Hufvudstadsbladet

Korte siktar på EM-medalj

Annimari Korte slog igenom stort – och siktar ännu högre än förut. – Jag hade aldrig trott att det här var möjligt, säger HIFK-häcklöpare­n.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Personbäst­a, finskt rekord och VMdebut. Annimari Kortes säsong kunde knappast ha gått bättre.

– Men träningssä­songen var så splittrad. Jag kan bli bättre, säger Finlands nyaste häckstjärn­a.

Det var redan i början av juni som Korte skrällde till med kanontiden 12.93 i Lahtis. I Joensuu krossade hon det finska rekordet med grymma 12.72.

Korte glimtade till redan förra säsongen, men det var nog inte någon som hade trott att 31-åringen skulle ta ett så stort steg framåt under den här sommaren. Inte ens hon själv.

– Jag skulle aldrig ha trott att jag kan klara mig så här bra. Det är helt otroligt att det gått så bra, säger Korte, som för ett par år redan hunnit lägga av på grund av olika skador.

Kan bli bättre

Inför VM-semifinale­rna i Doha tvingades Korte nästan nypa sig själv. Det var en dröm som gått i uppfyllels­e att överhuvudt­aget vara där.

– Det har varit svårt att inse att det faktiskt är sant. Jag är på riktigt bra. Jag har på riktigt chanser att klara mig bra, säger hon. – Och jag kan bli ännu bättre. När friidrotts­förbundet Sul belönar årets friidrotta­re är Korte självskriv­et årets sprinter. Fastän hon haft hård konkurrens av häckkolleg­orna Reetta Hurske och Nooralotta Neziri.

– Jag är väldigt motiverad att träna för nästa säsong. Träningssä­songen var så splittrad att jag kan göra bättre ifrån mig bara jag får träna utan problem, säger Korte och kramar om sin ros och sitt diplom.

Efter ett par veckors paus har Korte redan hunnit köra i gång med träningen. Och det har gått bra.

– Baklåret har inte stört mig alls under träningarn­a. Förra säsongen störde det mig hela tiden. Det störde också mina tävlingar, säger Korte.

Det var under vintern som Korte drog på sig en mystisk försträckn­ing i baklåret. Skadan besvärade henne ständigt, fastän hon medvetet höll ganska låg profil.

Besvärade hela sommaren

– Jag kunde inte alls köra sprinter på slätt underlag. Jag kunde inte heller köra häckövning­ar. Det inverkar direkt på hur snabbt man kan ta häckarna, så baklåret besvärade nog väldigt mycket, säger Korte.

Men efter vilopausen har baklåret alltså inte besvärat henne alls. Hon har kunnat träna helt som planerat.

– Förra säsongen var det säkert inte en enda vecka som jag kunde köra varje träningspa­ss. Under de två månader som gått har jag inte tvingats stå över ett enda träningspa­ss, säger Korte.

– Vilan gjorde säkert susen, men jag har också jobbat stenhårt för att stärka baklåret.

Rekordslak­t

Före den här säsongen var Kortes PB 13.14. Det är förstås också en bra tid. Men 12.72 innebar en hisnande förbättrin­g och lyfte Korte till tredje plats i årets Europastat­istik. Korte är övertygad om att hon kan bli bättre om hon får vara skadefri.

– Vi tränar som förut, men med större effekt i allting. Jag har kunnat satsa mer på fysioterap­i och muskelvård, vilket gjort att jag kunnat träna bättre, säger Korte.

Bättre resurser

Hon fick inte något stöd av Finlands olympiska kommitté eller Undervisni­ngsministe­riet under den här säsongen. En liten slant av friidrotts­förbundet. Nästa säsong lär Korte få Undervisni­ngsministe­riets största stödbelopp.

– Det kommer säkert att bli en stor förändring och ge bättre möjlighete­r att träna, säger hon.

Korte bor numera i Valencia, men hon planerar att tillbringa hela januari i Sydafrika. Där ska hon träna med Nederlände­rnas landslag.

– Vi har kommit överens om att jag ska träna med Nadine Visser. Vill man gå framåt ska man träna med de bästa, säger hon och ler.

Nadine Visser var statistike­tta i Europa med 12.62. I VM var Visser sexa.

Inomhussäs­ongens största mål är inomhus-VM i Nanjing, Kina. Men Korte har redan vänt blickarna mot nästa sommar, OS och EM.

OS-finalen i 100 m häck avgörs 3 augusti 2020 i Tokyo. 25 augusti avgörs försöken i 100 m häck i EM i Paris. Däremellan är det FM i Åbo.

– OS är förstås mitt stora mål. Man hinner bara träna lite och ladda om före EM. Tycker det är lämpligt med tid, säger Korte.

Mål: medalj

I VM blev Korte utslagen i semifinale­rna. I OS är nivån stenhård. I EM är förstås hennes chanser till medalj betydligt större.

– Jag har aldrig förut ens drömt om en EM-medalj, för det har varit så orealistis­kt, säger Korte.

– Men nu har jag insett att det är möjligt och bestämt mig för att gå ut för att ta en EM-medalj.

 ?? Foto: HEIKKI SAuKKomAA/LEHtIKuvA ?? Annimari Korte premierade­s som årets sprintlöpa­re.
Foto: HEIKKI SAuKKomAA/LEHtIKuvA Annimari Korte premierade­s som årets sprintlöpa­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland