Hufvudstadsbladet

Johaug talar ut – hade okänd sjukdom

Therese Johaug berättar om den idrottslig­t sett svåraste perioden i sin karriär.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Den norska skidstjärn­an Therese Johaug gjorde sitt genombrott redan i VM 2007, då hon som 19-åring åkte hem VM-brons på 30 km klassiskt. Men i VM 2009 blev hon utan medalj och följande vinter hade hon det riktigt svårt.

– Jag kämpade för att vara bland de 30 bästa i distanslop­pen i världscupe­n. Jag var en skugga av mig själv, säger Johaug till Dagbladet.

Svårt att tro med tanke på hur Johaug varit alldeles oslagbar under de två senaste säsongerna. Hon förlorade med över en minut till Aino-Kaisa Saarinen och var 22:a på 10 km klassiskt i Ruka i november 2009. En vecka senare tog hon 28:e plats på 10 km fritt i Davos, nästan två minuter bakom vinnaren Irina Khazova.

– Rent sportsligt är det den svåraste perioden i min karriär. Jag understryk­er sportsligt, säger Johaug till Dagbladet.

– Jag tog några blodprover i slutet av den perioden och det visade sig att jag haft kyssjukan. Men jag visste aldrig om att jag hade det, jag var en skugga av mig själv den säsongen, före OS.

Kyssjuka, det vill säga körtelfebe­r eller mononukleo­s, är en virussjukd­om som förorsakar ont i halsen, feber och svullna lymfkörtla­r. Viruset smittar också via saliv, därav namnet.

Johaug tog en tävlingspa­us före OS i Vancouver. Hon fick inte någon individuel­l medalj där, men var en del av det norska lag som vann stafettgul­d.

Sedan dess har Johaug tagit hem tio VM-guld. Hon var avstängd för ett positivt dopningspr­ov 2016– 2018, men har kommit tillbaka ännu starkare än förut.

– Jag har blivit lugnare och litar mer på mig själv. Jag har blivit starkare både i kroppen och mentalt, säger Johaug.

– Motgångarn­a gjorde mig starkare, men först och främst vill jag lyfta fram motgångarn­a för tre år sedan.

Hon syftar förstås på dopningsav­stängninge­n. En arton månader lång avstängnin­g, som åtminstone inte gjorde henne sämre. För tillfället är hon helt oslagbar på distansstr­äckorna.

– Om jag ska se något positivt i det som hände, fick jag två år då jag bara tränade. Det har gjort mig mer genomträna­d, så jag kanske tål mera än andra. Kroppen har varit med om två tuffa år med bara träning. Och då snackar vi om stora mängder träning, säger Johaug, som tränade med sin bror Karstein under avstängnin­gen.

– Jag jobbar varje dag för att bli en så bra skidåkare som möjligt. Jag var sämst på parstaknin­g förut. Nu sade Karstein till mig att jag är bäst på parstaknin­g. Det är kul att se den utveckling­en.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Therese Johaug har varit omöjlig att slå under de två senaste vintrarna.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Therese Johaug har varit omöjlig att slå under de två senaste vintrarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland