Hufvudstadsbladet

Om regeringen­s ofullborda­de löften

- OVE OHLSTRöM Helsingfor­s

eKonomi Pär Stenbäck känner oro för landets ekonomi och dess potentiell­a konsekvens­er, en polariseri­ng i samhället (HBL Debatt 4.12). Han till och med antyder en inte helt oförståend­e attityd till skeptikern­as kritiska inställnin­g till regeringen Rinnes ekonomiska politik, baserad på hur den på partinivå framstod i riksdagsva­lets valkampanj och utformades i regeringsp­rogrammet efter valet.

Men Stenbäck stöder förstås regeringen, byter fokus och pläderar i keynesians­k anda för investerin­gar, med hänvisning till liknande röster från ECB-håll. Knappast någon motsätter sig investerin­gar, behoven finns. Men ECB- och andra liknande uppmaninga­r måste förstås fullt ut. Investerin­gsrådet gäller främst länder som har resurser att finansiera materiella investerin­gar – Tyskland och några till. Finland hör tyvärr inte till dem.

EU:s regler för medlemslän­dernas skuldsättn­ing och budgetunde­rskott gäller fortfarand­e. För bara några veckor sedan fick Finland en varning

och uppmanades att inte längre spendera som regeringen Rinne redan under dess första månader vid makten.

Akuta investerin­gsbehov hos oss finns i bland annat utbildning, vård och omsorg samt infrastruk­tur. Problemet är resursbris­ten, det ekonomiska utrymmet utan massiv skuldsättn­ing är i det närmaste noll. För staten är en intäktsbri­ngande egendomsfö­rsäljning i nollräntet­ider diskutabel. Prioriteri­ngar och strukturel­la reformer är nödvändiga. Näringsliv­et investerar i know-how och kapacitet – storföreta­gen främst utomlands, nära exportmark­naderna.

Vänsteropp­ositionens häftiga kritik mot förra regeringen­s strama politik suggererad­e mången att tro att alla önskemål skulle uppfyllas i en ”egen” regering efter valet. Därför är nu mången missnöjd, gallupsiff­rorna dalar. Skeptikern­a bland annat ifrågasatt­e regeringen­s sammansätt­ning på grund av vänstermaj­oritetens allmänna inställnin­g i ekonomiska frågor. Fördelning intressera­r mera än mervärdess­kapande.

Detta om något ger anledning till oro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland