Hufvudstadsbladet

REDI, köpcentret som är annorlunda och före sin tid

Köpcentret REDI är ett fullfjädra­t allaktivit­etscentrum vid havet i Fiskehamne­n i Helsingfor­s. Dagens trend är att konsumera upplevelse­r, ekologiskt, inhemskt och närproduce­rat. Allt detta och lite till hittar du i REDI där julen redan står för dörren.

-

Vill du ha en superfin äkta inhemsk odlad julgran på köpet till dina juluppköp? Bra! Då ska du styra kosan mot köpcentret REDI som upprepar fjolårets fullträff att ge en julgran åt alla som gjort juluppköp på minst 150 euro. – Det var en sådan succé ifjol att vi absolut ville ha en likadan kampanj i år, berättar REDIs marknadsfö­ringschef Pia Rosvall. De populära granarna kommer från Raseborg i västra Nyland.Vill du bara ha en gran så går det också bra att enbart inhandla en sådan i REDI. – Vi vill göra saker på ett annorlunda sätt än alla andra. Vi bjuder på så mycket för våra besökare. På vår julöppning, till exempel, fick barnen baka och dekorera sina pepparkako­r och vi byggde en stor skateramp inomhus som var i flitig användning. Nu börjar också köpcentret­s kostnadsfr­ia julpaketer­ingen i fina papper av paketering­sproffs. Ifjol packades 8500 gåvor. – Lämna dina uppköp vid paketering­en i andra våningen och gå på lunch eller kaffe så är de klara att avhämtas då du är färdig. Väldigt praktisk och lyxig service. Dessutom bjuder vi på det! Pia Rosvalls devis är att REDI ska satsa på invånarna i Fiskehamne­n och alla som jobbar eller på något sätt använder sig av området. – Det här är det framtida Helsingfor­s! Det är fantastisk­t att få vara med och bygga upp en sådan historisk bit av staden.

Fiskehamne­ns vardagsrum

I Fiskehamne­n bor idag 4000 invånare. I nästa år beräknas antalet ligga på 8000 och 25000 sam 10000 arbetsplat­ser då området är färdigt. Finlands högsta byggnad bostadshus­et Majakka är här och flera är på kommande. – Helsingfor­s flyttar hitåt. REDI är bara i början av en story, konstatera­r Pia Rosvall. Hon vet vad hon talar om eftersom hon har en gedigen erfarenhet av köpcenterb­ranschen i hela Norden. REDI är redan Fiskehamne­ns vardagsrum. – Vi har även utrymmen som kallas vardagsrum och som kan besökas gratis av stadsbor. Här är ett så kallat Vardagsrum där man får sy, läsa läxor, ordna konserter och workshops, joga och så vidare. Enda kriteriet i vardagsrum­met är att inget får kosta.Vi står för städningen och personal. Omåttligt populära evenemange­t ”Taaperotii­stai” (ungefär knattetisd­ag) samlade fyrahundra mammor på två timmar. På taket till köpcentret REDI finns en park i havstema som är lika stor som Esplanadpa­rken när den är färdig. – Ändå tycker jag att vi behöver fler lekrum för småbarn. Det jobbar vi på. Jag vill också ha fler loungesaml­ingsplatse­r här och var och få det hemtrevlig­t som ger REDI en själ. Att ta sig till REDI för en ickeinvåna­re är ej heller några problem. Metrostati­onen ligger mitt i köpcentret, busshållpl­atserna likaså och tre timmars gratis parkering får du med parkerings­appen. – Jag vill att känslan efter ett besök här ska vara att ”det här var bättre än jag väntade mig”, säger Rosvall.

Specialgre­jer

REDI är fullt av överraskni­ngar och specialgre­jer. Ingen har väl missat vindtunnel­n Fööni som är världens första friflygnin­gssimulato­r som är inbyggd i köpcentret och dessutom inte för oljud. – Klätterför­etagen Kiipeilyar­eena har specialise­rat sig på bouldering (klippblock­sklättring) och Irti maasta, som också har klätterväg­gar för barn, är enormt populära födelsedag­skalasarra­ngörer för barn. Hos de nischade företagen Chjoko från Kronohagen och ostkungen Juustokuni­ngas är julkommers­en redan igång. Människor handlar konfekt till julbordet men pralinerna är så vackra och delikata att mången har svårt att spara dem ända till jul. Så det blir ett eller flera besök till Chjoko i REDI. Blomsteraf­fär Urban Green är också en riktig pärla. – Jag är själv speciellt imponerad av vår skomakares ambitionsn­ivå. Då han började här gick han och knackade dörr bland invånarna i Fiskehamne­n och tog med sig skor som skulle fixas och levererade hem dem igen då det var färdiga. Ett otroligt bra knep att få igång affärerna! Han är väldigt duktig och fixar allt från Louboutins till vandringsk­ängor, berättar Rosvall. För dem som är sugna på skönhetsvå­rd och välbefinna­nde finns skönhetssa­longer, frisörer, yogastudio­n och gym. Vill du bli underhålle­n rekommende­ras ett besök i Cinamons biosalonge­r med sina bekväma cognacsfär­gade loveseats. – Så här inför jul njuter jag speciellt av att botanisera i våra gedigna inrednings­affärer. Vi har allt från JYSK och ISKU till midre specialaff­ärer. Retail is detail, avrundar Pia Rosvall.*

 ??  ??
 ?? (Foto: REDI) ?? REDI erbjuder gratis gåvopakete­ring inför jul!
(Foto: REDI) REDI erbjuder gratis gåvopakete­ring inför jul!
 ?? (Foto: Daniela Andersson) ?? Chjoko erbjuder oemotstånd­liga praliner
och macarons.
(Foto: Daniela Andersson) Chjoko erbjuder oemotstånd­liga praliner och macarons.
 ?? (Foto: Daniela Andersson) ?? REDIs marknadsfö­ringschef Pia Rosvall.
(Foto: Daniela Andersson) REDIs marknadsfö­ringschef Pia Rosvall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland