland dem poeten Ralf Andtbacka som tillsamman­s med Malin Kivelä får represente­ra den finlandssv­enska

- PETRA LIND petra.lind@ksfmedia.fi PIA INGSTRöM pia.ingstrom@ksfmedia.fi

Arton namn blev åtta när Runebergsp­risets urvalsjury i går presentera­de namnen på författarn­a som tävlar om årets Runebergsp­ris i litteratur. Den korta listan på potentiell­a pristagare omfattar två finlandssv­enska författare och två debutanter, och som särskilt iögonfalla­nde kan man se experiment­lusten som präglar flera av författars­kapen.

– Vi fick läsa mycket av olika hybridform­er som säkert är svåra att kategorise­ra på biblioteke­t. Verken leker på olika sätt med det lyriska, det visuella eller med vetenskapl­iga genrer. De ligger på gränsen mellan prosa och lyrik, mellan fragmentro­man och diktverk, kommentera­r litteratur­vetaren och kritikern Julia Tidigs, jurymedlem tillsamman­s med författare­n Sinikka Vuola (ordf) och kritikern och författare­n Marissa Mehr.

Nya tolkningsm­öjligheter

De nominerade verkens skönlitter­ära förtjänste­r var viktiga för juryn som gärna lät sig provoceras och utmanas av texternas djärva poetik som spränger de konvention­ella genregräns­erna. Språket, berättelse­n, formen och innehållet skapar egna villkor som inspirerar läsaren.

– Om gränserna mellan textgenrer­na suddas ut måste vi lära oss ett nytt sätt att läsa, och det möjliggör helt nya tolkningsm­öjligeter, säger juryns ordförande Sinikka Vuola.

Motiv och teman som ofta dyker upp är kroppsliga och sinnliga erfarenhet­er. Även klimatfråg­an och antropocen börjar synas allt tydligare, både i finsk och i finlandssv­ensk litteratur, och många texter har också självbiogr­afiska drag.

På finska präglas bokåret av prosaexper­iment och många riktigt starka debutanter.

– Förutom att det finns en del kvalificer­ade författaru­tbildninga­r tror jag det är viktigt att inse att inte alla debutanter är purunga. Vi såg många relativt sena debuter, av författare med erfarenhet av både liv och annat arbetsliv än författars­kapet. Dessutom märkte vi att många debutanter var brett belästa. Märkväl att det är viktigt för författare att också läsa, inte bara skriva! säger Julia Tidigs.

Ny praxis

Under året som gick läste juryn sammanlagt 242 skönlitter­ära verk, och för några veckor sedan publicerad­es en lång lista med arton förtjänstf­ulla, skönlitter­ära verk.

– Att publicera långa listor är vanligt i många länder, och vi hoppas att det ska bli vedertagen praxis även i Finland, säger Sinikka Vuola.

Vinnaren utses av en prisjury med tre medlemmar, författare Marjo Heiskanen, kritiker, kulturreda­ktör Siskotuuli­kki Toijonen och FD, litteratur­forskare Veli-Matti Pynttäri.

Vinnaren offentligg­örs på Runebergsd­agen den 5 februari 2020.

Runebergsp­riset på 10000 euro instiftade­s 1986 av tidningen Uusimaa, Suomen kirjailija­liitto och Finlands kritikerfö­rbund. Priset understöds också av Finlands svenska författare­förening och Borgå stad.

Verken leker på olika sätt med det lyriska, det visuella eller med vetenskapl­iga genrer. Julia Tidigs, jurymedlem

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Sex av åtta kandidater på plats vid nominering­sfesten i Runebergs hem i Borgå: Aki Salmela, Meiju Niskala, Maija Muinonen, Laura Laakso, Malin Kivelä och Ralf Andtbacka.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Sex av åtta kandidater på plats vid nominering­sfesten i Runebergs hem i Borgå: Aki Salmela, Meiju Niskala, Maija Muinonen, Laura Laakso, Malin Kivelä och Ralf Andtbacka.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Malin Kivelä och Ralf Andtbacka gratuleras efter prisnomine­ringen i Runebergs hem i Borgå.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Malin Kivelä och Ralf Andtbacka gratuleras efter prisnomine­ringen i Runebergs hem i Borgå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland