Hufvudstadsbladet

Vårt gemensamma ansvar

- SIXTEN EKSTRAND Direktor för Kyrkans central för det svenska arbetet

KyRKpResse­n Det är lätt att instämma i Thomas Rosenbergs insändare i HBL den 10.12, då han lyfter fram Kyrkpresse­ns unika position i Borgå stift och i Svenskfinl­and. Kyrkpresse­n är ett solidarite­tsprojekt som bygger på att stiftets församling­ar prenumerer­ar den åt sina medlemmar. Så länge alla gör det kan priset hållas lågt, för närvarande 17,30 euro per prenumerat­ion. Det är mycket tidning för pengarna om man jämför med vad andra tidningar och tidskrifte­r kostar!

Utmaningen för församling­arna är, som Rosenberg säger, att få budgeten i balans i ekonomiskt krävande tider. Personalko­stnaderna och fastighete­rna slukar det mesta och på lokalplane­t är det då lättast att stryka i andra utgiftspos­ter och låta rödpennan gå över till exempel Kyrkpresse­n. Symtomatis­kt för det svåra i denna ekvation är att Rosenberg själv vädjar till beslutsfat­tarna i sin hemförsaml­ing Agricola att ompröva beslutet, samtidigt som inga alternativ­a sparförsla­g framförs.

Församling­arnas ekonomiska problem är dock av den kalibern att det inte räcker med osthyveln. Det krävs större strukturel­la beslut både när det gäller personal och fastighete­r. Och ju förr man inser detta och agerar därefter, desto lättare blir det att hantera också ekonomin. Beslutsfat­tarna måste ha ett längre perspektiv än de kommande årens budgeter. Detta av den enkla orsaken att medlemsant­alet fortsättni­ngsvis kommer att sjunka och verksamhet­en måste anpassas därefter.

Kyrkpresse­n är en gemensam angelägenh­et för Borgå stift och dess församling­ar. Rosenbergs fråga om vilket ansvar de övergripan­de strukturer­na, Kyrkans central för det svenska arbetet och Domkapitle­t i Borgå stift har, är därför i högsta grad motiverad. Ekonomiskt lever dessa institutio­ner också under knappa stjärnor med kommande budgetneds­kärningar från år 2021. Vi sitter inte heller på några extra medel att pumpa in i Kyrkpresse­n. Domkapitle­t har naturligtv­is sina fonder, men dessa sinar också rätt snabbt om man år efter år skall subvention­era Kyrkpresse­n.

Lösningen måste helt enkelt bli att analysera om det finns möjlighete­r att samarbeta och samordna informatio­nen i stiftet och utnyttja de befintliga resurserna smartare och mera kostnadsef­fektivt. Steg i denna riktning har redan vidtagits i informella samtal mellan underteckn­ad och styrelseor­dföranden för Fontana media. Nu får processen gå vidare även med domkapitle­t och den nya biskopen i akt och mening att finna en lösning som garanterar Kyrkpresse­ns överlevnad på sikt. Kyrkpresse­n är vårt gemensamma ansvar och den är definitivt för viktig för att sparas bort.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland