Hufvudstadsbladet

Ministrarn­a kunde vara mina barnbarn

- MAJSA KUNNARI Helsingfor­s

RegeRingen Vad händer det i vår politik när snart alla partiordfö­rande är kvinnor och nästan alla ministrar på grund av sin ålder skulle kunna vara mina barnbarn? Är det för att locka nya medlemmar till partierna eller för att få ungdomar att rösta? Jag tror inte en minut på att alla de äldre eller yngre män, som kanske varit ministrar eller till och med statsminis­trar, låter unga kvinnliga ordförande bestämma partiets linje.

Turerna av misstroend­e inom den senaste regeringen mellan statsminis­tern och Centern har varit makabra och man anar att allt inte är såsom man låtit oss väljare förstå. I tv-nyheterna har vi sett hur den förre statsminis­tern Juha Sipilä skyndar sig till ett partimöte i Riksdagshu­set. Vi har också sett hur en närmast gråtfärdig ordfö

rande Katri Kulmuni kommer ut ur mötesrumme­t och säger något kryptiskt som hon lärt sig utantill. Bakom henne står Centerns riksdagsgr­uppsledare Antti Kurvinen och kollar hennes uttalande och försöker därefter själv förklara vad det betyder. Tror någon faktiskt på att Centern som har två före detta statsminis­trar och en mängd andra gubbar i sin riksdagsgr­upp leds av en ny ung kvinna? Partiet som också arbetar för att barn sköts hemma av sina mammor. Inte nog med detta, sen får vi läsa mejl i vilka personerna ifråga bedyrar att de inte förorsakat regeringen­s fall!

Vi minns ännu hur Juha Sipilä själv flög planet till Åbo för att lämna sin regerings avskedsans­ökan till presidente­n, och sen återvände med oförrättat ärende och Anneli Jäätteenmä­ki som fick oväntade ”hemliga” papper och därför måste avgå. Om man inte upplevt det här skulle man inte tro att det är sant. Det påminner mera om en fars. Hur har det blivit så här illa och hur klarar vi de stora utmaningar som vi står inför om våra beslutsfat­tare uppför sig lika oprofessio­nellt och ansvarslös­t också i framtiden?

Om man inte upplevt det här skulle man inte tro att det är sant. Det påminner mera om en fars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland