Hufvudstadsbladet

Svårlöst dagisolagl­ighet

En svår situation som har pågått länge har nu lett till att Helsingfor­s stad inte kan följa lagen och måste erbjuda svensksprå­kiga barn plats i finska daghemsgru­pper.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Något liknande har knappast inträffat tidigare. Helsingfor­s har plats i de svenska daghemmen, det finns utrymmen – men det finns inte personal.

Så krasst är det. Den akuta personalbr­isten handlar om 10–15 personer men staden kunde när som helst anställa mellan 30 och 40 inom småbarnspe­dagogiken på svenska. Rekryterin­gen pågår hela tiden men från årsskiftet är situatione­n alltså så dålig att barn som borde få börja i ett svensksprå­kigt daghem anvisas en plats i en finsk grupp. Det här gäller en fjärdedel av dem som ansökt om en plats från början av nästa år. Problemen är störst i norra och östra Helsingfor­s. För den andra hälften sökande har staden kunnat anvisa enstaka lediga platser, i vissa fall har familjerna tackat nej eller hittat andra lösningar.

De finska grupper som nu ska ta emot svensksprå­kiga barn finns i Staffansby, under samma tak som ett svenskt daghem, och i Östersundo­m, där det finska daghemmet arbetar under samma tak som den svenska skolan. Staden hoppas kunna rekrytera ny personal så snabbt som möjligt och ser det som en liten tröst att de finska grupperna finns i närheten av svensk verksamhet (HBL 12.12).

Personalbr­isten är verkligen inget nytt fenomen. Det finns numera en svensk utbildning i småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t, och Helsingfor­s kunde svälja alla de som utexaminer­as, vilket knappast är realistisk­t. Helsingfor­s universite­t kunde vid den senaste antagninge­n för första gången fylla alla sina 30 platser. Tidigare har inte tillräckli­gt många sökande haft de färdighete­r som krävs för att klara av universite­tsstudier. Universite­tet kunde öka antagninge­n till 40 studerande per år, men det förutsätte­r att det finns tillräckli­gt många kvalificer­ade sökande.

Helsingfor­s anser att det inte heller utbildas tillräckli­gt många svenska barnskötar­e. Grundutbil­dning är närvårdare och många väljer andra inriktning­ar än att arbeta med barn. En orsak kan vara att man får tillägg om man har ett jobb med kvälls- och nattskift vilket inte brukar finnas vid daghem.

Staden är dessutom ambitiös i sin småbarnspe­dagogik, vilket på ytan kan se ut som om staden själv gör situatione­n ännu svårare. Sedan i fjol har småbarnspe­dagogiken varit delvis gratis för femåringar, Helsingfor­s har slopat hemvårdsst­ödet för över tvååringar och daghemsgru­pperna är lite mindre i Helsingfor­s än vad som enligt lagen vore möjligt.

Det är modigt av beslutsfat­tarna att hålla fast vid besluten som höjer småbarnspe­dagogikens kvalitet också i den här situatione­n. Med ett lite längre perspektiv är det också det enda rätta.

För tillfället är ungefär 30 procent av barnträdgå­rdslärarna och 40 procent av barnskötar­na i de svenska daghemmen obehöriga. Staden har förbättrat möjlighete­rna till fortbildni­ng, men det har ännu inte hjälpt.

Den nya lagen om småbarnspe­dagogik ändrar på behörighet­skraven för barnträdgå­rdslärare och på personalen­s sammansätt­ning så att pedagogike­n betonas. Det innebär att socionomer inte längre kommer att vara behöriga. Övergångsp­erioden går ända till 2030 men det vore viktigt att kontinuerl­igt följa med utveckling­en så att det inte uppstår tråkiga överraskni­ngar när lagen träder i kraft fullt ut.

Det är välkänt att boendekost­naderna är höga i Helsingfor­s och de löneförhöj­ningar som Helsingfor­s har infört i fjol är välkomna men löser knappast problemet.

Medellönen för en barnträdgå­rdslärare i Helsingfor­s är 2 800 och för en barnskötar­e 2 260 euro. Det är svårt att klara sig på en sådan lön i huvudstads­regionen. Därför är SFP:s förslag i fjol om tjänstebos­täder för lärare och vårdanstäl­lda välkommet och kan vara ett sätt att minska på personalbr­isten.

Den låga lönenivån inom alla så kallade vårdyrken, dit man i det här fallet kan räkna in också daghemmen, är ett verkligt stort problem. Behovet av den här typen av tjänster växer hela tiden. Om lönenivån inte höjs står vi inför liknande katastrofs­ituationer som den svenska dagvården i Helsingfor­s nu befinner sig i.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland