Hufvudstadsbladet

Irriterade Adapteo-ägare kräver notering även i Helsingfor­s

Finländska placerare kräver att Adapteos aktie ska parallelln­oteras på Helsingfor­sbörsen.

- PATRIK HARALD

Maskinuthy­raren Cramos enhet för flyttbara byggnader Adapteo avknoppade­s i somras till ett självständ­igt bolag, vars aktie noterades på Stockholms­börsen. Det har väckt stort missnöje bland finländska placerare, för vilka det blir dyrt och komplicera­t att handla med Adapteos aktie. Affärerna måste göras manuellt av en mäklare och aktien flyttas över från värdepappe­rscentrale­n Euroclear Finland till Euroclear Sweden, vilket orsakar orimliga kostnader, särskilt vid handel med mindre mängder aktier.

Enligt placeraren Kim Lindström tar processen två-tre veckor. Om man beslutar sig för att sälja vid en viss kursnivå så kan det hända att priset är ett helt annat när affären väl genomförs. Missnöjet har lett till att en grupp finländska Adapteo-ägare, som represente­rar cirka 15 procent av aktierna och rösterna, gjort en skrivelse till bolagets styrelse, vd och chefen för investerar­relationer. Där kräver de att aktien parallelln­oteras i Helsingfor­s. Initiativt­agare är Kims son Tom Lindström, men utåt represente­rar Kim gruppen.

– Om vår vädjan inte går i genom så kräver vi att förslaget tas upp på vårens bolagsstäm­ma. I värsta fall blir det en intressant omröstning.

Enligt Lindström skulle det dock vara olyckligt för bolagets image om det gick så långt, framför allt med tanke på att Adapteos viktigaste kundgrupp är den offentliga sektorn, både i Sverige och i Finland.

Lindström, som är Adapteos näst största personägar­e, träffade bolagets vd Philip Isell Lind af Hageby som var på Finlandsbe­sök i onsdags.

– Vi hade en god diskussion, men om ägarna är av olika åsikt i frågan så kan den operativa ledningen inte ta ställning.

Enligt Lindström hänger avgörandet framför allt på det svenska riskkapita­lbolaget EQT som äger 15 procent av Adapteo-aktierna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland