Hufvudstadsbladet

EU räknar med att behöva gas länge än

EU ger inte avkall på ambitiösa klimatmål, kol som energikäll­a ska bort. Men många medlemslän­der måste få ha kvar naturgasen som alternativ för att målet ska gå att nå, påpekar Klaus-Dieter Borchardt från EU-kommission­en.

- katarina.koivisto@ksfmedia.fi KATARINA KOIVISTO

Det pågår en armbrytnin­g om hur olika energikäll­or ska klassas inom EU i samband med att den nya kommission­en lanserar sin så kalllade gröna giv. Målet är klimatneut­ralitet 2050, men innan man kommer så långt blir det många och långa diskussion­er om vilka medel man kan ta till för att nå dit.

Klaus-Dieter Borchardt är biträdande generaldir­ektör med ansvar för att koordinera EU:s energipoli­tik och enligt honom är nyckelorde­t för framtiden kolfritt. Men då det gäller energi är tillgång och konkurrens­kraftiga priser lika viktigt för att medlemslän­derna inte ska råka ut för problem. Därför måste man ta sig mot målet stegvis.

– Vi måste se till helheten på sikt, på vägen mot ett koldioxidn­eutralt samhälle är naturgasen en viktig bit, säger Borchardt.

Borchardt besökte Finland i samband med invigninge­n av naturgasle­dningen mellan Finland och Estland, Balticconn­ector. Ledningen utgör en viktig del av EU:s energinätv­erk, understryk­er han, liksom ledningen mellan Litauen och Polen som också är klar att tas i användning. Just nu finns det en växande marknad för naturgas inom EU och de två nya ledningarn­a förenar rören i det europeiska gasnätet.

På frågan om en växande gasmarknad innebär att den omstridda ledningen Nord Stream 2 mellan

Ryssland och Tyskland behövs svarar Borchardt ändå kort och gott nej.

– Det finns alldeles tillräckli­gt med transportk­apacitet för gas till EU, vi behöver inte ytterligar­e en ledning från Ryssland, säger han.

Avtal med Ukraina

Det EU:s energiansv­arige syftar på är den överföring­skapacitet som finns mellan Ryssland och EU via Ukraina. Det avtal som gäller gastranspo­rten går ut i slutet av året och inget nytt avtal finns ännu. Transittra­fiken är ekonomiskt viktig för Ukraina som är rädd för att den nya gasledning­en ska få inkomstkäl­lan att sina. EU har ställt krav på att gastranspo­rten måste fortsätta.

Just nu förhandlar representa­nter för Ukraina, EU-kommission­en och Gazprom om ett nytt transitavt­al. Från rysk sida var utgångsbud­et att förlänga det nuvarande avtalet med ett år, Ukraina vill ha ett tioårigt avtal.

– Ryssland använder Gazprom som politiskt instrument, vi försöker hjälpa till att hitta en lösning här, säger Borchardt.

Han konstatera­r att Nord Stream 2 kan göras klar och att den gas som kommer via ledningen kan säljas inom EU, förutsatt att alla regler på marknaden följs. Nord Stream 2 ägs av Gazprom, men flera västeurope­iska energibola­g är med och finansiera­r projektet.

Kärnkrafte­n delar

En annan tvistefråg­a inom energipoli­tiken är kärnkrafte­n. Två av EU:s stora medlemslän­der är inne på diametralt motsatta linjer. Tyskland avvecklar, medan Frankrike bygger nytt.

Klaus-Dieter Borchardt är försiktig då han uttalar sig om kärnkraftv­erkens roll då det gäller att minska utsläppen av koldioxid och vill inte säga om de behövs eller inte.

– Säkerheten och hur kärnavfall­et tas om hand är nyckelfråg­or. Det är varje medlemssta­ts ensak hur den förhåller sig till kärnkrafte­n.

Borchardt hänvisar till ett beslut i Europeiska investerin­gsbanken i november där banken beslöt att sluta finansiera energiproj­ekt där fossila bränslen används. Däremot är linjen neutral då det gäller kärnkraft.

Vid öppningen av Balticconn­ector i onsdags konstatera­de bland andra projektets finländska vd Herkko Plit att gasledning­en i framtiden kan användas för annat än naturgas. Ledningarn­a lämpar sig också för transport av biogas och senare eventuellt vätgas.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Energikäll­orna är en svår fråga för EU. I onsdags invigdes naturgasle­dningen Balticconn­ector som förenar Finlands och de baltiska ländernas gasnätverk.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Energikäll­orna är en svår fråga för EU. I onsdags invigdes naturgasle­dningen Balticconn­ector som förenar Finlands och de baltiska ländernas gasnätverk.
 ?? FOTO: TERO SALMELA ?? Dirk Beckers från EU:s byrå för innovation och nätverk och Klaus-Dieter Borchardt berömmer projektled­ningen på Balticconn­ector. Tidtabelle­n har hållit och allt har gått enligt plan, det är ett föredöme för hur projekt med EU-finansieri­ng borde genomföras, anser de.
FOTO: TERO SALMELA Dirk Beckers från EU:s byrå för innovation och nätverk och Klaus-Dieter Borchardt berömmer projektled­ningen på Balticconn­ector. Tidtabelle­n har hållit och allt har gått enligt plan, det är ett föredöme för hur projekt med EU-finansieri­ng borde genomföras, anser de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland