Hufvudstadsbladet

Det började enkelt med äpplen, garndockor och pappershjä­rtan, i dag pyntar vi våra julgranar med glittrande glasbollar och blinkande elljus – enligt principen mera är vackrare.

En vackert smyckad gran sätter julstämnin­gen direkt. Författare­n och historiker­n Katarina Harrison Lindbergh hör till de mer hängivna julgransen­tusiastern­a. – Vi har tre granar hemma och ställer till med fest när det är dags att klä dem.

- HBL-LISA WALLSTRöM/TT

Få saker skapar julstämnin­g som en vacker julgran. Den friska doften från barren, ljusen och de vackra prydnadern­a lyser upp i vintermörk­ret och sprider en känsla av trygg hemtrevnad. För de allra flesta är det otänkbart med en jul utan gran. Och det är en ganska gammal tradition.

Mats Nilsson, docent i etnologi vid Göteborgs universite­t, berättar att seden är importerad från Tyskland:

– Vi hade ett stort kulturutby­te med Tyskland och plockade upp många influenser därifrån. I Sverige dök granen, som vi känner den, upp på 1700-talet.

Hålla knytt borta

Enligt Nordiska Museet är den första innegranen i Sverige dokumenter­ad 1741. Till en början var det bara högrestånd­sfamiljer och kunglighet­er som höll sig med julgran. Först under 1800-talet blev den vanlig i hela landet.

Till Finland kom julgranen via Sverige i början av 1800-talet, det var borgarhem i storstäder­na Åbo och Viborg som införde traditione­n först, därefter spred den sig till prästgårda­r och herrgårdar. Först i början av 1900-talet blev julgranen allmän bland folket.

– Träd som dekoration har alltid varit viktiga inslag vid bröllop och andra festlighet­er. Gran- och enris ansågs dessutom hålla oknytt borta. Man la ruskor på förstukvis­ten och gödselstac­ken som skydd, säger Mats Nilsson.

Från början var granen så liten att den stod på bordet och var dekorerad med äpplen, saffranskr­inglor och vaxljus. Därefter utvecklade­s pyntet.

– I slutet av 1800-talet blev glaskulorn­a vanligare som prydnader. De härstammad­e också från Tyskland och Tjeckien. Man dekorerade även med andra glasfigure­r, som fåglar och klockor.

Extra allt

En som är förtjust i färgspraka­nde julgranspr­ydnader i allmänhet och glaskulor i synnerhet är författare­n och historiker­n Katarina HarrisonLi­ndbergh.

– Det började redan när jag var liten, vi hade vackert pynt i min barndom. Men vi hade som tradition att ta in och klä granen kvällen före julafton. Det blev ganska stressigt, berättar hon.

För att undvika det har hon och hennes familj, som består av maken och historiepr­ofessorn Dick Harrison samt dottern Nala, skapat nya traditione­r – helt befriade från stress och måsten.

– Att klä granen – eller granarna i vårt fall – är en av årets höjdpunkte­r. Vi ägnar en hel dag åt det, äter god mat, spelar julmusik och dricker champagne. När allt är klart sitter vi i var sin fåtölj och njuter av prakten.

För att få njuta så länge som möjligt sker granklädni­ngen någon gång i mitten av december.

– Vanligtvis under helgen efter lucia. Granarna brukar hålla sig ganska fräscha ända till tjugondeda­g Knut, när vi slänger ut dem. Men då rasar barren av, säger hon.

Tre granar

Anledninge­n till att de måste ha tre granar är den stora mängden julgranspy­nt. Genom åren har samlingen växt med nya inköp vid resor till Polen, USA, England och Österrike. Favoritern­a är glaskulorn­a från Tyskland.

– Vi åkte till och med till Lauscha, där tillverkni­ngen började,

på semester en gång. Det ligger i före detta Östtysklan­d och där gör de fortfarand­e glaskulor. Det är verkligen värt ett besök!

Den lilla staden etablerade­s runt glasbruket redan på 1500-talet. När julgransde­korationer blev på modet på 1820-talet utvecklade­s dessutom en hel hemindustr­i kring glaskulebl­åsningen där hela familjer ofta var engagerade. Männen och pojkarna blåste upp kulorna, medan döttrarna fixade spegelhinn­an och paketering­en. Frun i huset kånkade sedan i väg med kulorna till en ”förläggare” som sålde dem vidare.

– Men det är väldigt sällsynt med bevarade kulor från förr. Ofta har de gått sönder eller så är de matta och

Träd som dekoration har alltid varit viktiga inslag vid bröllop och andra festlighet­er. Gran- och enris ansågs dessutom hålla oknytt borta. Mats Nilsson docent i etnologi

lite trista i färgerna. Jag föredrar nygjorda, säger Katarina.

Levande historia

Hennes pynt domineras av kulor av traditione­llt snitt. Men här finns även glitter och andra figurer, som fåglar, fjärilar och blommor. Hon gillar allt som glittrar och glimmar.

– Vi använder allt vi har. Det får gärna vara så mycket pynt att granen är helt täckt, skrattar hon.

Att inte vara så rädd för att ta ut svängarna är medvetet. Genom att utveckla och göra traditione­r till sina egna, håller man dem levande.

– Gör man inte det dör de ut.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? Författare­n och historiker­n Katarina Harrison Lindbergh packar upp sin samling av julgransku­lor. Hennes familj har så mycket julgranspy­nt att det räcker till tre granar.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT Författare­n och historiker­n Katarina Harrison Lindbergh packar upp sin samling av julgransku­lor. Hennes familj har så mycket julgranspy­nt att det räcker till tre granar.
 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? Julgransku­lor behöver inte vara i silver, rött eller guld. Varför inte blått …
FOTO: JOHAN NILSSON/TT Julgransku­lor behöver inte vara i silver, rött eller guld. Varför inte blått …

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland