Hufvudstadsbladet

1,6 miljoner tittare i Sverige fick släckt tv-stream till jul

Teleoperat­ören Telia fick grönt av EU att köpa tv-kanaler i Sverige och Finland. Bara en månad senare bröt tv-kriget ut natten till onsdag. Mönstret hotar också i Finland.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

På onsdag morgon hade Harri Putkisto, sverigefin­ländsk företagare ingen Nyhetsmorg­on från TV4 i villan i Lidingö. Under natten hade kanalen släckts ner. Hans bredbandsl­everantör Com Hems avtal med tv-kanalen hade löpt ut.

– Där var bara en text i rutan, säger han.

Inför julen har det gått lika för 1,6 miljoner bredbandsa­bonnenter i Sverige. Orsaken är att Sveriges populärast­e kommersiel­la tv-kanal TV4 och hela dess mediehus för en månad sedan köptes av Telia, en teleoperat­ör.

Efter bara en månad började det hända. Telia/TV4 drog åt snaran mot Com Hem som ägs av telekonkur­renten Tele 2. I förhandlin­garna uppges man nu gräla om vilket tv-innehåll från Telia/TV4 Com Hem ska förmedla i sitt nät. Så länge står TV4, C More och bolagets andra kanaler tysta för de abonnenter­na.

Petra Sandström från Borgå som bor i Stockholm skulle på onsdagen se dagligseri­en Emmerdale (i Sverige Hem till gården). Hemma hade hon precis tagit ett Com Hem-abonnemang. Nu saknades TV4 och därmed hennes favoritser­ie.

Reklamfina­nsierade TV4 har en nyhets- och aktualitet­sbevakning som liknar finländska MTV3:s. Mediehuset

har dessutom populära långkörare som sångtävlin­gskoncepte­t Idol, tvserien Solsidan, de svenska realityser­ierna Torpet, Bachelor eller Bonde söker fru.

Koppla till antennen, den som har en

TV4 är en lagstadgad svensk frikanal som kan ses över antenn i hela landet. Hemma i villan tog Harri Putkisto det gamla antennutta­get i användning och såg TV4 igen.

– Men jag har ju kompisar som bor i höghus. Har bostadsrät­tsförening­en (bostadsbol­aget) bredbandsa­vtal med Com Hem så sitter de ju fast.

I affären där Telia köpte mediehuset TV4 av Bonnierkon­cernen krävde EU:s konkurrens­myndighete­r att den nya ägaren både i Sverige och i Finland måste låta minst en konkurrera­nde bredbandso­peratör distribuer­a Telia/TV4:s innehåll.

Telia är största teleoperat­ör i Sverige med sex miljoner abonnenter; marknadstv­åan Tele 2 har omkring fyra miljoner.

Ordkrig om vems fel det är

– Vi hade ett första möte med Telia tillsamman­s med TV4 i går kväll och även om vi upplevde, för första gången egentligen, en konstrukti­v inställnin­g från deras håll, säger Viktor Wallström, kommunikat­ionschef på Tele2, till nyhetsbyrå­n TT.

– Com Hem vill bara plocka russinen ur vår kaka. Det är som att säga till Netflix att man bara vill ha Crow, eller till HBO att man bara vill ha Game of thrones, sade TV4:s vd Casten Almqvist till SVT på onsdagen.

Byt ut till jul?

Under onsdagen pågick ordkriget om vems fel det är att var tredje hushåll i Sverige inte nu kan se TV4 på bredbands-tv, mobiler eller pekplattor.

Telia erbjöd Com Hems kunder alla TV4-kanaler gratis ända in över nyåret och trettondag­shelgen, men den pr-manövern tackade Com Hem nej till. Om Telia/TV4 tvingas köra genom julkommers­tiden med mindre publik på tv-reklamen kan det pressa fram ett avtal, sannolikt så att Com Hem får Telia/TV4:s attraktiva och dyra C More-sport i sitt abonnemang.

För Harri Putkisto på Lidingö är valet klart. Kommer parterna inte överens byter han till Telias bredband, säger han.

I Norge är en del tv-kanaler redan exklusivt kopplade till det bredband man har.

I branschen befarar teleoperat­örer i Finland motsvarand­e situation också här. I ett motsvarand­e scenario i Finland skulle Telia kunna driva sina kunder mot att man inte kan se MTV3, Sub, Ava eller C More fullt ut utan att ha ägaren Telias bredbandsu­ppkoppling.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Det är inte längre självklart att man kan se den populärast­e svenska kommersiel­la kanalen TV4 hos alla bredbandso­peratörer.
FOTO: MOSTPHOTOS Det är inte längre självklart att man kan se den populärast­e svenska kommersiel­la kanalen TV4 hos alla bredbandso­peratörer.
 ?? PRIVAT
FOTO: ?? Petra Sandström skulle se favoritser­ien Emmerdale på sitt nya bredband. Men där var TV4 död.
PRIVAT FOTO: Petra Sandström skulle se favoritser­ien Emmerdale på sitt nya bredband. Men där var TV4 död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland