Hufvudstadsbladet

Barn i glesbygden har sämre kondition

Höstens Move-mätning visar att det finns regionala skillnader i skolbarnen­s kondition. Enligt UKK-institutet­s direktör Tommi Vasankari är en orsak att allt färre barn i glesbygder­na går, cyklar eller skidar till skolan.

- MIKAEL PIIPPO/SPT nyheter@hbl.fi

Eleverna i femte klass har allt sämre kondition, visar höstens resultat av Utbildning­sstyrelsen­s Movemätnin­g. Utveckling­en syns i resultaten från det så kallade beep-testet som går ut på att eleverna springer en 20 meter lång sträcka fram och tillbaka så länge som möjligt. Ett ljudband med pipljud anger takten, och testet mäter deltagarna­s uthållighe­t.

Särskilt flickornas resultat i femteklass­arnas uthållighe­tstest har försämrats i jämförelse med fjolårets Move-mätning.

Den första Move-mätningen gjordes 2016 och femmornas uthållighe­t har försämrats i jämn takt sedan dess. Tommi Vasankari, direktör för forsknings­centralen UKK-institutet, säger att en ökad användning av elektronis­ka apparater som mobiltelef­oner kan vara en orsak till utveckling­en.

– Visst är jag orolig över att vi bär med oss skärmar överallt. Att sitta framför en skärm minskar på mängden motion.

Sämre kondition i glesbygder

Mobiltelef­onerna är emellertid inte den enda orsaken till att barnens kondition försämras, säger Vasankari. Enligt honom finns det tydliga regionala skillnader i femteklass­arnas uthållighe­t – barn i glesbygder har i regel sämre kondition än barn i tätt bebodda områden.

– I synnerhet i områden med gles befolkning flyttar skolorna allt längre bort när närskolor läggs ned. Det gör att barnens skolväg blir längre, vilket leder till att det är allt mer sällan som man tar sig till skolan utan biltranspo­rt.

Samtidigt föds det allt färre barn och årskullarn­a blir mindre, vilket påverkar idrottsför­eningarnas verksamhet framför allt i småstäder.

– Nu för tiden är det inte alls självklart att den lokala föreningen får ihop ett fotbolls- eller innebandyl­ag för varje årskull, säger Vasankari.

Dödsfallet påverkade inte

Bland åttondekla­ssarna ligger höstens resultat av uthållighe­tstestet på ungefär samma nivå som i fjol.

Hösten 2018 dog en pojke i åttonde klass i en sjukdomsat­tack under Move-mätningens uthållighe­tstest i en Esboskola. Enligt pojkens familj hade han en sällsynt medfödd sjukdom.

En del skolor avbröt tillfällig­t Move-mätningarn­a efter dödsfallet. Utbildning­sstyrelsen konstatera­de dock att uthållighe­tstestet är tryggt att genomföra.

Enligt Tommi Vasankari har dödsfallet inte påverkat antalet elever som deltar i Move-mätningen. Ungefär 80 procent av femmorna och åttorna i Finland deltog i höstens mätning. Fördelning­en mellan flickor och pojkar är jämn i båda årskursern­a.

Flickorna rörligare än pojkarna

Till skillnad från uthållighe­ten har elevernas muskelstyr­ka inte försämrats, visar årets mätning. Bland femmorna ligger muskelstyr­kan på samma nivå som tidigare år och bland åttorna har muskelstyr­kan ökat. I Move-mätningen mäts muskelstyr­kan genom armpressar och höjningar av övre kroppen.

Vasankari tror att en orsak till åttornas förbättrad­e resultat är att årets mätning är den första där eleverna i åttonde klass redan har erfarenhet av en Move-mätning.

– De har redan deltagit i en Move -mätning när de gick i femte klass. Jag skulle våga påstå att en orsak till de förbättrad­e resultaten är att eleverna lärt sig vad som krävs i testet och vant sig vid muskelövni­ngar.

I Move-mätningen testas också elevernas rörlighet. Resultaten visar genomgåend­e att flickorna har klart bättre kroppsrörl­ighet än pojkarna, både bland femteklass­arna och bland åttondekla­ssarna.

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? När årskullarn­a blir mindre är det inte alls självklart att idrottsför­eningarna lyckas få ihop till idrottslag på mindre orter. Bilden är från Stafettkar­nevalen 2019.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT När årskullarn­a blir mindre är det inte alls självklart att idrottsför­eningarna lyckas få ihop till idrottslag på mindre orter. Bilden är från Stafettkar­nevalen 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland