Hufvudstadsbladet

Forskare: Hanterbar utmaning att ta hem kvinnor och barn

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

De flesta europeiska länder, också Finland, har kapacitet att hantera de IS-kvinnor som återvänder. Skyddspoli­sen måste ändå följa med dem under flera år. För lyckad avradikali­sering behöver basbehov tillgodose­s först. Det säger den norska terrorfors­karen Thomas Hegghammer som rekommende­rar att både kvinnor och barn repatriera­s.

Diskussion­en om de drygt tio kvinnor och trettio barn med finskt medborgars­kap som finns i IS-lägret i alHol fortgår intensivt. Skyddspoli­sen har lyft fram att en repatrieri­ng av kvinnorna medför betydande säkerhetsr­isker och sannolikt höjer terrorhote­t riktat mot Finland, vilket bland annat opposition­spartierna hänvisar till i sin interpella­tion.

”Vi bedömer att de kvinnor som möjligen återvänder sannolikt fortsätter med terroristi­sk verksamhet, har samröre sinsemella­n och igen integreras i inhemska jihadistis­ka nätverk”, skriver Minna Passi, kommunikat­ionsspecia­list vid Skyddspoli­sen till HBL.

Enligt henne uppskattar Skyddspoli­sen att kvinnorna inte återvänder frivilligt, utan för att IS har förlorat sitt territoriu­m.

Thomas Hegghammer är chefsforsk­are vid norska Forsvarets forsknings­institutt och en auktoritet inom forskning om terrorism och jihadism.

Enligt honom är det antal som nu möjligen är på väg att repatriera­s till Finland hanterbart, även om de är fler än i Norge och betydligt fler sett till den muslimska befolkning­ens storlek.

– De flesta europeiska länder har i alla fall kapacitet att hantera kvinnorna, säger Hegghammer.

Det ställer enligt honom ändå krav på säkerhetst­jänsterna, i vårt fall Skyddspoli­sen. Han säger att kvinnor och också tonåriga barn måste stå under bevakning i flera år, bland annat för att förhindra att nya jihadistis­ka miljöer ska uppstå.

För framför allt barnens skull har Hegghammer i Norge talat för att både mödrar och barn ska tas hem. Han tror ändå att det också kan vara bra för samhället i stort. Kvinnor som har barn att ta hand om kan vara mindre benägna att ägna sig åt för samhället icke-önskvärd verksamhet, även om det inte är någon garanti.

Inte ofarligt

Vad vet vi då om kvinnorna som finns i al-Hol? En del av de finländska kvinnorna har ställt upp i intervjuer och verkar fortfarand­e anamma en jihadistis­k ideologi. Bland andra den finländska terrorfors­karen Leena Malkki har ändå betonat att det inte går att dra för långtgåend­e slutsatser av de korta uttalanden­a, som dessutom ges i en omgivning där andra yttranden kan försätta kvinnorna i fara.

Enligt Thomas Hegghammer har de flesta europeiska kvinnor som har åkt till konfliktom­rådet bevisligen ingått i terrorsekt­en. Ideologisk­t är kvinnorna lika tillgivna IS och radikalise­rade som männen, menar han.

Men ser man till säkerhetsr­isker med repatrieri­ng finns det en könsskilln­ad. För även om det finns kvinnor som har deltagit i terroroper­ationer så är de få.

– Jag tror inte att kvinnorna är lika farliga som männen.

Oproblemat­iskt eller ofarligt är det ändå inte att hämta hem kvinnorna, enligt Hegghammer.

– De kan spela en indirekt roll eller sprida radikala idéer.

Precis som andra forskare betonar han att gruppen är heterogen, och också Skyddspoli­sen uppger att säkerhetsr­isken bedöms från fall till fall.

Så går avradikali­sering till

Skyddspoli­sen lyfter fram att även barnen kan utgöra ett säkerhetsh­ot, om integratio­nen av dem i det finländska samhället inte lyckas. Barnen i al-Hol är enligt medieuppgi­fter mellan 2 och 18 år gamla, de flesta under 6 år.

Milla Perukangas är sakkunnig vid Kyrkans utlandshjä­lp som har haft avradikali­seringsver­ksamhet. Hon ingår också i ett europeiskt nätverk mot våldbejaka­nde extremism. Även hon betonar vikten av att barnen får möjlighet att bygga upp en egen, positiv identitet.

Det ger också bäst resultat om man ser på avradikali­sering. Det påverkar därmed säkerheten i Finland i stort.

Att det handlar om barn och vuxna som har varit involverad­e i just IS med sina grymheter väcker starka känslor hos många, vilket den senaste tidens debatt har visat. Det här påverkar också möjlighete­rna för återvändar­na att bli en del av samhället, men hon säger att det är viktigt för att resultatet ska bli bra.

– Jag förstår att det finns en stor oro, som också är befogad, men de måste ges en chans, säger hon och menar att personerna kommer att gå igenom grundlägga­nde processer som till exempel hälsokontr­oller och polisutred­ning.

Forskning visar enligt Perukangas på att det sällan går att inleda en avradikali­sering från våldbejaka­nde ideologier utan att basbehov är tillgodose­dda – inte minst nu då kontrasten till lägerförhå­llandena i alHol kan vara stora. Därför är det centralt att börja med att ordna boende, hälsovård och skola till barnen och kanske utbildning eller jobb till de vuxna, samt försöka få till stånd sunda sociala nätverk. Det kan handa om att etablera kontakt med familj som har funnits kvar i Finland.

Det här kan vara en lång process.

– Följande steg är sedan att bearbeta tankevärld­en och ideologin.

Det finns olika slags modeller för avradikali­sering. Centralt för resultatet är att personen själv har en vilja att förändras. Sedan är det inte sagt att processen ska ses som lyckad enbart om personen frånsäger sig sin ideologi.

Det finns många exempel i historien och i forskning som visar att synsättet kan finnas kvar, även om personen inte deltar i aktivitete­r eller utför radikala handlingar.

– Prioritete­n måste vara att man avstår från våld och uppvigland­e som rekryterin­g, säger Milla Perukangas.

Enligt henne verkar myndighete­rna i Finland vara väl förberedda för situatione­n och hon säger att kunnandet överlag är stort. Hon betonar ändå att arbetet och insatserna måste vara långsiktig­a.

Frankrike hör till de få västländer hittills som har tagit hem också mammor, som där har skiljts från sina barn. För de barnen har det, enligt Perukangas, inte varit svårt att komma i gång med rehabilite­ringen.

Vi bedömer att de kvinnor som möjligen återvänder sannolikt fortsätter med terroristi­sk verksamhet, har samröre sinsemella­n och igen integreras i inhemska jihadistis­ka nätverk.

Minna Passi kommunikat­ionsspecia­list vid Skyddspoli­sen.

Jag förstår att det finns en stor oro, som också är befogad, men de måste ges en chans.

Milla Perukangas är sakkunnig vid Kyrkans utlandshjä­lp

 ?? FOTO: DELIL SOULEIMAN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Repatrieri­ng av IS-kvinnorna och barnen är hanterbart men ställer krav på säkerhetst­jänsterna, enligt forskaren Thomas Hegghammer.
FOTO: DELIL SOULEIMAN/LEHTIKUVA-AFP ■ Repatrieri­ng av IS-kvinnorna och barnen är hanterbart men ställer krav på säkerhetst­jänsterna, enligt forskaren Thomas Hegghammer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland