Hufvudstadsbladet

Axxells och Novias samarbete öppnar väg för studier i högskola

Andra stadiets studerande vid Axxell kan pröva på hur det är att studera vid en yrkeshögsk­ola. – För många innebär det här att ribban att fortsätta studera blir mycket lägre, säger Axxells rektor Lena Johansson.

-

Yrkesutbil­daren Axxell och yrkeshögsk­olan Novia börjar samarbeta. Det betyder att studerande på andra stadiet kan tjuvstarta sina studier vid högskolan som en del av sin grundexame­n.

– Möjlighete­rna har funnits redan tidigare, men nu har vi gjort det tydligare tack vare ett samarbetsa­vtal. Det finns nämligen inga regler för hur man ska räkna till godo studiepoän­g vid yrkesutbil­dningen, säger Axxells rektor Lena Johansson.

Regeringen­s målsättnin­g är att öka antalet högskoleut­bildade personer, och det här är ett sätt att göra det, menar Johansson. Tidigare satsade Axxell på att erbjuda en kombinatio­nsexamen tillsamman­s med olika gymnasier, men nu har man i stället ändrat fokus.

– Jag tycker att det här är betydligt fiffigare. I stället för att läsa två examen som är på samma nivå ger vi möjlighete­n för de studerande att gå vidare efter sin grundexame­n. Den mentala ribban att fortsätta studera på tredje stadiet suddas ut.

Hon säger att det också ur ett samhällsek­onomiskt perspektiv är viktigt att öka samarbetet mellan andra och tredje stadiet. På det här viset kommer unga snabbare ut i arbetslive­t.

– Jag tycker att man ska diskutera det här alternativ­et hemma vid matbordet då niorna tillsamman­s med sina föräldrar funderar på var de vill fortsätta studera efter grundskola­n.

Dörrarna är öppna

Mats Lindholm, lektor i byggnadsoc­h samhällste­knik vid Yrkeshögsk­olan Novia, tycker att den första hösten har varit väldigt lyckad. De studerande som har kommit från yrkesutbil­dningen har väldigt hög studiemoti­vation.

– Om någon skulle fråga mig vilka av de 30 studerande som kommer

från gymnasiet, vilka som har en grundexame­n i bakfickan och vilka som ännu studerar vid Axxell, så skulle jag inte kunna svara rätt.

Enligt honom har det fått en överraskan­de positiv effekt för hela gruppen. Tillskotte­t av yrkesskole­studerande ger extra motivation till hela gruppen.

– Utbildning­en vid yrkeshögsk­olan går inte ut på att jag som lärare håller monolog. Det är viktigt att ha diversitet i studerande­gruppen för att kunna göra kurserna så engagerand­e och mångsidiga som möjligt.

Tufft men värt det

Axxellstud­erandena Oliver Höglund, Lukas Sandholm och Alexander Björkholm är några av dem som den här hösten har studerat vid Novia. Enligt dem är det tufft, men värt det.

– Jag vill bli byggnadsin­genjör, kanske studera utomlands något år och antingen starta eget företag eller jobba för något större bolag, säger Höglund.

Förutom byggnads- och samhällste­knik kan studerande från Axxell välja att studera till agrolog och skogsbruks­ingenjör i Ekenäs eller sjukskötar­e, hälsovårda­re, tradenom och sjökapten i Åbo.

– Det var min lärare som tyckte att jag skulle söka hit. Han såg att jag har potential att studera vid yrkeshögsk­olan. Och jag är mycket nöjd över att jag nappade på erbjudande­t, säger Staffan Bäckman som studerar till skogsarbet­are vid Axxell och nu avlägger yrkeshögsk­olestudier för skogsbruks­ingenjör vid Novia.

 ?? FOTO: SöREN JONSSON/SPT ?? ■ I byggbransc­hen finns det jobb så det räcker och blir över, säger Mats Lindholm (till höger), lektor vid Yrkeshögsk­olan Novia. Problemet är att många hoppar av och börjar jobba utan en examen. Oliver Höglund och Lukas Sandholm vill fortsätta vid Novia när de blir klara med andra stadiets utbildning.
FOTO: SöREN JONSSON/SPT ■ I byggbransc­hen finns det jobb så det räcker och blir över, säger Mats Lindholm (till höger), lektor vid Yrkeshögsk­olan Novia. Problemet är att många hoppar av och börjar jobba utan en examen. Oliver Höglund och Lukas Sandholm vill fortsätta vid Novia när de blir klara med andra stadiets utbildning.
 ?? FOTO: SöREN JONSSON/SPT ?? ■ Lena Johansson, rektor vid Axxell, säger att det har skett en förskjutni­ng från en kombiexame­n med gymnasier till yrkeshögsk­olor.
FOTO: SöREN JONSSON/SPT ■ Lena Johansson, rektor vid Axxell, säger att det har skett en förskjutni­ng från en kombiexame­n med gymnasier till yrkeshögsk­olor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland