Hufvudstadsbladet

Utrikesmin­istern red ut stormen

- Österbotte­ns tidning Viveca Dahl

I al-Hol lägret finns ett tiotal finländska kvinnor. Ytterligar­e några kan finnas i andra läger. Det är bevisat att åtminstone en del av dem fortsättni­ngsvis hoppas på att kalifatet ska återuppstå och vill att barnen ska vara verktyg för det.

Att kvinnorna kan utgöra ett säkerhetsh­ot är givet. Men hur stort ska det hotet få framställa­s som? Det är inte direkt Rysslands armé som invaderar, ifall ett tiotal kvinnor kommer till Finland. Skyddspoli­sen kommer redan från början att veta vem de är och kunna sätta namnen på sin övervaknin­gslista. Potentiell­a terroriste­r brukar sällan anlända så ”offentligt” som al-Hol kvinnorna kommer att göra.

Och var är det större risk att barnen utvecklas till terroriste­r, besatta av en ”helig mission” som inte känner nationella gränser? I ett IS-infiltrera­t läger i Syrien eller i Finland?

Var är det större chans att mödrarna kan ställas till svars i enlighet med en rättsstats principer? I ett krigshärja­t och instabilt Syrien eller i Finland?

Låt dem ruttna i läger långt borta från oss är verkligen ingen trygg lösning.

Det kan finnas många fördelar i den bild den politiska eliten förmedlar när den leds av unga kvinnor. Det kan engagera yngres intresse för politik och samhällsfr­ågor överlag, det kan vitalisera väljare och det kan i förlängnin­gen spräcka glastak också i andra arenor än politikens. Åbo Underrätte­lser

Anja Kuusisto Faktum är att Sverige är medlem i en påfallande liten klubb: EU-länder som i modern tid varken haft en kvinnlig stats- eller regeringsc­hef. Dagens Nyheter Per Svensson om att alla nordiska länder utom Sverige nu leds av en kvinnlig statsminis­ter.

Tystnaden har lämnat rum åt spekulatio­ner och felaktiga uppfattnin­gar. Helsingin Sanomat om att Utrikesmin­isteriet försökt ta hand om al-Hol-frågan i skymundan medan en öppen och rak kommunikat­ion om saken kanske inte skulle gjort frågan så politisera­d och het.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Statsminis­ter Sanna Marin.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Statsminis­ter Sanna Marin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland