Hufvudstadsbladet

Med nosen mot Madrid

- NILS TORVALDS

efter ett inledande lätt kaos på Arlanda har flygplanet lyft och vänt mot syd-sydväst. Det är med lite blandade känslor färden börjar. Utmaningar­na är oerhörda. Världen styr mot decennier som kommer att tvinga oss alla att omvärdera hur vi lever. Och alla styrmän på den här farkosten har inte riktigt brytt sig om att studera kartan eller sjökortet – eller ens ratten.

I sin riktigt mest bjärta form ser utmaningen ut så här: på 30 år ska vi radikalt förvandla hela vår energisekt­or. Det är inte alldeles lätt i en industrise­ktor, som gärna ser sin utveckling i investerin­gscykler på 20 år. På den vägen finns det dessutom lite besvärliga fallgropar.

det första ramverket finns redan på plats. Under den föregående mandatperi­oden körde parlamente­t och rådet igenom ett antal grundlägga­nde direktiv för tiden fram till 2030. I hela det lagstiftni­ngsarbetet var parlamente­t genomgåend­e lite mera krävande än rådet. Och det var alltid i sista hand parlamente­t som fick ge efter – ibland på goda, ibland på mindre goda grunder.

Så kommer det att vara också i nästa skede, ett skede som heter European Climate Law – den europeiska klimatlage­n. Lagen skapar en juridisk ram för unionens klimatåtgä­rder och verksamhet fram till 2050, men den är inte alldeles oemotsägli­g.

Ryggraden i alla klimatåtgä­rder är en genomgåend­e förnybar elektrifie­ring. Siffrorna är ganska imponerand­e – eller skrämmande. I en utredning energibola­gen gjort, borde enbart den nordiska energimark­nadens produktion öka från 400 TWh till 600 TWh. Som jämförelse så producerar all vindkraft i Finland cirka 5 TWh årligen. Men inbyggt i den sortens målsättnin­gar finns – för att låta som Immanuel Kant – ett moraliskt imperativ på att ändra medlemslän­dernas energimix.

Energimixe­n är som socialpoli­tiken – det är nationell behörighet. Att gripa in i den förutsätte­r alltså enighet i rådet och enighet skapar sedan en risk för utpressnin­g. Den risken har i alla förhandsdi­skussioner fått ett skönskrive­t namn: just transition – en rättvis övergång.

att skapa en rättvis övergång är naturligtv­is alldeles riktigt, men inte alldeles lätt. Vi kunde börja den diskussion­en här hemma. Till diskussion­en har hört en mängd krav, som inte alldeles jämlikt slår ut över medborgarn­as sysselsätt­ning.

Om vi ska sluta äta kött, vilket har varit ett av kraven, betyder det minskade inkomster för köttbonden. Om vi ska förbjuda kalhyggen innebär det minskade inkomster för skogsägare­n och dyrare eller mindre mängder råvaror för skogsindus­trin. Och om vi dessutom förbjuder jordbruk på torvmark har vi en annan stor grupp, som i den rättvisa övergången­s namn borde få någon form av ersättning.

Den här diskussion­en borde vi föra, eftersom den hittills har förts mera i termer av att köttbonden, skogsägare­n och torvjordbr­ukaren av moraliska orsaker borde avstå från sin verksamhet av ren och skär kärlek till miljön.

Miljöpolit­ik kan alltså inte handla om exproprier­ing även om tongångarn­a i den nationella debatten ibland förefaller gå i de banorna.

”I sin riktigt mest bjärta form ser utmaningen ut så här: på 30 år ska vi radikalt förvandla hela vår energisekt­or.”

 ??  ?? är ledamot av Europaparl­amentet (SFP/Renew Europe)
är ledamot av Europaparl­amentet (SFP/Renew Europe)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland