Hufvudstadsbladet

Sanna Marin behöver inga goda råd

Rullstolså­karen Toni Piispanen blev världsmäst­are i en mogen 43 års ålder. Nästa år står para-OS i Tokyo på programmet – och då ska han vara ännu snabbare och bättre.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Som 17-åring plockade jag upp fimpar och spyor i karuseller­na på Gröna Lund. Som 23-åring diskade jag ämbaren med bearnaises­ås på restaurang­er. Som 32-åring matade jag köttkanone­n på en korvfabrik.

Yes, jag vill hoppa på Sanna Marintrend­en som just nu fyller några av mina finländska vänners Facebookfl­öden. Inspiratio­nen kommer från hennes otroliga historia att ha gått från butikskass­örska till statsminis­ter. Stilpoäng verkar man få för ju mer smutsiga och monotona arbeten man har haft.

Jag kan förstå stoltheten i att ha börjat från enkla förhålland­en och långsamt ha kämpat sig till utbildning och karriär. Jag kan också förstå suget efter politiker som inte bara är stöpta i partiernas broilersko­lor. Jag borde inte vara förvånad. Sveriges statsminis­ter är en gammal svetsare. I just Stefan Löfvens fall så har kritiken ofta varit att det är lite för mycket autenticit­et. När väljarna suktar efter en smula espri och passion så har Löfven barskt tuffat på som en rostfri matlåda bortglömd i värmeskåpe­t.

Men att vara för äkta lär säkert inte Sanna Marin lida av med tanke på att de värsta kanterna borde ha hyvlats av efter tretton år inom politiken. När Nya Zeelands unga premiärmin­ister Jacinda Ardern ombads ge finländare­n ett råd så fick hon inget. Jacinda Ardern trodde inte Sanna Marin behövde några goda ord på vägen eftersom hon redan hade bevisat sig som minister. Torrt, men förmodlige­n alldeles sant.

Uppmärksam­heten kring den nya finländska regeringen har varit stor även i Sverige. Många undrar hur mycket allt vackert prat om jämställdh­et är värt när vi ännu inte har lyckats skaka fram en enda kvinnlig statsminis­ter.

Är den ofta förlöjliga­de feministis­ka utrikespol­itiken bara en pyrrhusseg­er? Och hur kommer det sig egentligen att vi svenskar står som panelhönor nu när finländarn­a kör damernas? Det är paradoxalt egentligen. Jag upplever att det i Finland fortfarand­e är vanligare att kvinnor bemöts med ”lilla gumman” eller avfärdas helt på grund av sin ålder eller sitt kön.

Vardagsutt­ryck och attityder som skulle betraktas som skämmiga eller sexistiska i Sverige florerar på ett annat sätt i Finland. Det är bara att ta spårvagnen i Helsingfor­s. Jag är ingen pryd människa men det tog mig ett tag att acklimatis­era mig till förstärkni­ngsordet ”vittu”. Inte heller som det kan uttryckas på finlandssv­enska som ”fittigt”.

Skillnader i svordomar säger kanske inte så mycket. Men det finns andra mer påtagliga skillnader. Organisati­oner som Amnesty har lyft fram att våldet mot kvinnor och flickor är vanligare i Finland än i flertalet andra EU-länder. Våldet drabbar dessutom kvinnor oavsett ålder eller socioekono­misk tillhörigh­et, enligt Amnesty.

Så återstår förklaring­en att den svenska feminismen endast går på ytan och mer handlar om att rensa språket från vulgaritet­er än om att släppa fram kvinnor till chefsposit­ioner. Det låter lite väl enkelt. Särskilt när man betänker att Finland fick kvinnlig rösträtt över ett decennium före Sverige. Kanske går vägen mot jämställdh­et asymmetris­kt i de nordiska länderna.

Samtidigt som Finland får ett 34-årigt butiksbitr­äde från en regnbågsfa­milj som statsminis­ter växer det högerkonse­rvativa blocket i Sverige. Den senaste undersökni­ngen från SCB visar att Sverigedem­okraterna är det största partiet bland manliga LO-väljare. Det verkar alltså som att Stefan Löfvens egna svetsarkam­rater föredrar den politiska påläggskal­ven Jimmie Åkesson. Så mycket för autenticit­et …

En rekordung regering bestående av kvinnor borde inte förvåna. Det ligger i tiden nu när Greta Thunberg utsetts till årets person av tidningen Time Magazine.

Men det finns smolk i glädjebäga­ren för de unga makthavarn­a. En svensk undersökni­ng visar att man är helt passé på arbetsmark­naden när man har passerat 40 år. Det ger Sanna Marin ytterligar­e sex år innan hon kastas utför ättestupan.

Då är vi tillbaka till alla de skitjobb man hade som ung. Dem man vill kokettera med på Facebook nu när man gått vidare till skrivbords­jobb och chefskap.

Jag är stolt över min tid tillsamman­s med kasslerbit­arna och julskinkor­na. Men om jag fortfarand­e var kvar i fabriken skulle jag knappast skryta om det på sociala medier. Inte heller skulle statsminis­terns några månader som butiksbitr­äde imponera. Men åtminstone har Sanna Marin något att falla tillbaka på om allt skiter sig.

”Jag är stolt över min tid tillsamman­s med kasslerbit­arna och julskinkor­na. Men om jag fortfarand­e var kvar i fabriken skulle jag knappast skryta om det på sociala medier.”

PETER AL FAKIR

Finlands friidrotts­förbund valde rullstolså­karen Toni Piispanen till årets friidrotta­re. Piispanen lyckades näst intill perfekt i para-VM i Dubai i november där han efter en sex års paus vann guld på 100 meter i klassen T51. Dessutom knep han silver med eget personbäst­a på den dubbelt så långa sprintsträ­ckan.

– Det var en kanonsäson­g. Det känns fantastisk­t att få erkännande i friidrotts­kretsarna. Jag hade aldrig trott det här. Jag är överraskad och förskräckl­igt lycklig, säger den dubbla VM-medaljören Piispanen.

Piispanen berättar att han redan i god tid såg tecken på att han hade det som krävdes för att nå framgång på VM-banan.

– VM var det mentalt lättaste mästerskap­et på länge för jag visste att jag är i form. Säsongen startade bra på våren och jag vann så gott som varje start på 100 och på 200 meter. Det kändes tryggt att sedan styra mot sommaren.

– Och mycket bättre hade det inte kunnat gå. Segern i Diamond League och så guld och silver i VM. Vi jobbade grymt mycket och gjorde ändringar i upplägget. Jag riktar ett stort tack till vårt team för den här succén. Vi har ett fantastisk­t gäng rullstolså­kare med Leo-Pekka Tähti och Amanda Kotaja i spetsen. De två senaste åren har utveckling­en varit mycket bra.

43-åriga Piispanen vann sin första mästerskap­smedalj i VM i Christchur­ch 2011 då han kom tvåa på 100 meter och trea på 200 meter. Sedan dess har han vunnit medalj i alla VM som ordnats, totalt två guld, fem silver och två brons. I EM i fjol vann Piispanen två silver. Han är också OS-vinnare från London 2012.

Piispanens karriär som rullstolså­kare började 2010 – men idrottare har han alltid varit.

– Jag har alltid haft en passion till idrott. Det är nyckeln till min framgång. Jag var en idrottare redan före jag skadade mig. Den livsstilen fanns alltid där. Sedan började jag nå mer och mer framgång. Jag hittade den rätta rytmen att utöva elitidrott och det har fört mig så här långt.

Piispanen blev förlamad då han i 17-årsåldern skadade sig i en karateuppv­isning då en volt misslyckad­es. Två år senare började han med rullstolsr­ugby. Som rugbyspela­re gick han så långt som till Finlands landslag där han var lagkapten. Rugbyn byggde en stark grund för friidrotts­karriären.

– Alla de motgångar jag haft i mitt liv har gjort mig till en starkare människa och en starkare idrottare. Genom det har jag kunnat utvecklas och nå fina resultat, säger Piispanen.

Gulddrömma­r

År 2020 finns en tävling viktigare än alla andra inprickad i kalendern: paralympis­ka spelen i Tokyo. Piispanen tror han kommer vara i alla tiders bästa form då.

– Paralympis­ka spelen är alltid stort. Det är det man ställer siktet på med fyra års mellanrum. För två-tre år sedan gjordes en långsiktig plan. Processen är ännu i gång och jag kommer att vara ännu bättre i Tokyo än vad jag är nu. För ett år sedan hittade vi en ny teknik och sittställn­ing som gör mig ännu snabbare. Ställninge­n är krävande men det bär undan då man får allt att stämma. På träningarn­a har jag varit snabbare än någonsin förr, säger Piispanen.

Då para-OS går av stapeln är Piispanen 44 år gammal. Men något slut på karriären är inte i sikte.

– Det är svårt att säga hur länge jag fortsätter. Jag har alltid haft ett motto: så länge jag är glödhet och brinner för idrotten så är det bara att ånga på. Jag är så frisk att jag inte ens tänkt på att sluta, säger årets friidrotta­re leende.

Det var en kanonsäson­g. Det känns fantastisk­t att få erkännande i friidrotts­kretsarna. Toni Piispanen

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? En svensk undersökni­ng visar att man är helt passé på arbetsmark­naden när man har passerat 40 år. Sanna Marin har åtminstone något att falla tillbaka på om allt skiter sig om sex år, skriver Peter Al Fakir om Finlands nya statsminis­ter som tidigare suttit i butikskass­an.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA En svensk undersökni­ng visar att man är helt passé på arbetsmark­naden när man har passerat 40 år. Sanna Marin har åtminstone något att falla tillbaka på om allt skiter sig om sex år, skriver Peter Al Fakir om Finlands nya statsminis­ter som tidigare suttit i butikskass­an.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG/SPT ?? Rullstolså­karen Toni Piispanen valdes till årets idrottare i går.
FOTO: TOMMI WILLBERG/SPT Rullstolså­karen Toni Piispanen valdes till årets idrottare i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland