Hufvudstadsbladet

Misstanke: Vapen skulle användas för terrordåd

Åtta personer som greps vid en stor polisinsat­s i Danmark misstänks för att ha försökt skaffa skjutvapen och sprängmede­l i terrorsyft­en. Åklagaren misstänker att vapnen skulle användas till att genomföra dåd i Danmark eller utomlands.

- TOMAS BENGTSSON/TT

Vid onsdagens stora polisinsat­s i olika delar av Danmark greps 21 personer. Flera av dem har släppts på fri fot, men åtta av dem – sex män och två kvinnor – ställdes i går inför domaren i Köpenhamn i ett så kallat grundlagsf­örhör för att pröva grunderna för gripandet. De misstänkta ska ha haft ett ”militant, islamistis­kt motiv”, enligt Köpenhamns­polisen.

Enligt den danska nyhetsbyrå­n Ritzau läste åklagare upp en redogörels­e under domstolsfö­rhandlinge­n. Där framgick att fyra män och en kvinna, mellan 19 och 28 år gamla, misstänks för att ha försökt köpa pistoler, ljuddämpar­e och ammunition för att användas vid terrordåd i Danmark eller utomlands. Försöken ska ha pågått under månaderna fram till i onsdags, då gripandena genomförde­s.

De misstänks i enlighet med paragraf 14, den allvarliga­ste terrorbest­ämmelsen i strafflage­n.

Ska ha erkänt

Ingenting mer specifikt framkom under åklagarens redogörels­e om var eller när dåden skulle ske. Men åklagarna redogjorde för att de övriga tre misstänkta, två män och en kvinna, misstänks för att ha förberett sprängdåd. De ska bland annat ha försökt skaffa eller tillverka sprängmedl­et TATP som tidigare använts vid flera terrordåd i olika delar av världen.

Försöken ska ha pågått fram till den 18 april i år, och därefter också under en ny period från den 4 oktober till och med gripandena i onsdags.

Männen är 21 år gamla och kvinnan är 38 år. Två av de misstänkta ska ha erkänt handlingar­na men den tredje personens inställnin­g klargjorde­s inte innan dörrarna till rättssalen stängdes, enligt Ritzau.

Ännu sent på eftermidda­gen pågick domstolsfö­rhandlinga­rna mot de åtta misstänkta.

I Odense hölls grundlagsf­örhör med en nionde person, en 29-årig man. Där var sekretessb­estämmelse­rna ännu hårdare och ingenting är känt om misstankar­na, men mannen häktades i fyra veckor.

En man i 20-årsåldern som greps i Norge i september kopplas till tillslagen i Danmark, uppger den norska säkerhetsp­olisen PST enligt nyhetsbyrå­n NTB. Mannen greps misstänkt för att ha kopplingar till en terrororga­nisation, vilket han själv förnekat.

Enligt PST påverkas inte bedömninge­n av terrorhotn­ivån i Norge av kopplingen till de danska tillslagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland